Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ostré slová od Cígera: Šatan nie je líder s autoritou

Miroslav Šatan je v nezávideniahodnej situácii. Šéf slovenského hokeja čelí kritike, že nezvláda svoje kompetencie na čele SZĽH.

01.07.2020 12:12
debata (6)
Zdeno Cíger. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Zdeno Cíger Zdeno Cíger.

V apríli mu adresoval ostré slová prezident Banskej Bystrice Juraj Koval, ktorému sa nepáčilo, že zväz odobral „baranom“ majstrovský titul.

„Toto rozhodnutie je úplne očakávané. A presne tak, ako SZĽH pod novým vedením začal chaoticky riadiť najvyššiu súťaž, tak v podobnom chaose prebiehalo aj ukončenie, keď SZĽH, na ktorého čele stojí Miroslav Šatan, nám prostredníctvom Ligovej rady zaslal uznesenie, že nám 12. marca pridelil titul a potom nám tento titul odobral. Myslím si, že to hovorí za všetko,“ vyhlásil Koval.

K tým, ktorí sú nespokojní s prácou Šatana, sa pridal aj Zdeno Cíger.

Bývalý elitný hokejista, ktorý v rokoch 2015 až 2017 v pozícii hlavného trénera viedol národný tím, označil prvého muža slovenského hokeja za lídra bez autority

"Chodím po stretnutiach po Slovensku a cítim nedôveru k zväzu. Avizovaná zmena sa nedeje. Mirovi som nie raz radil, keď sa riešili zásadné veci, že musí byť líder a občas buchnúť po stole. Kto iný by to mal spraviť?

Obáva sa povedať si názor a alibisticky sa schováva za iných, čo nie je cesta k zmene. Sám mi povedal, že obavy z Trenčanov a pošpinenia dobrého mena mu zväzujú ruky.

Ak má byť vo funkcii za mužskú reprezentáciu, je človek na správnom mieste, ale mládeži nerozumie. Ak má však niekto vyviesť slovenský hokej z marazmu a biedy, musí to byť autorita s vlastnosťami lídra, to Miro nie je," píše Cíger v komentári pre Denník Šport .

Konkurenčné prostredie musí fungovať

Mrzí ho, že mladí hokejisti odchádzajú do zahraničia už v mladom veku.

"Mladí hráči nemajú často základy, sú v kluboch zanedbaní. Ťažko ich potom môžeme meniť v kadetskom či dorasteneckom veku. Kedysi sme ťažili z kvalitnej práce klubov. Vedeli sme aj z mála nájsť talenty, ktoré mali všestrannosť.

Rozumiem, že je iná doba a deti majú viac možností, ale musíme sa tomu prispôsobiť, pozornejšie hľadať talenty. Chýba skauting.

Neteší ma, že všetci chcú ísť v mladom veku do zahraničia, ale aj tam si to môžu často dovoliť len majetnejší. Stáva sa, že mnoho chalanov nemá potrebnú kvalitu. Máme aj lepších hráčov doma, ale nedostanú sa ani do reprezentačných kempov," tvrdí Cíger.

Bývalý reprezentačný kouč tvrdí, že vrcholový hokej vytvára konkurenčné prostredie, ktoré musí fungovať.

"Záujem o hokej stále je, problém je nezdravá selekcia. Nutný je prirodzený výber. Chýba nám v spoločnosti statočnosť. Nemôžete kritizovať, lebo sa vrchnosť nahnevá a váš klub príde o finančné benefity zo zväzu. Kritika má posúvať ďalej.

Ak poviem chlapcovi, že to, čo predvádza, mu na vrcholový hokej nestačí, nemôže prísť rodič a presviedčať ma, že jeho syn je najlepší, prípadne ho zobrať preč. Musíme byť na deti nároční. Mňa nikdy nešetrili. Tréner bol pre mňa ako druhý otec. Vždy nám otvorene povedal, ako to je.

Mám pocit, že teraz by mali všetci hrať a byť v pohode. Ako v krúžkoch. Zaplatí si, musí hrať. Ale takto to nefunguje. Vrcholový hokej vytvára konkurenčné prostredie, ktoré musí fungovať," dodáva Cíger na záver.

Top 10 najproduktívnejších hráčov extraligy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Allan McPherson (Zvolen), 51 zápasov, 59...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Miroslav Šatan #SZĽH #Zdeno Cíger