Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tatranský vlk zamieril z EBEL do Detroitu

Pred pár mesiacmi ho nepoznali ani bežní hokejoví fanúšikovia v Česku. Teraz má za sebou dva zápasy na majstrovstvách sveta v Nemecku vrátane štvrťfinálového a vo vrecku dvojročný nováčikovský kontrakt s Detroitom Red Wings zo zámorskej NHL.

26.05.2017 05:00
Libor Šulák Foto: ,
Radosť Libora Šuláka (vpravo) v drese českej reprezentácie.
debata

Pôvodne mal 23-ročný obranca Libor Šulák vymeniť dres Znojma z nadnárodnej EBEL za farby Pelicans Lahti vo fínskej elitnej súťaži. Z prestupu však, aspoň nateraz, zišlo. Talentovaný odchovanec pelhřimovského hokeja pôjde do zámoria zabojovať o miesto v prvom tíme slávneho Detroitu. Rúca tak dogmu, že do NHL sa dá dostať len zo špičkových európskych súťaží. Stačili mu totiž dve vydarené sezóny v EBEL, aby skautov Red Wings presvedčil o svojich kvalitách.

Ukázal cestu aj ostatným

Talentovaný bek naznačoval svoje schopnosti už v mladom veku a pravidelne sa dostával do mládežníckych reprezentačných výberov. Sezónu 2011/12 strávil v ruskej mládežníckej lige MHL v drese Tatranských vlkov. V závere ročníka si zahral na majstrovstvách sveta do 18 rokov a o dva roky pridal aj štart na dvadsiatkach.

Medzitým okúsil v Chomutove aj českú seniorskú extraligu. V lete 2015 sa rozhodol pre prestup do Znojma, hoci to hrá „len“ v mnohými podceňovanej EBEL, kde pôsobia najmä rakúske tímy.

„Vždy som veril, že Libor má obrovský potenciál. Všetci v klube máme veľkú radosť, že mu uplynulá sezóna tak vyšla. NHL je pre neho obrovská odmena a zároveň výzva do budúcnosti,“ priznal pre klubovú stránku športový manažér Znojma Rostislav Dočekal.

„Vedeli sme, že sa na Libora chodia pozerať viacerí skauti. Veľmi mu pomohlo, že sa dostal do nominácie na majstrovstvá sveta. Na šampionáte si následne zahral vo dvoch zápasoch, ktoré zvládol. Takže nám bolo jasné, že záujem zo zámoria môže byť čoraz konkrétnejší,“ vysvetlil Dočekal.

Znojemský funkcionár pre hokej.cz dodal, že Šulák môže byť skvelým príkladom pre mladých českých hráčov: „Libor ukázal cestu aj ostatným. Vidieť, že keď hráč chce a poctivo na sebe pracuje, môže sa do NHL dostať odkiaľkoľvek. Pokojne aj z EBEL.“

Sledoval ho aj Ken Holland

Počas sezóny ho pozorne sledoval bývalý obranca a v súčasnosti skaut Red Wings Jiří Fischer. Na šampionáte v Paríži si ho bol osobne pozrieť aj generálny manažér klubu Ken Holland. O týždeň má podpísanú zmluvu s klubom.

„Má v sebe niečo, s čím sa dá pracovať. Myslím si, že má šancu hrať za Red Wings,“ vyjadril sa o ňom Holland pochvalne pre The Free Press.

Šulák podpísal už v polovici apríla zmluvu s fínskym Lahti. Podľa dohody medzi oboma klubmi a hráčom bude v budúcej sezóne pôsobiť buď v NHL, alebo práve vo fínskej Liige. Farmárska AHL mu tak nehrozí. V zámorí sa má predstaviť už v júli v rámci rozvojového kempu. O miesto v prvom tíme Detroitu následne zabojuje v nováčikovskom i hlavnom prípravnom kempe pred sezónou.

V uplynulej sezóne bol nádejný obranca štvrtý najproduktívnejší hráč Znojma. Zažiaril trinástimi gólmi a osemnástimi asistenciami. Svojimi výkonmi si vypýtal aj pozornosť reprezentačných trénerov, ktorých následne presvedčil, že si zaslúži aj miestenku na šampionát. Sezónu predtým ho vyhlásili za najlepšieho nováčika súťaže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Znojmo #Detroit Red Wings #Libor Šulák