Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Laco priviedol Chomutov do historického semifinále

Hráčom Chomutova sa premiérovo v histórii klubu podarilo postúpiť medzi štyri najlepšie družstvá najvyššej českej hokejovej súťaže.

25.03.2017 11:56
Ján Laco Foto: ,
Ján Laco.
debata

Prienik do semifinále play off spečatili v piatok domácim triumfom nad Třincom, v tomto zápase museli mazať náskok súpera. Hrdinom severočeského tímu v celej sérii proti „oceliarom“ bol slovenský branár Ján Laco, ktorý vychytal aj piatkový triumf. V šiestich štvrťfinálových dueloch zaznamenal úspešnosť zásahov 94,7 percenta. Všetko mohlo byť inak a Chomutov mohol mať po sezóne už omnoho skôr. V predkole play off totiž prehrával s Mladou Boleslavou už 0:2 na zápasy, ale podarilo sa mu odvrátiť elimináciu.

„Ak by sme neotočili sériu s Boleslavou, proti Třincu by sme vôbec nehrali. Chceli sme stavať už na obrate z predkola,“ povedal Ján Laco po postupe do semifinále. V ňom na „pirátov“ čaká séria proti Libercu, ktorý ich pred rokom vyradil v štvrťfinále na ceste za titulom. Príde tak k mikrosúboju slovenských brankárov, keďže v Liberci chytá Ján Lašák.

Ján Laco previedol v piatkovom zápase aj v celej sérii rad skvelých zákrokov. V šiestich zápasoch čelil dovedna 247 strelám súpera. „Dosť záleží na tom, aké strely to sú. Sú okamihy, keď na brankára smeruje pätnásť či dvadsať striel, z toho je desať gólových. Inokedy je tu štyridsať striel, ale väčšina z nich je z rohu alebo z diaľky,“ poznamenal skromne vicemajster sveta z Helsínk 2012.

V záverečných minútach piatkového stretnutia videorozhodca neuznal hosťom gól, Ján Laco mal v situácii jasno: „Puk som mal niekde na betóne a potom mi vypadol. Bol som presvedčený, že to gól nebol,“ priznal.

Radivojevič s Libercom už v semifinále play off, ocenil bojovnosť Plzne

Hokejisti Liberca v kádri s viacerými Slovákmi prekonali prvú prekážku v play off na ceste za obhajobou majstrovského titulu. Vo štvrťfinále bojovali s hráčmi Plzne, ktorí sa nevzdávali a po jednom víťazstve si pripísali doma aj vonku. Na viac ako prehru 2:4 na zápasy im to však nestačilo. V piatok pred vlastnými fanúšikmi viedli nad Libercom 1:0, 2:1 aj 3:2, napokon z toho bola prehra 4:5 a eliminácia z play off.

„S Plzňou sme mali dosť práce, skladám pred jej hráčmi klobúk. Počas celej série bola veľmi nepríjemná. Je vidieť, že má dobre zložený tím pre vyraďovacie boje. Teší nás o to viac, že sme túto sériu zvládli,“ zhodnotil kapitán Liberca Branko Radivojevič pre portál hokej.cz. V piatok v rozhodujúcom súboji strelil jeden gól. „Hranica úspechu je veľmi tenká. Sme radi, že sme postúpili ďalej a teraz sa môžeme trochu uvoľniť. Musíme sa však dôkladne pripraviť na semifinálovú sériu s Chomutovom, pretože chceme postúpiť do finále,“ pokračoval.

Tri asistencie v záverečnom zápase série zaznamenal iný slovenský útočník Mário Bližňák. „V predchádzajúcich dueloch som vyšiel bodovo naprázdno, teraz to prišlo vo vhodný čas. Som rád, že mi tento zápas vyšiel,“ poznamenal Bližňák, ktorý vlani hral práve za Plzeň. „Bolo pre mňa špeciálne opäť hrať na plzenskom ľade, cítil som sa dobre. A bola tu fantastická atmosféra. Na Plzni vôbec nebolo badať, že má za sebou o päť zápasov viac ako my. Šli do toho naplno a to isté môžeme čakať od Chomutova. Bude to náročná semifinálová séria. Náš tím má silu, dokážeme otáčať zápasy. Musíme sa však vyvarovať zmätkom v obrannom pásme,“ dodal pre hokej.cz.

Okrem Bližňáka s Radivojevičom v piatok za hostí bodovali aj Milan Bartovič a Adam Jánošík, režisérom postupu bol kvalitný výkon brankára Jána Lašáka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Laco #Branko Radivojevič #Bílí Tygři Liberec #Piráti Chomutov