Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mal lepšiu ochranku ako Brežnev. Šťastný opísal útek z Viedne do NHL

Dnes je to úplne jednoduché. Nasadnete do lietadla, absolvujete viacero pohovorov a potom v pohodlí luxusného hotela čakáte, ktorý z klubov NHL si vás vyberie. Kedysi však bola cesta hokejových talentov z východného bloku do zámoria zarúbaná. Svoje o tom vie aj Peter Šťastný.

15.07.2020 11:49
Peter Šťastný Foto: ,
Peter Šťastný.
debata (52)

Legenda slovenského hokeja a jeden z najlepších hráčov NHL zažil krátko pred podpisom zmluvy s Québecom Nordiques scény ako z filmu. Nebyť poriadneho kusu odvahy, sotva by Slováka porovnávali s takým hráčom, akým bol Wayne Gretzky.

"Mesto pôsobilo európskym dojmom, spoznal som ho v roku 1976, keď sme tam hrali Kanadský pohár.

Nordiques patrili k najslabším tímom. Brata Antona draftovali, chceli sme sa tam ukázať. Zavolali sme im a obe strany boli veľmi šťastné," vravel v podcaste Cam and Strick na margo záujmu Québecu..

Radosť však tlmila komunistická realita. Útek z východného bloku do Kanady by sa v prípade neúspešného konca zrejme skončil pobytom v base. Peter Šťastný sa jej však vyhol.

"Myšlienka na odchod do zámoria mi v hlave skrsla v roku 1980. V Innsbrucku sme hrali so Slovanom na turnaji európskych majstrov. Po ňom sme sa rozhodli, že cez Viedeň utečieme.

Prišli sme s bratom do hotela vo Viedni a čakali sme na inštrukcie od klubu," pokračoval v strhujúcom príbehu Šťastný.

Informácie od predstaviteľov Nordiques neboli príjemné. Vo Viedni sa to v tom čase hemžilo špiónmi. Informácia, že sa v jednom z tamojších hotelov skrývajú dvaja talentovaní mladíci Slovana, nezostala dlho v utajení.

"S nikým nehovorte, povedali nám. Vo vestibule po nás poslali komando, ktoré nás malo chrániť pred nebezpečenstvom. Keby nás niekto ohrozil, strieľali by.

Vo výťahu s nami nesmel byť nikto. Keď sme z neho vystúpili, zložky vytvorili koridor až k autu. Keď sme išli na letisko, sprevádzali nás policajti vpredu i vzadu.

Najlepšie útoky v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
The Kraut Line – Boston Bruins (1936-42,...

Mali sme lepšiu ochranu ako vtedajší čelný predstaviteľ Sovietskeho zväzu Leonid Brežnev. Pokojnejší som bol až na letisku vo Viedni," doplnil Šťastný.

V NHL mu išla karta. V prvých šiestich sezónach zaznamenal viac ako 100 bodov. Nie div, že si v roku 1984 zahral na Kanadskom pohári 1984 po boku Gretzkého, Marka Messiera či Mika Bossyho.

Hoci sa Kanade príliš nedarilo, víťazstvo 7:2 nad ČSSR ju posunulo do vyraďovacích bojov. Hoci Šťastného pred zápasom vytrápila nočná mora, k výhre prispel aj jedným gólom.

"Snívalo sa mi, že hrám v Prahe proti Sovietom. Snažil som sa ujsť z lavičky, lebo by ma zavreli.

Prebudil som sa celý spotený," zaspomínal si Šťastný a uzavrel: „V československých novinách nebolo pri mojom góle uvedené meno strelca. Bolo to zvláštne obdobie.“

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Šťastný #Québec Nordiques