Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Graňák je unavený a na MS nejde, Sekera príde až do Fínska

Slovenský obranca Dominik Graňák sa nepredstaví na blížiacich sa 77. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Štokholme a Helsinkách.

23.04.2013 15:38
Dominik Graňák Foto: ,
Dominik Graňák prichádza na zraz reprezentácie oznámiť, že na MS nepocestuje.
debata

„Dôvodom mojej neúčasti je únava, ktorá ma sprevádzala počas sezóny. Ako prvému som to chcel povedať reprezentačnému trénerovi Vladimírovi Vůjtkovi, aj preto som po zisku Gagarinovho pohára zvolil neurčité odpovede na túto tému. Je mi ľúto, že nepomôžem chlapcom na šampionáte. Tieto majstrovstvá sveta budú bezo mňa,“ uviedol skúsený 29-ročný zadák na utorkovom zraze slovenskej reprezentácie v Bratislave.

Graňák s tímom KHL Dinamo Moskva obhájil celkové prvenstvo v Gagarinovom pohári. „Bol som s ním počas celého roka v telefonickom kontakte a túto odpoveď som tak trochu čakal. Vedel som o jeho problémoch už dlhší čas. Aj keď teraz je v poriadku, lekári mu odporúčajú dlhší odpočinok. Snažili sme sa ho prehovoriť, ale on bol pevne rozhodnutý. Je to veľká strata!“ skonštatoval kouč hokejistov SR Vladimír Vůjtek.

Súčasťou kádra slovenskej reprezentácie však bude už aj obranca Tomáš Slovák, ktorý v nedeľu získal s Plzňou český majstrovský titul. „Tomáš sa pridá k reprezentačnému tímu v utorok večer alebo v stredu ráno, v Plzni ešte má nejaké povinnosti. Uvidíme, ako sa udomácni v tíme, za posledné dva roky s nami veľmi nebol. Myslím si, že do piatka sa vyjasní situácia v NHL. Záverečnú nomináciu už budem mať v hlave pred posledným prípravným zápasom,“ vyjadril sa Vladimír Vůjtek.

Hlavný kouč musel pred rokom meniť zostavu na základe zranení a ospravedlnení, podobnú situáciu musí riešiť aj tentokrát. „Zo zostavy vypadlo päť obrancov, máme v tíme bekov iného typu. Ide skôr o bojovníkov a podľa toho musíme nastaviť systém. Oproti minulému roku sa už teraz snažíme hrať inak,“ povedal hlavný kormidelník slovenského mužstva.

V záverečnom týždni prípravy na majstrovstvá sveta (3. – 19. mája v Helsinkách a Štokholme) čaká na slovenské mužstvo turnaj Slovakia Cup v Bratislave. Na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu ho preveria najskôr Bielorusi (hrá sa vo štvrtok 25. apríla o 19.00 h) a potom Nóri (v sobotu 27. apríla o 17.00 h). „Turnaj je tesne pred MS. Hráči, ktorí cítia, že majú šampionát istý, sa možno budú trocha šetriť v súbojoch. Chceme, aby hrali naplno a zdôrazňujeme, že najskôr sa zraní ten, kto nehrá naplno. Chceli by sme prípravné obdobie ukončiť úspešne.“

V kádri tímu SR je v súčasnosti trojica brankárov, desať obrancov (vrátane Tomáša Slováka) a pätnásť útočníkov. V súvislosti so svetovým šampionátom k nim treba prirátať aj hráčov z NHL.

„Musíme čakať až do konca základnej časti. Voľný je Andrej Sekera, ten priletí priamo do Fínska. Voľný je aj Tomáš Kopecký, ale posledný zápas nehral a budeme mu telefonovať, čo sa stalo. Marián Gáborík tvrdo bojuje o play-off. Čo sa týka Richarda Pánika, my nie sme tí, ktorí budú rozhodovať. Stále sa snažíme rokovať o jeho príchode. Ak by bola šanca, tak ho chcem do tímu,“ informoval Vladimír Vůjtek na zraze pred poslednou fázou prípravy na majstrovstvá sveta.

Šesťdesiatpäťročný hokejový odborník z moravských Klimkovic stále nemá úplne jasno o zložení tímu pre MS. „Až do konca budú niektoré nerozhodné mená. V každom zápase sa niekto ukáže v dobrom svetle a niekto v horšom. Čo sa týka brankárskej otázky, o jednotke sa rozhodne priamo v dejisku MS,“ prezradil Vůjtek, ktorý má v porovnaní s minulým rokom o jednu starosť menej.

„Myslím si, že so sebavedomím sme na tom lepšie ako pred rokom, keď sme v príprave prehrávali zápas za zápasom a museli náladu umelo podporovať. Teraz je podporená výsledkami, takže je výborná,“ doplnil hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie.

Nominácia hokejistov na záverečný týždeň prípravy pred MS:

Brankári: Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/Rus.), Július Hudáček (Frölunda/Švéd.)
Obrancovia: Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Milan Jurčina (Lukko Rauma), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus­.), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR), Tomáš Slovák (HC Plzeň/ČR, k tímu sa pridá v utorok večer alebo v stredu ráno)
Útočníci: Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Miroslav Šatan, Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Roman Kukumberg, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Andrej Šťastný (všetci HC Slovan Bratislava), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus.), Ján Sýkora (HC'05 Banská Bystrica), Michael Vandas (HK Poprad), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Surový (HC Lev Praha/ČR), Tomáš Záborský (Avangard Omsk/Rus.)

debata chyba