Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nováčikovia si trúfajú. Prinesú čerstvý vietor?

Splnený detský sen, radosť a nová skúsenosť. Premiéru v hokejovej reprezentácii Slovenska zažijú útočníci Radovan Puliš zo Zvolena a Andrej Kudrna zo Slovana Bratislava. Debut v národnom mužstve si odbijú na predvianočnom turnaji Arosa Challenge vo Švajčiarsku (19. - 20. decembra).

16.12.2014 19:00
Radovan Puliš. Foto: ,
Radovan Puliš (vpravo).
debata

S dvadsiatimi dvoma gólmi aktuálne najlepší strelec slovenskej extraligy – Radovan Puliš prišiel na zraz medzi prvými, ako sa na nováčika patrí.

„Potešilo ma, keď som sa pred Nemeckým pohárom dostal medzi náhradníkov. V kútiku duše som veril, že pri troške šťastia budem už teraz nominovaný. Veľmi sa teším a bude to pre mňa nová skúsenosť. Mojím spolubývajúcim mal byť Ján Sýkora, ale keďže sa zranil, musím vyhlásiť nejaký konkurz,“ prezradil 23-ročný útočník HKM.

Čo sa skrýva za jeho úspešnou sezónou?

„V lete som absolvoval kvalitnú letnú prípravu, vyhýbajú sa mi zranenia. Dostávam veľa príležitostí na ľade a hrám s vynikajúcimi hokejistami. Verím, že dobrú formu prenesiem aj do reprezentácie a ukážem, že som tu právom. Ak by sa mi podarilo ihneď streliť aj premiérový gól, rád prispejem do klubovej kasy,“ dodal s úsmevom.

V prvom útoku nastupuje s o pätnásť rokov starším Kamilom Brabencom, ktorého berie ako svojho mentora. „Kamil mi veľakrát pomohol a dosť ma v hokeji naučil. Rozumieme si spolu na ľade i mimo neho. Poznajú sa naše rodiny a chodí k nám často na obed. V lete som bol pre zmenu u neho v Brne,“ tvrdí rodák z Hliníka nad Hronom.

V mladosti pôsobil v juniorských zámorských súťažiach a pred draftom v NHL ho označovali za jeden z najväčších talentov. Jeho hokejovú kariéru však v roku 2008 poznačila autonehoda, pri ktorej si zlomil lonovú kosť. Najbližšie dva roky sa mu zranenie trikrát obnovilo.

„Keď sa mi to zlomilo štvrtýkrát rozmýšľal som, že s hokejom skončím. V ťažkých časoch ma vždy podržala rodina, ktorá mi dodávala sebadôveru. Dostal som druhú šancu hrať hokej a snažím sa ju naplno využiť,“ doplnil Puliš.

Druhým nováčikom v kádri českého trénera Vladimíra Vůjteka je Andrej Kudrna, ktorý v nominácii nahradil zraneného Jána Sýkoru. „Pred pondelňajším zápasom s Helsinkami mi tréner Országh oznámil, že som dodatočne povolaný do reprezentácie. Ako prví mi gratulovali spoluhráči, no najväčšiu radosť mali rodičia. Je to sen každého hokejistu a som šťastný, že sa mi splnil,“ konštatoval 23-ročný ľavý krídelník.

Rodák z Nových Zámkov pôsobí v drese bratislavského Slovana už tretiu sezónu, ale v KHL zatiaľ odohral len 19 zápasov. Aj väčšinu aktuálneho ročníka odohral v Banskej Bystrici, kde si v dvadsiatich šiestich zápasoch pripísal 25 bodov (11+14). V poslednom týždni už bol na ľade pri troch víťazstvách Slovana v KHL.

„Posledný mesiac som sa dosť nacestoval. Často som pendloval medzi Banskou Bystricou a Bratislavou. Teší ma, že som sa podieľal na víťaznej šnúre Slovana. Podobnú bilanciu chcem priniesť aj do národného tímu,“ zaželal si Kudrna.

Na zraze sa prvýkrát osobne stretol aj s trénerom Vůjtekom. „Zatiaľ sme si len podali ruku, na veľké slová ešte nebol čas. Je to výborný kouč a vyžaruje z neho prirodzený rešpekt,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radovan Puliš #Andrej Kudrna