Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cárom ruského hokejového impéria je tisíckar Moziakin

Nedokorčuľoval do Soči 2014, možno dokorčuľuje do Pjongčangu 2018.

03.03.2017 11:00
Sergej Moziakin Foto: ,
Sergej Moziakin.
debata

„Nedokorčuľoval by pred súperovu bránku,“ odôvodnil jeho neúčasť tréner Zinetuľa Biľaletdinov. Ruský hokej v černomorskom dejisku prehltol trpkú pilulku – vo štvrťfinále zborná podľahla Fínsku 1:3, skončila bez medaily. Či by s Moziakinom v útoku dopadla lepšie, možno len špekulovať.

Podstatne pravdepodobnejšie je, že jediný tisíckar v histórii ruského i sovietskeho hokeja bude korčuľovať pod piatimi kruhmi v Pjongčangu. Tréner Oleg Znarok sa vyjadril, že ak sa nič nepredvídané nestane, s jeho účasťou ráta.

Drží takmer všetky rekordy v ruskom hokeji, no stále akoby žil v tieni iných veľkých hviezd: Pavla Daciuka, Iľju Kovaľčuka, nehovoriac o Alexandrovi Ovečkinovi. Je cárom ruského hokejového impéria, vystrúhali mu poklonu ruské médiá.

Moziakin sa stal prvým hráčom, ktorý v najvyšších ruských súťažiach (superliga, KHL) zaznamenal tisíc bodov. Kapitán Metallurgu Magnitogorsk dosiahol historický míľnik 26. februára v treťom stretnutí play off v Pekingu proti Červenej hviezde.

„Dôležité je, že sme vyhrali. Tisíc je významné číslo, no idem ďalej. Či sa líši jubilejný bod od predchádzajúcich? Ešte som o tom nerozmýšľal, zrejme áno. Na prvý bod si nepamätám, odvtedy už ubehlo veľa času. Na tisíci však nezabudnem,“ priniesla klubová stránka Metallurgu jeho stručné vyjadrenie bezprostredne po rekorde. O 35-ročnom Moziakinovi je známe, že vo svetlách reflektorov a kamier sa cíti nesvoj, rozhovory poskytuje zriedkavo. Aký je skúpy na slovo, taký je štedrý v produktivite na ľade. V Rusku sa hovorí, že s pribúdajúcimi rokmi je lepšie len víno a – Moziakin.

S hokejom začal v piatich rokoch v Jaroslavli. Jeho prvým vzorom bol brankár Vladislav Treťjak, a tak ho to ťahalo do bránky. Trénera však upútal korčuľovaním, takže namiesto chytania sa stal postrachom brankárov. Talentovaného útočníka neuspokojovalo miesto vo štvrtom útoku – a niekedy bol len náhradník – preto sa rozhodol vyskúšať šťastie v juniorskej súťaži v zámorí.

„Prvé dva mesiace som trénoval s najatým koučom. Nevedel som ani slovo po anglicky či francúzsky. Keď po prvom zápase prišiel do klubu list, že za mňa treba zaplatiť, vedenie rozhodlo, že ma nepotrebuje. Tak sa skončila moja zámorská anabáza,“ uviedol pre médiá v roku 2008. Takmer pokračovala, draftoval ho Columbus. „To ma prekvapilo. Nemal som vtedy agenta, nikomu som nedal nič písomne, nik ma nekontaktoval. Poslali mi však dres. Neskôr, keď by moje pôsobenie v NHL mohlo byť reálne, už sme mali dve deti – a bez rodiny by som neodišiel.“

Podľa mienky viacerých expertov by sa uplatnil aj v zámorskej profilige. Tvrdí to aj uznávaný tréner Mike Keenan s bohatými skúsenosťami i triumfmi z NHL i KHL – práve s Magnitogorskom a Moziakinom. „Ak by Sergejovi pridelili pozíciu zakončovateľa, čo je jeho najsilnejšia stránka, lebo má prekvapujúcu a nečakanú strelu, uchytil by sa. Z veľkých postáv NHL mi pripomína švédskeho útočníka Hakana Looba z Calgary.“

Celú hokejovú kariéru pôsobí v ruských kluboch – materský Jaroslavľ však obchádzal. Na tisícku potreboval 16 rokov: prvý bod dosiahol 24. januára 2001 v drese moskovského CSKA, päťstý 24. fabruára 2011 (Atlant Mytišči). Predchádzajúceho rekordéra Maxima Sušinského s 818 bodmi prekonal 16. marca 2015 (Magnitogorsk), keď dosiahol 819. bod.

V čom spočíva Moziakinova výnimočnosť? „Je to výnimočný hráč, technicky veľmi šikovný, pritom skromný. Strelec sa musí narodiť – ako bol v československej reprezentácii Milan Nový – a Sergej povesť kanoniera potvrdzuje v každej sezóne. Perfektne číta hru, vie si nájsť svoje miesto na zakončenie. Buď gól dá, alebo vymyslí geniálnu vec. Keď sme sa nedávno stretli, spomínali sme aj na to, že som bol asi jediný tréner v KHL, ktorý ho nechal v zápase sedieť. Vedel prečo, vzal to normálne – a v ďalšom zápase opäť žiaril,“ podotkol tréner Miloš Říha, keď Moziakina viedol v Atlante Mytišči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Sergej Moziakin