Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finálová dráma pre Frölundu. Sparta prehrala po predĺžení

Hráči tímu Frölunda Indians obhájili prvenstvo v hokejovej Lige majstrov (CHL) spred roka. Zverenci trénera Rogera Rönberga v utorkovom večernom finále tohtosezónnej edície LM si v domácom prostredí poradili s mužstvom českej Sparty Praha 4:3 po predĺžení.

07.02.2017 21:50 , aktualizované: 22:40
frolunda indians, hc sparta praha, Foto: ,
Momentka zo zápasu medzi Spartou Praha a Frölundou Indians.
debata

Slovensko malo v zápase zastúpenie v podobe štyroch hráčov hostí – za Spartu hrali obrancovia Juraj Mikuš a Martin Gernát a útočníci Lukáš Cingeľ a Andrej Kudrna.

Vo vypredanej hale Frölundaborg začala aktívnejšie Sparta a už v 3. min sa ujala vedenia – odrazený pokus od modrej čiary sa dostal pred Lukáša Cingeľa a slovenský útočník otvoril skóre stretnutia. Hostia sa z vedenia tešili iba niekoľko minút, pretože Brian Ihnačák putoval na trestnú lavicu a v presilovke vyrovnal Casey Wellman. Sparta potom hrala päťminútové oslabenie, v ktorom unikla dvojica hostí a Petr Vrána upravil na 1:2. Ani v tomto prípade na seba odpoveď domácich „indiánov“ nenechala dlho čakať, keď kapitán Joel Lundqvist tečoval delovku Henrika Tömmernesa od modrej čiary – 2:2. Frölunda prvýkrát v zápase viedla od 28. min, keď sa druhým gólom v stretnutí prezentoval Američan Casey Wellman – podarilo sa mu natlačiť pred Tomáša Pöpperleho a puk poslal pod hornú žŕdku. Sparta sa v tretej tretine snažila o skoré vyrovnanie, dvakrát nepochodil Juraj Mikuš a raz Lukáš Cingeľ. Skórovať sa podarilo až v 46. min Lukášovi Klimekovi, ktorý za chrbát Johana Gustafssona usmernil puk z hokejky Jana Švrčeka. Duel dospel až do predĺženia, ktoré netrvalo príliš dlho. Domáci sa nasťahovali do útočného pásma a Nicklas Lasu prepasíroval puk za Tomáša Pöpperleho po prieniku Matsa Rosseliho Olsena.

Cenu pre najužitočnejších hráčov duelu dostali Nicklas Lasu za Frölundu, na opačnej strane sa z individuálneho ocenenia mohol tešiť brankár Sparty Tomáš Pöpperle. Najlepším strelcom súťaže sa stal v drese obhajcu prvenstva Američan Casey Wellman s ôsmimi gólmi, spolu s klubovým spoluhráčom Joelom Lundqvistom je so štrnástimi bodmi najproduktívnejší v celej Ligy majstrov. Fanúšikovia si za najužitočnejšieho hráča súťaže zvolili kapitána Frölundy Lundqvista.

Frölunda sa v doterajších troch edíciách LM prebojovala zakaždým do finále, v prvom ročníku v ňom podľahla inému švédskemu tímu Lulea HF 2:4, v drese ktorého sa pred dvoma rokmi z triumfu tešili aj dvaja slovenskí hokejisti – obranca Christián Jaroš a útočník Peter Cehlárik.

Utorkové finále bolo posledným 157. stretnutím z ponuky tretieho ročníka CHL. Hralo sa od 16. augusta 2016 a na začiatku bolo v hre 48 tímov z 13 krajín vrátane slovenských zástupcov HC Košice a HK Nitra. Obe slovenské mužstvá vypadli v šestnásťfinále play-off – Košice nestačili na švajčiarsky Fribourg-Gottéron a Nitra na české Vítkovice.

Frölunda Indians (Švéd.) – HC Sparta Praha (ČR) 4:3 po predĺžení (2:2, 1:0, 0:1 – 1:0) – Frölunda obhájila titul
Góly: 8. Wellman (J. Sundström, Tömmernes), 13. J. Lundqvist (Tömmernes, Olofsson), 28. Wellman (Olofsson, M. Donovan), 62. Lasu (Mats Rosseli Olsen, M. Donovan) – 3. CINGEĽ (Kalina, KUDRNA), 11. Vrána (Jaroslav Hlinka), 47. Klimek (Švrček, Pech)

Prehľad víťazov hokejovej Ligy majstrov:

2017 Frölunda Indians (Švéd.)
2016 Frölunda Indians (Švéd.)
2015 Lulea HF (Švéd.)

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Sparta Praha #Liga majstrov v hokeji #Frölunda Indians