Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potešili ma brankári aj defenzíva, vraví Vůjtek

Slovenská hokejová reprezentácia začala sezónu 2014/2015 konečným 3. miestom na Nemeckom pohári v Mníchove. Po výhre 4:1 nad Kanadou prišli v Olympijskom parku dve prehry 1:2 s domácim Nemeckom i Švajčiarskom.

09.11.2014 17:55
Nemecký pohár, Ivan Švarný Foto: ,
Generálny sekretár Nemeckej federácie ľadového hokeja Michael Pfuhl (v strede) odovzdáva Ivanovi Švarnému trofej za tretie miesto na Nemeckom pohári.
debata

V oboch stretnutiach boli Slováci rivalom vyrovnaným súperom, doplatili však na nepremieňanie šancí a nevyužívanie presilových hier. Na slovenskej strane sa gólovo v týchto dueloch presadil iba Adam Lapšanský. "Jeden gól na zápas je v súčasnosti málo. To je hlavný dôvod, prečo sme dnes či včera nevyhrali,“ priznal po skončení turnaja tréner SR Vladimír Vůjtek.

Do Bavorska necestoval príliš skúsený výber, šancu dostalo sedem nováčikov. Pred turnajom vládli obavy najmä z hry v defenzíve. Brankári Branislav Konrád i Marek Čiliak však zvládli svoje úlohy a mrzieť môže iba prvý inkasovaný gól v zápase so Švajčiarskom. "Gólmani často hasili chyby, ktoré vznikli v našej tretine. Zachytali veľmi dobre,“ hodnotil Vůjtek. Najmenej skúseností mala obrana. Vynikal v nej najmä Juraj Mikuš zo Sparty Praha, ktorý však v nedeľu už nehral zo zdravotných dôvodov. Zadáci okolo kapitána Ivana Švarného sa zomkli a príjemne prekvapili.

Slováci inkasovali na turnaji v troch zápasoch len päťkrát. "Vedeli sme, že máme neskúsenú obranu. Čakali sme chybičky, ale veľmi dobre obrancom pomáhali aj útočníci. Výborne pracovali smerom dozadu. Celé päťky v tomto potešili, horšie to už bolo opačným smerom, kde sa nám s výnimkou prvého duelu nedarilo,“ pokračoval v hodnotení Vůjtek, ktorého hráči mali 6,9 % úspešnosť streľby. "Je to o kvalite hráča. Strelec sa rodí a vie sa presadiť v zápasoch. My sme tu podobných strelcov nemali,“ priznal český kormidelník v slovenských službách.

Slováci mali najhoršiu presilovku na turnaji, keď z dvanástich možností využili jedinú a mali v tejto hernej činnosti 8,33 % úspešnosť. "Pred prvým zápasom sme nacvičovali presilovky a tie sa nám proti Kanade darili. Potom sme sa už k nim na tréningoch nevracali, začali sme ich v zápasoch hrať po rohoch a pri mantineli a boli sme v nich bez šancí,“ uviedol Vůjtek.

Výraznejšie sa z hráčov s dvojkrížom na prsiach presadil Adam Lapšanský, ktorý skóroval v každom zápase. Strelecky sa k útočníkovi HC Košice, ktorý má po nedeli v deviatich reprezentačných zásahoch na konte šesť gólov, nikto nepridal. Tréner nechcel krátko po skončení turnaja hodnotiť výkony jednotlivcov a ani robiť žiadne závery pred budúcoročnými majstrovstvami sveta. Zo súčasného výberu by mohlo dostať šancu na šampionáte v Prahe a Ostrave možno päť či šesť hráčov.

"Do majstrovstiev sveta je strašne ďaleko. V Slovane hrá množstvo adeptov na reprezentačný dres. Nevieme, kto príde z NHL, nemali sme tu hráčov z KHL, k dispozícii sú aj ďalší hokejisti. Veľa vecí sa odvíja od zdravotného stavu. Sezóna je ešte dlhá, do záverečnej prípravy na MS ešte je množstvo času. Všetci nominovaní do Mníchova sa snažili, odviedli maximálny výkon, dali do toho všetko. Niekto vie viac, niekto menej,“ doplnil Vladimír Vůjtek a dodal záverečné hodnotenie celého vystúpenia: "Dôležité je, že sme neprepadli a odohrali dobré zápasy. Súperi boli vyrovnaní, vtedy to niekedy vyjde, inokedy zasa nie.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #slovenská hokejová reprezentácia