Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Europoslanci: Za nenominovaním Šatana je aj diskriminácia

Slovenskí europoslanci Anna Záborská (KDH) a Peter Šťastný (SDKÚ) sú presvedčení, že na zimných olympijských hrách v Soči 2014 by nemal chýbať hokejista Miroslav Šatan.

09.01.2014 11:59
Anna Záborská Foto: ,
Anna Záborská.
debata (132)

Zároveň apelujú v súvislosti s jeho nenominovaním na vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie, aby nepripustilo diskrimináciu športovcov a rôzne manipulácie pri ich výbere na medzinárodné podujatia. Anna Záborská za neúčasťou dlhoročného kapitána národného tímu SR vidí diskrimináciu pre vek. Podľa Šťastného je Šatan napriek slabšej sezóne jedným z pilierov slovenského hokeja.

Tréner Vladimír Vůjtek odôvodnil vynechanie topoľčianskeho rodáka tým, že jeho výkonnosť nie je vyššia ako u ostatných nominovaných. „Z vyjadrenia trénera je zrejmé, že prednosť dostali mladší, nie však nevyhnutne lepší hráči. Ak by takto postupoval ktorýkoľvek zamestnávateľ, porušil by č. 21 Charty základných práv EÚ, ktorý zakazuje diskrimináciu na základe veku,“ uviedla Anna Záborská.

„Miro Šatan je veľký hráč s bohatými skúsenosťami, ktoré sú rozhodujúce práve v kľúčových momentoch hry. To, že nie je v zostave, je fackou nielen pre Mira, ale urážkou celej tradície a hodnôt slovenského hokeja. Aj napriek slabšiemu začiatku sezóny tréner Vůjtek potvrdil, že jeho výkon je na rovnakej úrovni ako výkon iných nominovaných hráčov. Miro Šatan na olympiádu patrí, nie ako symbol, ale ako jeden z najlepších hráčov, ktorých Slovensko má,“ zdôraznil europoslanec Peter Šťastný.

SZĽH by nikdy nediskriminoval hráčov – reakcia

Slovenský zväz ľadového hokeja zaregistroval vyjadrenie europoslancov Anny Záborskej a Petra Šťastného o ich presvedčení, že Miroslav Šatan patrí do olympijského výberu trénera Vladimíra Vůjteka. Je to ich právo na osobný názor a SZĽH ho rešpektuje. Akákoľvek forma diskriminácie, na ktorú poukazujú europoslanci, je v rozpore so základnými princípmi olympizmu a SZĽH sa od nej dištancuje.

„V žiadnom prípade by sme nikdy nediskriminovali hráčov a nenominovanie Miroslava Šatana sa zrodilo len na základe jeho športovej výkonnosti,“ zdôraznil generálny sekretár SZĽH Otto Sýkora a zároveň dodal: „Pán Peter Šťastný má ku mne stále otvorené dvere ako veľký hokejový odborník a čo sa týka nominácie na olympijské hry, môžeme sa o nej kedykoľvek otvorene porozprávať.“ SZĽH uvádza, že podľa Zákona o športe športovou reprezentáciou poveruje športovca Slovenský olympijský výbor a národný športový zväz, ktorého je členom a pri poverení vychádza zo športových výkonov športovca.

„Pripomíname, že podľa základných princípov olympizmu v zmysle Olympijskej charty športové organizácie v rámci olympijského hnutia majú mať práva a povinnosti autonómnych organizácií a túto autonómnosť ochraňuje SOV pred vplyvmi administratívnej či politickej povahy tak, ako je ustanovené v stanovách SOV,“ píše sa v správe SZĽH.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Šatan #europoslanci #nominácia ZOH #Peter Šťastný #Anna Záborská