Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Jano vs. Jano. České play off je o slovenských brankároch

Slovenskí brankári ovládli českú ligu. Všetci štyria semifinalisti sa spoliehajú na ich služby. Hoci v minulosti sa hokejovým brankárom spod Tatier v Česku príliš nedarilo, v ostatných rokoch patria pravidelne k najlepším.

27.03.2017 11:42
Košice, Liberec, Bartoš, Lašák Foto: ,
Ján Lašák z Liberca.
debata

Plne sa to prejavilo v prebiehajúcom play off. Až šesť z ôsmich tímov vo štvrťfinále stavilo na brankárov zo Slovenska. Len Sparta a Plzeň sa zaobišli bez nich. Paradoxne, pre oba kluby sa už sezóna skončila.

V semifinále si to teraz rozdajú dvaja skúsení Jánovia – Lašák (Liberec) s Lacom (Chomutov). V druhej dvojici sa bude Hradec Králové spoliehať na Patrika Rybára s najnižším gólovým priemerom (1,80) a Brno na Marka Čiliaka, ktorý zas dominuje v štatistike úspešnosti zásahov (93,33 %).

Hrdina Chomutova Laco

Medzi Čiliaka s Rybárom sa v percentuálnej úspešnosti vkliesnil 35-ročný Laco. Počas sezóny nebudili jeho čísla príliš veľký rešpekt, bolo to však najmä zásluhou ofenzívneho poňatia hry Pirátov. Strieborný medailista z MS 2012 však dokázal perfektne načasovať formu a výraznou mierou sa zaslúžil už o dva postupy svojho tímu v play off.

V predkole prehrával Chomutov s Mladou Boleslavou 0:2 zápasy, keď dvakrát totálne vybuchol na vlastnom ľade (1:7, 1:6). Odvtedy však Laco psychicky deptá súperov. Po útočníkoch Mladej Boleslavi si na ňom vo štvrťfinále vylámali zuby aj hráči favorizovaného Třinca, ktorých bránku hájil od tretieho stretnutia Peter Hamerlík. Chomutov postúpil po výhre 4:2 na zápasy.

„Myslím si, že o našom celkovom úspechu rozhodli prvé dva zápasy v Třinci, ktoré sme vyhrali. Domáci v nich boli opticky lepší a majú aj skvelé individuality. My sme však do toho vložili srdce a Janko Laco v bránke pochytal nemožné,“ pochválil krajana na klubovej stránke Dávid Skokan, ktorý už v play off nastrieľal päť gólov. Dva z nich v rozhodujúcom šiestom súboji pri výhre 5:3.

„Otočenie série s Mladou Boleslavou nám dodalo sebavedomie. Na tom sme mohli stavať,“ naznačil Laco. V sérii s Třincom, v ktorej sa až štyri stretnutia rozhodli v predĺžení, čelil dokopy 247 strelám. „Vždy záleží, o aké strely ide. Niekedy na vás letí pätnásť či dvadsať striel a desať z nich je gólových. Inokedy je počet oveľa vyšší, ale drvivá väčšina z nich letí z diaľky alebo z rohov,“ dodal pre piratichomutov.cz hrdina Laco.

Liberec to zvládol v Plzni

V piatok si postup do semifinále vybojovali aj hráči Liberca, ktorých cieľom je obhájiť titul z vlaňajška.

Veterán Lašák sa síce nemôže pochváliť štatistikami ako Laco, no napriek tomu mal svoj výrazný podiel na postupe cez Plzeň po výsledku 4:2 na zápasy. Rozhodnutie padlo v prestrelke na ľade Plzne, ktorú lepšie zvládli hokejisti Liberca 5:4. Po jednom góle strelil Radivojevič s Bartovičom, na druhej strane sa presadili Čerešňák a Preisinger.

„Plzeň bola počas celej série veľmi nepríjemná. Aj v závere za stavu 5:3 to stále nebolo rozhodnuté. Bránili sme sa do posledných sekúnd. Janko tam vytiahol opäť jeden neskutočný zákrok a zase bol jedným z najlepších hráčov mužstva,“ pochválil kapitán Branko Radivojevič Lašáka v rozhovore pre hokej.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Laco #Ján Lašák #Marek Čiliak #Patrik Rybár