Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dres, ktorý som dostal od Putina, nevrátim. Nemám prečo, vážim si ho

Podpisovanie zmlúv v KHL je kvôli vojne na Ukrajine horúcou témou. Čo si o tejto téme myslí Jozef Golonka?

09.08.2022 14:30
Jozef Golonka Foto:
Jozef Golonka.
debata (74)

„Položme si otázku, prečo niekomu vadí, že Slováci a Česi idú hrať do KHL, a nikomu neprekáža, že Rusi si obliekajú dresy klubov z NHL,“ povedala pre Nový Čas československá hokejová legenda.

Reagoval tak na kritiku z úst napríklad brankára Dominika Haška. Ten sa do českých hokejistov, ktorí nakoniec budú v nadchádzajúcej sezóne v Rusku hrať, nevyberavo oprel.

„Musím sa priznať, ale Hašek ma dosť prekvapil. Je zaujímavé, že taký Jágr, čo je tretí najlepší hráč v histórii NHL, sa k tejto téme verejne nevyjadruje. Ja som mal medzi Rusmi nepriateľov i priateľov. Tiež medzi Švédmi. Vždy sme si to vybavili na ľade. Potom sme si však sadli a dali deci vínka,“ podotkol.

KHL je od svojho zrodu pevne spojená s ruským režimom a prezidentom Vladimirom Putinom. Do najväčších klubov navyše postupom času vstúpili najbohatšie ruské spoločnosti – mnohokrát štátne. Účasť zahraničných hráčov v súťaži sa tak niektorým hokejovým osobnostiam prieči.

Dominik Hašek Čítajte viac Ste fašista? Toto sa chcú Rusi pýtať kritika Hašeka

Rady Čechov a Slovákov, ktorí budú KHL v nadchádzajúcej sezóne hrať, sa v posledných týždňoch rozrástli. Zo Slovákov to budú brankár Patrik Rybár, obrancovia Michal Čajkovský a Christian Jaroš a útočníci Samuel Buček, Adam Liška a Michal Krištof.

Putin pritom KHL využíva aj k svojej propagande. V marci 2022 napríklad dostali kluby od zväzu príkaz, aby počas zápasov podporovali armádu, ktorá vtrhla na Ukrajinu. Kluby mali distribuovať pripravené letáčiky a plagáty, odporúčané boli aj odkazy na kocke nad ľadom.

Legendárny útočník navyše priznáva, že má od Putina vzácny suvenír. V roku 2020 si na Ruskom veľvyslanectve v Bratislave slávnostne prevzal dres, ktorý mu poslala sama hlava Ruskej federácie.

„Nemám prečo ho vracať. Som presvedčený, že by sa politika nemala miešať so športom. Som apolitický človek. Mojou politikou bolo víťaziť a robiť radosť divákom. Dres mám doma dobre schovaný. Bola to pre mňa veľká česť,“ pokračoval exhokejista.

Ivan Hašek Čítajte viac Hašek prelomil mlčanie. Slovensko? Lákavá ponuka, nech sa Kováčik ozve
74 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Jozef Golonka