Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Niekedy sa pozastavím, či nesnívam

Prežíva sezónu ako zo sna. Prvý rok hrá najvyššiu hokejovú súťaž. V drese Olomouca dominuje v tímovej produktivite, čo ho vyšvihlo až do národného tímu. "Momentálne mám životnú formu a verím, že ešte bude stúpať. Nesmiem sa zblázniť, musím sa udržať v psychickej pohode a hrať to, čo viem," konštatoval pre médiá 23-ročný útočník Roman Rác.

06.11.2014 08:00
Roman Rác. Foto: ,
Roman Rác.
debata (1)

S akými pocitmi prichádzate na svoj premiérový reprezentačný zraz?
Nesmierne sa teším. Je to pre mňa veľký skok, ktorý som nečakal. Pomaly sa zoznamujem s prostredím, trému nemám. Verím, že si to poriadne užijem.

Ako ste sa dozvedeli o nominácii?
Z internetu pri sledovaní tlačovej konferencie. Neskôr mi prišiel aj oficiálny mail.

Ktorých hráčov poznáte?
Najlepšie sa poznám s Oldom Kotvanom, s ktorým sme hrávali v Olomouci a spolu sme prišli aj na zraz. Z Trenčína poznám aj Petra Čerešňáka.

Tréner Vůjtek sa bol dvakrát na vás pozrieť aj osobne. Stihli ste sa porozprávať?
V domácom zápase s Hradcom som pre zranenie nehral. Viem, že ma sledoval aj v Zlíne, no nestretli sme sa. Prvý raz som si s ním podal ruku až na zraze.

Kouč vás prirovnal k Martinovi Réwayovi. Oprávnene?
Celkom to sedí. Máme podobnú výšku aj štýl hokeja. Obaja sa radi maznáme s pukom, snažíme sa hrať technický a rýchly hokej.

S osemnástimi bodmi (4+14) ste v Olomouci najproduktívnejším hráčom. Akú máte formu?
Darí sa mužstvu aj mne. Momentálne mám životnú formu a verím, že ešte bude stúpať. Som v určitom očakávaní. Uvedomujem si, že medzinárodná konfrontácia bude o stupienok vyššie ako česká extraliga. Nesmiem sa zblázniť, udržať sa v psychickej pohode a hrať to, čo viem.

Čo očakávate od súperov na Nemeckom pohári?
Čakajú nás tri náročné súboje. Všetky tímy majú podobný štýl hokeja. Myslím, že najsilnejší budú Švajčiari.

S čím by ste boli po turnaji spokojný?
S kvalitným tímovým výsledkom a spokojnosťou trénerov s mojím výkonom. Ak sa mi podarí streliť gól, bude to bonus navyše.

Ako vnímali vašu reprezentačnú miestenku v klube?
Už dlhšie nebol z Olomouca nik v reprezentácii. Boli radi, je to dobrá vizitka pre klub. Za nomináciu budem musieť prispieť aj do spoločnej kasy.

Olomouc sa po sedemnástich rokoch prebojoval medzi českú elitu. Žije mesto hokejom?
Je tam veľká eufória. Štadión s kapacitou 5500 divákov je takmer stále vypredaný. V tabuľke sme na siedmom mieste, čo pred sezónou čakal málokto. Užívame si to a ľudia ma spoznávajú aj na ulici.

Aké je to hrať v tíme s legendárnym českým hokejistom Pavlom Paterom?
Je to výborný chlap do partie. Drží nás pohromade, aby sme sa nepobláznili. Dáva nám rady a skúsenosti, ktoré sú na nezaplatenie.

Prvá sezóna v najvyššej súťaži a hneď pozvánka do reprezentácie. Nemusíte sa niekedy štipnúť, či nesnívate?
Je pravda, že chvíľkami sa pozastavím a rozmýšľam, či je to vôbec pravda. Som vďačný za šancu. Verím, že to ustojím a ukážem ešte viac.

Je ťažšie odohrať extraligový zápas alebo poskytnúť rozhovor hŕstke novinárov?
V posledných týždňoch sa mediálny záujem o mňa rapídne zvýšil. Pomaly si na to zvykám. Odohrať zápas je však jednoduchšie, hokej je pre mňa prirodzený.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Rác