Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Experti z NHL šokovali: Do Soči posielajú Stümpela i Svatoša

Predpokladaná nominácia Slovenska na zimné olympijské hry 2014 na webe zámorskej hokejovej NHL je v mnohých aspektoch prekvapujúca.

02.12.2013 14:01
Slovensko, MS hokej Foto: ,
Hokejisti Slovenska.
debata (1)

Vo výbere nie sú viaceré mená, ktoré bojujú o účasť na februárovom sviatku v Soči. Podľa NHL.com by však šancu mali dostať v ofenzíve Jozef Stümpel, Marko Daňo, Marek Svatoš i Rudolf Huna, v defenzíve zasa Martinovia Gernát a Marinčin.

Podľa redaktora NHL.com Adama Kimelmana by Slováci mohli byť v Soči rovnakým prekvapením ako vo Vancouveri 2010, kde obsadili 4. miesto. V nominácii by sa malo objaviť viacero pamätníkov predchádzajúceho olympijského turnaja na čele s brankárom Jaroslavom Halákom. Slovenský tím však bude mať najväčší problém nahradiť tragicky zosnulého Pavla Demitru, ktorý bol s desiatimi bodmi najproduktívnejším hráčom ZOH 2010. Vážnejšiu úlohu v tíme musia preto podľa Kimelmana zohrať Mariánovia Hossa a Gáborík.

Halák by mal byť podľa NHL.com jednotkou v bránke, ďalšími gólmanmi v tomto odhadovanom výbere sú Peter Budaj a Jaroslav Janus. Dvadsaťosemročného Haláka považujú za jedného z najlepších brankárov na svete. V obrane by mali dominovať predovšetkým Zdeno Chára a Ľubomír Višňovský, ktorého účasť je však vzhľadom na súčasný otras mozgu veľkou otázkou. Viac priestoru na ľade by mal dostávať aj Andrej Sekera. Šancu by mali dostať aj mladíci z farmy Edmontonu – Oklahoma City Barons – Martin Marinčin s Martinom Gernátom. Prekvapením je nezaradenie Dominika Graňáka, ktorý by mal mať účasť v prípade dobrého zdravotného stavu takmer istú.

V prognózovanej ofenzíve SR sú popri skúsených borcoch aj mladíci Tomáš Tatar, Tomáš Jurčo, Richard Pánik či Marko Daňo. Skúsenosti by mali priniesť aj Jozef Stümpel, ktorý sa však po tohtoročných majstrovstvách sveta rozlúčil s reprezentačnou kariérou, Marek Svatoš či Rudolf Huna. Do úvahy v súvislosti s nomináciou prichádzajú podľa NHL.com aj útočník Ľuboš Bartečko a obranca Branislav Mezei. Zostavovateľ vynechal viaceré osvedčené mená, v analýze sa nespomínajú napríklad Miroslav Šatan, Milan Bartovič, Tomáš Záborský či Rastislav Špirko.

Predpokladané zloženie tímu SR na ZOH 2014 podľa NHL.com:

Brankári: Jaroslav Halák, Peter Budaj, Jaroslav Janus.
Obrancovia: Zdeno Chára, Andrej Meszároš, Ľubomír Višňovský, Martin Marinčin, Andrej Sekera, Milan Jurčina, Ivan Baranka, Martin Gernát
Útočníci: Marcel Hossa, Michal Handzuš, Marián Hossa, Tomáš Tatar, Marko Daňo, Marián Gáborík, Jozef Stümpel, Tomáš Jurčo, Richard Pánik, Tomáš Kopecký, Martin Cibák, Marek Svatoš, Branko Radivojevič, Rudolf Huna

1 debata chyba
Viac na túto tému: #2014 #Soči 2014 #zostava slovenska #nhl.com