Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanlon bol prvým brankárom, ktorého v NHL pokoril slávny Gretzky

"Nebol to najúžasnejší moment pre štart mojej kariéry," týmito slovami opísal gól zo 14. októbra 1979 Wayne Gretzky. Dosiahol ho do siete gólmana Glena Hanlona, teda muža, ktorý sa o 21 rokov na to stal novým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie.

24.03.2010 17:27
Glen Hanlon Foto:
Glen Hanlon v čase, keď chytával za Vancouver.
debata

Edmonton nastúpil na duel Vancouvrom. Olejári hrali veľmi zlý zápas, nedarilo sa im a prehrávali o gól. Do konca zápasu ostávala minúta a pól, Edmonton mal výhodu – hral s dvoma hráčmi naviac.

Oilers totiž už v tom čase točili presilovkový kolotoč 5 proti 4, následne Stan Smyl fauloval Gretzkého, a tak gólman Dave Dryden odkorčuľoval na striedačku, aby do hry mohol naskočiť šiesty korčuliar. Edmonton zamkol svojho súpera pred brankára Canucks. Tým gólmanom bol Glen Hanlon.

Gretzky sa dostal do čistej šance, po prihrávke z pravej strany sa ocitol zoči-voči pred Hanlonom, puk tiahol na bekend, čo Hanlon nevydržal, otvoril betóny, a vtedy Gretzky skóroval. Načal tak svoju úžasnú kariéru. Od tohto momentu totiž nasúkal súperovým brankárom ďalších 893 gólov.

Ako sa sám neskôr vyjadroval, nebol to pekný gól, ale v tom momente sa cítil úžasne.

debata chyba