Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hokej dostáva rany. Zväz reagoval na zásah NAKA i štrajk rozhodcov

Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) je pripravené plne spolupracovať s vyšetrovateľmi, ktorí vyšetrujú pochybenia v súvislosti s verejným obstarávaním na nákup hokejok. Zväz chce aj naďalej pracovať čestne a transparentne, hoci vníma útoky skupiny ľudí, ktorým sa to nepáči. Vo štvrtok o tom na mimoriadnom brífingu SZĽH informoval Peter Kruľ, výkonný riaditeľ SZĽH.

24.09.2020 10:53 , aktualizované: 11:22
Peter Kruľ, Miroslav Šatan, Ivan Pulkert Foto: ,
Zľava výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ, prezident SZĽH Miroslav Šatan a generálny sekretár SZĽH Ivan Pulkert počas mimoriadneho brífingu v Bratislave.
debata (4)

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zasahovali v utorok v sídle SZĽH. Vykonávali procesné úkony v súvislosti s verejným obstarávaním.

"Vo všetkých otázkach a pomoci sme boli maximálne súčinní, všetko čo vyžadovali sme poslali. Akúkoľvek pomoc sme pripravení plniť aj naďalej. Je to síce nepríjemná situácia pre slovenský hokej a aj pre mňa, ale akákoľvek zdravá vízia pre hokej musí ma pevné základy.

Ja som spustil po nástupe audity všetkých zmlúv. Nie je vylúčené, že toto nie je posledné vec, čo sa udiala. Chceme, aby zväz fungoval čestne a transparentne. Niekomu sa to nepáči, aj preto nás niektorí napádajú v médiách.

Ale chceme, aby slovenský hokej fungoval jasne, Miro Šatan, Ivan Pulkert a ja máme jasno. Na zväze je veľa šikovných ľudí, ktorým na hokeji záleží. Musíme si prejsť aj ťažkými časmi, s tým sme rátali. Ale veríme, že to bude lepšie," povedal Kruľ.

Vedenie slovenského hokeja nevie, odkiaľ prišiel podnet na NAKA, ale ako Kruľ uviedol: „Nejaký audit prebehol aj z ministerstva financií a je jedno, odkiaľ prišiel podnet. Ak majú čo vyšetrovať, nech vyšetrujú, my budeme maximálne súčinní.“

Šatan aj s pozitívnymi správami

Súčasná situácia mrzí aj prezidenta Miroslava Šatana, ktorý však našiel priestor aj na pozitívne správy:

"Mňa tiež mrzí, aké rany dostáva hokej. Tým, ktorým na hokeji záleží, mi však hovorili, aby sme dali von aj niečo pozitívne. Na zväze sme pripravili najskôr pomoc Covid 1, s ktorou sme pomáhali mládežníckym trénerom v rámci trojmesačných príspevkov v celkovej hodnote 340.00 eur.

Všetci okrem pár výnimiek si pomoc vyčerpali. Momentálne máme na stole projekt pomoci Covid 2 v celkovej výške 320.000 eur. Celkovo sme teda vyčlenili z rozpočtu 560.000 eur. Zo zisku z MS sme vyčlenili 850.000 eur, pričom 550-tisíc išlo extraligovým klubom, 200-tisíc dostali prvoligové kluby po päťtisíc ostatné kluby a ženy.

Zrušili sme štartovné v kategórii prípraviek, to nás to vyšlo celkovo 170.000 eur, v žiackych súťažiach sme štartovné znížili na polovicu. Celkovo sa zväz v rámci pomoci podieľal sumou 1,8 milióna eur."

Štyri ponuky neprešli

Hladinu uplynulých dní rozvíril aj štrajk rozhodcov, ktorí žiadajú zvýšenie odmien. Zväz im poslal už štyri ponuky, no arbitri všetky zmietli všetky zo stola.

"V stredu sme poslali rozhodcom piatu ponuku s tým, že dnes budeme mať videorozhovor, kde im vysvetlíme všetky detaily. Z ich strany však platí, že majú stále rovnakú požiadavku, ktorá je pre zväz neakceptovateľná, chcú hneď 200-tisíc.

My im dokážeme dať teraz 80-tisíc a na ďalší rok rovnakú sumu a zafixovať infláciu do ďalších rokov. Aj v našom záujme je, aby sa rozvíjali, ale musí to byť transparentné. Nás stoja rozhodcovia v sezóne cez milión eur na sezónu, platíme im testy, v dnešnej kondícii viac urobiť nevieme.

Verím, že naša diskusia bude konštruktívna, aby slovenský hokej netrpel a nech sa môžeme venovať všetci tomu, čo slovenský hokej potrebuje," povedal Ivan Pulkert, generálny sekretár SZĽH.

Nevhodný čas na štrajk

Šatan verí, že sa zväz s rozhodcami dohodne, chýba mu však lepšia komunikácia z ich strany. Je však možný aj opačný scenár, preto už zväz kontaktoval aj rozhodcov zo zahraničia.

„V iných krajinách štandardne rozhodcov platia kluby, u nás je to zväz, pretože tak uľahčujeme život klubom. Je veľmi nevhodný čas na štrajk, navyše chýba aj konštruktívna debata z ich strany ako riešiť problém. Ale verím, že nájdeme nejakú dohodu, a že problémom hokeja nebudú rozhodcovia. Chceme preto nastaviť financovanie na niekoľko rokov.“

Práca na zjednotení

Po zverejnení informácie o zákroku NAKA na zväze sa v médiách objavili vyhlásenia APHK aj výkonného výboru SZĽH. Obe strany trvajú na čo najskoršom zvolaní mimoriadneho kongresu.

„My sme včera mali výkonný výbor, bol veľmi zaujímavý, občas to pripomínalo príbehy z kabíny. Ale to je v poriadku, diskusia na výkonnom výbore by mala byť interná a následne by mala ísť von. To sa včera otočilo a myslím si, že to teraz niektorých členov mrzí. Čo sa týka požiadavky na zvolanie kongresu, myslím si, že to nemá opodstatnenie. VV už predtým navrhol termín 26. november a súhlasili s tým aj kluby.“

Po vlaňajšom júnovom nástupe do funkcie Šatan zdôraznil, že musí v prvom rade zjednotiť zväz. Uplynulé kauzy naznačujú, že sa tak ešte nestalo.

„Myslím si, že toto je kľúčový problém, pretože nie sme zjednotení. Na tomto budeme pracovať. Máme podporu väčšiny, ale je tu skupina, ktorá si asi želá, aby sme neboli zjednotení a fungovali po starom. Buď sa nové vedenie prispôsobí kultúre ktorá tu bola doteraz, alebo sa všetci prispôsobia štandardom, ktoré sú na zväze. Iné sa stať nemôže,“ uzavrel prezident SZĽH.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #SZĽH #NAKA #Tipos extraliga