Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruské doláre NHL nedokáže tromfnúť

Pre návrat domov sa mladý ruský hokejista Alexander Radulov rozhodol, lebo v NHL sa vraj necítil dobre. Určite nie dosť dobre na to, aby v Nashville zostal hrať za sedemkrát menší plat, aký mu ponúkli doma v Kontinentálnej lige.

16.07.2008 05:32
Alexander Radulov Foto:
Alexander Radulov v národnom drese.
debata

Šesťstotisíc dolárov ročne oproti štyrom miliónom – pred takú voľbu postavila dvadsaťdvaročného majstra sveta z Quebecu ponuka od ruského majstra Salavatu Ufa. „Ohromujúca ponuka,“ povedal Radulovov agent v NHL Jay Grossman stránke tyždenníka Hockey News. „Myslím, že skoro každý by prišiel k podobnému rozhodnutiu.“ Radulov neodolal – hoci riskoval medzinárodný škandál. Nováčikovská zmluva s Nashvillom mu totiž vyprší až o rok.

Či skutočne bude hrávať v Rusku, nie je isté – NHL a Medzinárodná federácia na Kontinentálnu hokejovú ligu tlačia, aby kontrakt zrušili. Jasné však je, že Rusi dokážu NHL preplatiť – hoci zatiaľ len v jednotlivých prípadoch. „Nerozhodoval sa krátko, dobre si to premyslel,“ zdôraznil agent.

S premrštenými platmi má NHL skúsenosti – práve vďaka nim dnes na ruskú konkurenciu nemá ako reagovať. Pred štyrmi rokmi boli jednou z príčin ročnej výluky, po nej sa kluby s vedením v novej kolektívnej zmluve dohodli na platovom strope. Od roku 2005 síce každý rok rastie, ale hranica 56,7 milióna dolárov na ročné platy pre celý tím neumožňuje vyplatiť väčšine tímu viac ako milión – dva. Naviac, v prípade NHL ide o hrubé platy – a daň z príjmu sa v prípade platov hráčov NHL v Spojených štátoch pohybuje okolo tridsiatich piatich percent.

Zatiaľ sa Rusom podarilo kúpiť iba niekoľko jednotlivcov – ale výrazných. Najväčším tromfom ostáva Jaromír Jágr – na voľnom trhu NHL mal údajne dostať najviac päť miliónov v hrubom, odhad čistého platu v Avangarde Omsk sa ustálil na siedmich. Ťahákom bude aj kontroverzný brankár Ray Emery, ktorý podpísal dvojmiliónovú zmluvu s Atlantom Mytišči. Od Ottawy dostal po tom, ako prišiel na tréning neskoro, padáka – vykúpila ho z dvojročnej zmluvy na 6,75 miliónov. „Ak by som tu mal ostať hrať, bolo by to za desatinu toho, čo mi núkajú v Rusku,“ utrúsil nedávno v rozhovore pre televíziu TSN.

Knokaut v podobe návratu Jevgenija Malkina Kontinentálnej lige nevyšiel – hoci mu ponúkali o šesť miliónov dolárov ročne viac, ako zobral v Pittsbughu. Ale peniaze na ďalší ťah by v Rusku chýbať nemali.

„Nechcel z Nashvillu odísť v zlom. Ale keď dostal takú fenomenálnu ponuku,“ opakoval Radulovov agent…

Koľko by zarábali v NHL a koľko v Rusku
Jaromír Jágr 3,25 milióna* 7 miliónov*
Alexander Radulov 640 000 4 milióny
Ray Emery 300 000* 2 milióny
Jevgenij Malkin 5,65 milióna vyše 12 miliónov*
     
Ročné platy v čistom v NHL (prvý stĺpec) a v KHL v amerických dolároch. * – odhad najlukratívnejších ponúk na trhu, u Jágra aj odhad platu    
debata chyba