Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pred 36 rokmi vstal Peter Šťastný unavený. S bratom Antonom mali večer po 8 bodov

Dvaja Šťastní boli 22. februára 1981 priveľkým sústom pre Washington v stretnutí severoamerickej hokejovej NHL. V Capital Centre sa v drese Québec Nordiques na víťazstve 11:7 obaja podieľali ôsmimi bodmi.

22.02.2017 10:02
Peter Šťastný, Anton Šťastný, Marián Šťastný Foto:
Bratia Šťastní v drese Quebecu Nordiques.
debata (52)

Center Peter dal štyri góly a na štyri prihral, krídelník Anton strelil tri a päťkrát asistoval. Nezabudnuteľný večer pre bratislavských rodákov prišiel na konci osemzápasového tripu a lete z Vancouveru na opačný koniec severoamerického kontinentu do metropoly USA.

„Spomínam si, že ráno v deň zápasu som sa zobudil dosť unavený. Vravím si – toto bude veru poriadne dlhý večer,“ prezradil na webe nhl.com Peter Šťastný. Dnes ťažko dosiahnuteľnými ôsmimi bodmi stanovili rekord NHL v podaní hráča na súperovom ľade aj nováčikovské maximum.

„Zdalo sa, akoby všetko, na čo sme v tom zápase siahli, skončilo v bránke,“ doplnil Peter, ktorý v predchádzajúcom súboji 20. februára 1981 na ľade Vancouveru – tak isto ako Anton – dosiahol svoj prvý hetrik v kariére pri víťazstve nad Canucks 9:3.

Dokument o Petrovi Šťastnom

Peter Šťastný získal Calderovu trofej určenú najlepšiemu nováčikovi za 109 kanadských bodov v ročníku 1980/1981. Na štarte ďalšej sezóny dvojicu doplnil najstarší brat Marián Šťastný a v NHL vytvorili jednu z najobávanejších útočných trojíc. Peter z nej bol jasne najúspešnejší, v roku 1998 ho uviedli do Siene slávy.

Stále platné maximum NHL je 10 kanadských bodov v jednom zápase, od 7. februára 1976 ho drží Darryl Sittler. Keď jeho vtedajší tím Toronto rozdrvil Boston 11:4, center dal šesť gólov a na ďalšie štyri asistoval. Už niekoľko hokejistov vrátane Wayna Gretzkého či Maria Lemieuxa dosiahlo za večer osem bodov, viac však len Sittler. Naposledy bilanciou 4+4 zažiaril Sam Gagner v drese Edmontonu 2. februára 2012.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Šťastný #Anton Šťastný