Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zavážila aj budúcnosť hráčov v národnom tíme, vysvetľoval Vůjtek

Hokejové nominačné napätie pred majstrovstvami sveta v sobotu večer opadlo. Vykryštalizovala sa zostava pre majstrovstvá sveta.

04.05.2014 15:28
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek počas brífingu, na ktorom oznámil po hokejovom turnaji Slovakia Cup nomináciu reprezentácie SR.
debata

Šiesti hráči – obrancovia Radek Deyl, Martin Štajnoch, útočníci Martin Bartek, Patrik Lušňák, Rastislav Špirko a Peter Zuzin – sa do nej nezmestili.

Staronový kapitán Miroslav Šatan. Tucet nováčikov. Trio z NHL. Šiesti hráči z olympijskej zostavy zo Soči. Dvaja majstri sveta z roku 2002. A najmä – značne omladená reprezentácia.

Taká je stručná vizitka slovenského národného tímu, ktorý pocestuje na majstrovstvá sveta do bieloruského Minska. V generálke pred odchodom sa víťazne naladil prvenstvom na Slovakia Cupe. V súboji oň zdolal v sobotu Nórsko 3:2 v predĺžení. Z ôsmich prípravných zápasov vyhral päť.

„Dosiahli sme v príprave lepšie výsledky než v minulosti. Verím, že nás to povzbudilo a hernú pohodu prenesieme aj na majstrovstvá sveta,“ vyslovil želanie najskúsenejší hráč Miroslav Šatan.

Po sobotňajšom poslednom prípravnom zápase tréneri určili 25-člennú zostavu na svetový šampionát. Sú v nej traja brankári, ôsmi obrancovia a štrnásti útočníci.

„Vyradiť pár hráčov, ktorí absolvovali celú prípravu, je v práci trénera to najhoršie. Na majstrovstvá sveta chcel ísť každý, no so šiestimi sme sa v poslednej fáze museli rozlúčiť,“ uviedol tréner Vladimír Vůjtek. Naznačil aj dôvody:

„Od Martina Barteka sme očakávali góly. V celej príprave dostal dosť priestoru, aby nás presvedčil, hral aj presilovky, no strelecky mu to nešlo. Martin nie je hráč do štvrtej formácie. Špirko si predstavoval iné zaradenie do reprezentácie, než aké sme mu mohli umožniť. Patrik Lušňák strelil v sobotu gól, bojoval do posledného momentu. Z obrancov sme sa o poslednej miestenke rozhodovali medzi Brejčákom, Mihálikom a Štajnochom.“

Vůjtek podotkol, že po štvrtkovom zápase proti Lotyšsku mal už o nominácii takmer jasno, sobotňajšie stretnutie až tak rozhodnutie realizačného štábu neoplyvnilo.

„Vychádzali sme z výkonov v prípravných zápasoch, no dívame sa aj dopredu. Do úvahy sme brali aj perspektívu hráčov v slovenskej reprezentácii,“ zdôraznil.

Aj preto pred niektorými skúsenejšími uprednostnil mladšiu vlnu. „Hráči z nej dôrazne zabojovali o účasť, tým ma presvedčili. Najdôležitejšie zápasy nás však len čakajú. V nich sa uvidí, ako sa uplatnia v náročnej medzinárodnej konfrontácii. Verím, že sme pri výbere mali šťastnú ruku.“

Zloženie jednotlivých formácií hlavný kouč konkretizovať nechcel, ani počet voľných miest na súpiske:

„Zo sobotňajšieho stretnutia ostane nezmenená jedna formácia (Sloboda, Ďaloga – Šatan, Hrivík, Nagy), do piatka, keď nastúpime na šampionáte na prvý zápas proti Česku, máme ešte čas. Uvidíme, ako sa dovtedy vyvinie situácia v druhom kole play off NHL v tímoch Bostonu (Zdeno Chára, Andrej Meszároš), Chicaga (Marián Hossa, Michal Handzuš) a Los Angeles (Marián Gáborík).“

V pondelok sa k reprezentácii pripojí útočník Tomáš Tatar.

Vladimír Vůjtek povedie slovenskú reprezentáciu na treťom svetovom šampionáte. Na predchádzajúcich dvoch – vždy v Helsinkách – postúpil do štvrťfinále. Pred dvoma rokmi v jeho premiére na striedačke Slovenska získal so svojimi zverencami nečakané striebro. S desiatimi nováčikmi v tíme, od ktorého sa medaila neočakávala.

„Každý tím i každý šampionát je trochu iný. Naším cieľom je opäť postup do štvrťfinále. Ak ho dosiahneme, budem spokojný,“ prízvukuje Vůjtek.

Premiéra na MS čaká obrancov Jána Brejčáka, Petra Čerešňáka, Martina Marinčina, Karola Slobodu, Juraja Valacha a útočníkov Mareka Hrivíka, Tomáša Marcinka, Martina Réwaya, Dávida Skokana, Andreja Šťastného, Radoslava Tybora a Mareka Viedenského.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #slovenská hokejová reprezentácia #MS 2014 v hokeji