Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtek nominoval na Nemecký pohár poltucet nováčikov

Slovenská hokejová reprezentácia vstúpi do novej sezóny už tradične na Nemeckom pohári v Mníchove, na ktorý tréner Vladimír Vůjtek nominoval 24 hráčov - dvoch brankárov, 8 obrancov a 14 útočníkov.

29.10.2014 14:03 , aktualizované: 14:37
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Vladimír Vůjtek s nomináciou na Nemecký pohár.
debata

V mužstve je až šesť nováčikov – obrancovia Adam Jánošík, Oldrich Kotvan, Lukáš Kozák či útočníci Dalibor Bortňák, Lukáš Cingeľ a Roman Rác. Najskúsenejším mužom výberu je obranca Ivan Švarný so 79 reprezentačnými zápismi. Slováci nastúpia v Mníchove od piatka 7. novembra do nedele 9. novembra postupne proti výberom Kanady (16.30), Nemecka (16.15) a Švajčiarska (13.15).

Najvyššiu slovenskú súťaž budú v Mníchove zastupovať šiesti hokejisti – brankár Branislav Konrád z Dukly Trenčín, jeho klubový spoluhráč obranca Lukáš Kozák, ďalší bek Adam Jánošík z Košíc či útočníci Dalibor Bortňák zo Zvolena, Roman Tománek z Nitry a ďalší Košičan Adam Lapšanský. V národnom tíme je len jediný hráč z nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej ligy – spomenutý skúsený obranca Švarný.

„KHL neprerušila súťaž a my nechceme hráčom robiť problémy v kluboch. Ak by sme ich nominovali, tak podľa platných predpisov by sme ich síce získali, ale na druhej strane by mohli stratiť svoju pozíciu v klube a malo by to nepríjemné následky pre ich činnosť. Poznám pomery v Rusku a musím povedať, že som chlapcom nechcel robiť problémy. Viem, čo by tam nastalo, niektorí by možno skončili. Nechcem byť osoba, ktorá by hráčom brala prácu kvôli trom zápasom na Nemeckom pohári,“ prezradil tréner Vladimír Vůjtek a pokračoval: „Prím tvoria hráči z českej a slovenskej extraligy. Po jednom aj zo švédskej, fínskej, bieloruskej či KHL. Káder nie je úplne podľa našich predstáv, ale je to možnosť vyskúšať ďalších hráčov. Veľmi ma mrzí, že pre zranenie nemôžu prísť Radoslav Tybor, Peter Mikuš či René Vydarený. V tíme sa opäť ako v minulosti na Nemeckom pohári objavia noví hráči. A niektorí z nich sa možno prebojujú až na majstrovstvá sveta.“

zväčšiť Ivan Švarný je najskúsenejším hráčom v... Foto: Pravda, Luboš Pilc
Ivan Švarný Ivan Švarný je najskúsenejším hráčom v slovenskom výbere a jediným z KHL.

Medzi náhradníkmi figuruje brankár Marek Čiliak z Komety Brno, obrancovia Radek Deyl z Karlových Varov, Patrik Luža z Banske Bystrice, Peter Trška z Mladej Boleslavi, či útočníci Miroslav Preisinger z Banskej Bystrice, Radovan Puliš zo Zvolena a Tomáš Sýkora z Popradu.

Do tímu sa nedostal útočník Tomáš Záborský z fínskeho IFK Helsinki, ktorého už v polovici októbra ospravedlnil s vedomím hokejistu klub. „Pre povinnosti v Lige majstrov nemá Tomáš Záborský záujem opustiť klub IFK Helsinki a pripojiť sa k reprezentácii Slovenska,“ prečítal tréner Vůjtek list od klubu a doplnil: „To hovorí za všetko. Uvidíme v budúcnosti.“

