Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osud hokejového turnaja na ZOH 2018 nejasný, Siekel nestráca nádej

Anton Siekel (prezident SOV o možnej absencii hviezd NHL): "Pre mňa ako fanúšika hokeja by bola absencia hráčov z NHL výrazným zásahom do programu zimnej olympiády"

10.02.2017 11:41
Anton Siekel Foto: ,
Anton Siekel.
debata

Správy o tom, že majitelia klubov kanadsko-americkej NHL nemajú záujem uvoľniť svojich hráčov na hokejový turnaj XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu (9. – 25. februára 2018), so zvýšených záujmom sledujú aj funkcionári Slovenského olympijského výboru (SOV) na čele s jeho prezidentom Antonom Siekelom. Podľa neho, ak majitelia klubov nenájdu do konca tejto hokejovej sezóny spoločnú reč s predstaviteľmi Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF a Medzinárodného olympijského výboru (MOV), najväčšie hviezdy NHL budú v Pjongčangu po piatich ZOH (1998 – 2014) absentovať.

„Bude to veľká škoda, pretože hokejový turnaj na zimnej olympiáde s hviezdami zámorskej NHL patrili k ozdobám tohto celosvetového športového sviatku,“ povedal prezident SOV Anton Siekel na margo pravdepodobne ochudobneného hokejového turnaja v Pjongčangu.

„Registrujeme všetky informácie okolo hokejového turnaja ZOH 2018, pozorne vnímame všetko, čo sa okolo rokovaní IIHF, MOV a vedenia NHL deje. Vieme, že účasť najlepších hráčov NHL je v týchto dňoch na vážkach,“ reagoval Anton Siekel a pokračoval: „Pre mňa ako fanúšika hokeja by bola absencia hráčov z NHL výrazným zásahom do programu zimnej olympiády. Vždy som sa tešil, že na nej uvidím hrať v národných výberoch najkvalitnejších hokejistov súčasnosti. Aj preto s napätím sledujeme, ako sa vyvíja dialóg medzi MOV, Medzinárodnou federáciou hokeja IIHF a vedením NHL. Pevne veríme, že všetci zainteresovaní sa napokon dohodnú, že dokážu nájsť spoločnú reč. Pôvodne sa o všetkom malo rozhodnúť do konca januára 2017, čo sa nestalo, takže rokovania pokračujú ďalej. Ochota rokovať o ďalších možnostiach dáva veľkú šancu, že sa všetci zainteresovaní môžu dohodnúť na nejakom rozumnom riešení.“

Podľa šéfa SOV je nateraz predčasné plánovať záležitosti okolo účasti Slovákov pôsobiacich v NHL. „Zatiaľ o účasti hráčov z klubov NHL neuvažujeme. Momentálne je to všetko okolo ich prípadnej účasti iba v štádiu rokovania. Lebo nikto z tých, čo si sadli za rokovací stôl okolo ich možnej účasti, nechce zaplatiť poistky a cestovné a pobytové náklady, čo predstavuje sumu okolo 10 miliónov dolárov, čo je naozaj veľa financií. Takže momentálne je celé rokovanie okolo účasti najlepších hráčov z NHL na bode mrazu. Aspoň my teraz tak vnímame… O možnom scenári ďalšieho vývoja prebiehajúcich rokovaní je teraz ťažko hovoriť. Všetci sme zvedaví, ako sa to celé skončí. Nikto z nás momentálne nevie, k čomu to dospeje,“ zapojil sa do besedy o budúcnosti hokejového turnaja na ZOH 2018 odborný pracovník športového oddelenia SOV Boris Demeter, ktorý sa nedávno vrátil z návštevy Pjongčangu.

Majitelia klubov NHL nechcú súťaž prerušiť na viac ako na dva týždne, lebo hokejový turnaj sa v Pjongčangu bude hrať pre Ameriku v nevýhodnom televíznom vysielacom čase. Obávajú sa, že náklady nepokryjú možné zisky, čo je pre nich z hľadiska biznisu nevýhodné. Všetky správy okolo hokeja v Pjongčangu Slováci veľmi pozorne sledujú najmä preto, lebo v tejto chvíli má účasť na XXIII. zimných olympijských hrách istú iba 23 hokejistov, čo je v podstate pol predpokladanej slovenskej športovej misie. Hokejisti SR sa na ZOH 2018 kvalifikovali na základe rebríčka IIHF po MS 2015. Slovenské hokejistky do Pjongčangu nepostúpili, neuspeli v minuloročnej kvalifikácii.

Hokejové duely XXIII. zimných olympijských hier sa budú hrať vo dvoch halách. Väčšia z nich má kapacitu 10 000 divákov, menšia 8000. Vo väčšom štadióne je dvanásť šatní, ktoré organizátori zúčastneným tímom pridelia podľa umiestnenia vo svetovom renkingu. Všetci hokejisti budú potrebovať na presun zo šatní na ľad maximálne dve minúty. "Všetko je to zatiaľ zariadené tak, aby hokejistom, ktorí budú štartovať na ZOH 2018, k spokojnosti naozaj nič nechýbalo, hoci hráčske kabíny sú menšie, než na aké sú hokejisti zvyknutí, a problémom zatiaľ je nedostatok sociálnych a hygienických zariadení v hráčskych kabínach. Keď si zoberieme, že hokejové mužstvo s celým realizačným tímom a potrebným zázemím má okolo 40 ľudí, tak jedno WC asi pre nich bude málo. Najmä pred dôležitými duelmi. Toto je vec, ktorú bude treba v zázemí hokejových štadiónov ešte vyriešiť. S týmto stavom hokejisti určite nebudú spokojní, " konštatoval Demeter.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Siekel #Pjongčang 2018 #hokejový turnaj