Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hudáček: O novom klube mám jasno. Nebude to Slovan ani Švédsko

Po troch tituloch v Košiciach zamieril do Švédska, na päť rokov sa stalo jeho druhým hokejovým domovom. Pred viac ako dvomi týždňami brankár Július Hudáček (28) oznámil, že po trojročnom pôsobení v Örebre zmení klub.

28.03.2017 17:00
Július Hudáček Foto: ,
Július Hudáček.
debata

„Bolo to ťažké rozhodovanie, ale potreboval som nový impulz,“ vravel na pondelňajšom zraze slovenskej reprezentácie.

Ako hodnotíte tri sezóny v Örebre?
Bolo to super obdobie. Nikdy som nesníval o tom, že by som sa niekedy mohol stať najlepším hráčom a brankárom celej ligy (v sezóne 2014/2015, pozn.). Mám na tie tri roky len najkrajšie zážitky a spomienky. Zvykli sme si tam s rodinkou, našli sme si mnoho priateľov. Moja kariéra síce ide ďalej, ale Örebro už má nezameniteľné miesto v mojom srdci.

Dostali ste ponuku na predĺženie zmluvy. Prečo ste odmietli?
Veľa som nad tým premýšľal, ale nemal som bezsenné noci (smiech). Musel som sa rozhodnúť a zvážiť, čo ďalej. Potrebujem novú motiváciu a impulz. Bolo to ťažké rozhodovanie, mužstvo bude mať v budúcej sezóne veľkú kvalitu. Klub urobil veľké čistky, dlho som zvažoval, či zostanem alebo nie. Verím, že som sa rozhodol správne.

Nebojíte sa o brata Libora, ktorý tam zostáva?
Už je veľký, nestratí sa. (smiech) Za dva roky si už zvykol na tamojší život. Hral vynikajúco celú sezónu. V tomto ročníku sme mali len jeden útok, ktorý spĺňal kritériá švédskej ligy – Squires, Weinstock a Libor. S jednou lajnou sa hrať nedá. Keby sme mali takých formácií viac, vyzeralo by naše umiestnenie lepšie. Som rád, že sa Liborovi darilo a dúfam, že v tom bude pokračovať aj v budúcej sezóne.

Počas troch rokov sa Örebro dostalo maximálne do prvého kola play off, hoci ambície boli vyššie. Čo chýbalo?
Prvý rok bol najlepší. Mali sme výborne poskladané mužstvo, ale nešťastne sme vypadli vo štvrťfinále proti Växjö. Spomínam si na to, akoby to bolo včera. Viedli sme v šiestom zápase 4:3, mohli sme poslať sériu do rozhodujúceho duelu. Štrnásť sekúnd pred koncom súper vyrovnal a v predĺžení rozhodol. Keď potom vyhral titul, priznal, že séria s nami bola najťažšia.

Táto sezóna bola z pohľadu výsledku (12. miesto) najhoršia. Čomu to pripisujete?
Viacerým faktorom. Na začiatku sezóny vedenie urobilo viacero nešťastných nákupov, napríklad Joakim Andersson. Z Detroitu prišiel ako veľká posila, mal byť prvým centrom a nakoniec neodohral pre zranenie ani zápas. Po piatom kole odstúpil tréner. Povedal, že nemá energiu, aby s nami pokračoval. Boli sme z toho v šoku, mali sme ho veľmi radi. Počas celej sezóny sme sa z toho nespamätali. Čudný ročník.

Po odchode z Örebra ste spomínali, že máte viacero ponúk. Už ste si z nich vybrali?
Áno, už viem, kam pôjdem. Zatiaľ to nie je uzavreté ani oficiálne, takže k tomu nemôžem viac povedať.

Budete pokračovať vo švédskej lige?
Nie, bude to iná krajina.

Oslovil vás aj Slovan?
Nič o tom neviem, agent mi ich ponuku nespomínal.

Máte namierené do KHL?
Ako som povedal, zatiaľ môj nový klub nebudem konkretizovať.

Začínate prípravu so slovenskou reprezentáciou. Tešíte sa na zmenu prostredia?
Veru áno, konečne nebude znieť v šatni švédčina, ale ľúbezná slovenčina. (smiech) Trochu mi v zahraničí chýbajú vtípky a doberanie sa pred tréningami a po nich. Preto sa do reprezentačnej kabíny vždy vraciam s úsmevom.

Ako vnímate skorší začiatok prípravy?
Myslím si, že je to len dobre. Tréner Cíger aj generálny manažér Švehla nám volali po konci sezóny a pýtali sa, kedy by sme chceli začať. Počas posledného marcového týždňa je nás už dosť. Som rád, že už začíname. Čím skôr, tým lepšie. Prvý týždeň bude náročný, ale v prípravných zápasoch sa do tempa postupne dostaneme.

V bránkovisku máte aktuálne veľkú konkurenciu…
Pre trénerov je to príjemné, keď si majú z čoho vyberať. Urobím maximum, aby som ich presvedčil, že si účasť na majstrovstvách sveta zaslúžim.

V Kolíne čaká náročná skupina. Je cieľom postup do štvrťfinále?
Máme tam Rusov, Švédov, Američanov i domácich Nemcov, ktorí sa budú chcieť ukázať. Čakajú nás aj Dáni, ktorí nemôžu vypadnúť. Každý rok je to náročné. Dúfam, že sa dostaneme do vyraďovacích bojov.

Užili ste si krátke voľno na Slovensku?
Sme s rodinkou doma nejakých desať dní, mám z toho radosť. Trochu som si oddýchol, päť dní som trénoval na suchu. Mal som veľa vybavovačiek ohľadom sťahovania zo Švédska na Slovensko.

Dosť sa hovorí o tom, že by košickému kádru pomohla mladá krv. Súhlasíte?
Momentálne je taký trend, že sa čoraz viac presadzujú mladí hráči. V Košiciach je vekový priemer o čosi vyšší. Súhlasím, omladenie kádra by mohlo pomôcť. Košice v tomto ročníku neboli také suverénne ako po minulé roky. Na začiatku štvrťfinálovej série im citeľne chýbal Laco Nagy. Na druhej strane – za mojich čias sme Martin zdolávali pravidelne, držali sme dlhoročnú šnúru, počas ktorej v Košiciach nevyhrali. Martin ma milo prekvapil. Hrá nebojácne a útočne, nesnaží sa len brániť. Mám tam veľa kamarátov, s ktorým som vyrastal v Spišskej Novej Vsi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Július Hudáček #Örebro HK