Napriek väčšiemu množstvu menej skúsených hráčov nechce hlavný kouč cestovať s reprezentáciou do Mníchova len pre naberanie skúseností bez ohľadu na výsledky. „Je to tím mladších hráčov, sú to hokejisti budúcnosti slovenského hokeja. Chceli sme ísť inou cestou, ale Cehlárik, Réway či Černák idú do dvadsiatky. Je to posledná spoločná akcia ‚mladíkov‘ pred decembrovými majstrovstvami sveta. Do Nemecka nechceme ísť len zbierať skúsenosti. Verím, že tri zápasy dajú chlapcom veľa. Som presvedčený, že sa pobijú o dobrý výsledok. Sú to všetko hráči s elánom, chuťou a dobrým korčuľovaním,“ poznamenal kouč

Zaujímavosťou je, že hráči zo súčasnej nominácie nastrieľali v národnom tíme doteraz dovedna len 26 gólov, najviac Marek Viedenský a Vladimír Dravecký (obaja po 4).

Aj v novej sezóne pokračuje spolupráca slovenskej hokejovej reprezentácie s klinikou Sport Clinic, súčasťou národného tímu však už nebude v septembri zosnulý Vladimír Lupták. „Dve sezóny dozadu sme zabezpečovali starostlivosť o hráčov, v minulom ročníku aktívne na podujatiach a šampionátoch. Slovenský národný tím budeme podporovať zdravotnou starostlivosťou aj našimi fyzioterapeutmi,“ povedal v stredu lekár Ján Grauzel, ktorý sa s Františkom Okálom bude striedať na reprezentačných akciách.

Slováci nastúpia v Mníchove od piatka 7. novembra do nedele 9. novembra postupne proti výberom Kanady (16.30), Nemecka (16.15) a Švajčiarska (13.15).

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na Nemecký pohár v hokeji (Mníchov, 7. – 9. novembra):
Brankári: Július Hudáček (Örebrö, Švéd., 9 zápasov/0 gólov), Branislav Konrád (Dukla Trenčín, 5/0)
Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Vítkovice, ČR, 17/1), Marek Ďaloga (Sparta Praha, ČR, 36/1), Adam Jánošík (HC Košice, 0/0), Oldrich Kotvan (HC Zlín, ČR, 0/0), Lukáš Kozák (Dukla Trenčín, 0/0), Juraj Mikuš (Sparta Praha, ČR, 12/1), Ivan Švarný (Dinamo Minsk, Biel./KHL, 79/3), Juraj Valach (Slavia Praha, ČR, 18/0)
Útočníci: Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec, ČR, 10/0), Dalibor Bortňák (HKM Zvolen, 0/0), Lukáš Cingeľ (Sparta Praha, ČR, 0/0), Rastislav Dej (HK Hradec Králové, ČR, 11/0), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR, 19/4), Adam Lapšanský (HC Košice, 6/3), Patrik Lušňák (Junosť Minsk, Biel., 16/2), Tomáš Marcinko (HC Pardubice, ČR, 19/0), Roman Rác (HC Olomouc, ČR, 0/0), Dávid Skokan (HK Hradec Králové, ČR, 19/2), Ján Sýkora (HC Plzeň, ČR, 13/1), Roman Tománek (HK Nitra, 8/3), Michael Vandas (HC Vítkovice, ČR, 7/1), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna, Fín., 9/4)

Realizačný tím: Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), Ján Grauzel (lekár), Igor Andrejkovi č (video tréner), Miroslav Karafiát (výstrojový manažér), Michal Malina (masér), Viktor Fábik, Dušan Čulka (fyzioterapeuti)

Program Nemeckého pohára 2014 v Mníchove:
Piatok 7. novembra: Kanada – SLOVENSKO (16.30), Nemecko – Švajčiarsko (20.00)
Sobota 8. novembra: Nemecko – SLOVENSKO (16.15), Švajčiarsko – Kanada (19.45)
Nedeľa 9. novembra: SLOVENSKO – Švajčiarsko (13.15), USA – Nemecko (16.45)

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #slovenská hokejová reprezentácia