Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Bondra: Čudoval som sa, keď ma Orr oslovil krstným menom

Počas víkendu si osvieži manažérske schopnosti a zároveň si zmeria sily s dobrým kamarátom Miroslavom Šatanom. Bývalý kanonier a neskôr i generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Peter Bondra (48) verí, že jeho tím bude mať v nedeľňajšom Zápase hviezd Tipsport Ligy navrch.

29.01.2017 08:00
Peter Bondra Foto: ,
Peter Bondra.
debata (4)

„Ligu sledujem a veľa hráčov poznám. Mohla by to byť moja výhoda. V drafte si budem vyberať najmä dobrých korčuliarov a strelcov,“ prezradil autor zlatého gólu z majstrovstiev sveta v Göteborgu 2002.

V Poprade hrá váš syn Dávid. Trávite aj vďaka tomu na Slovensku viac času než v predošlých rokoch?
Áno. Chodievam sem teraz častejšie. Strávili sme v Poprade Vianoce, predtým som tu bol v októbri a teraz znova.

Sledujete často synove zápasy?
Všetky. Aj keď som v Amerike, pozerám každý jeden. Keď mám pracovné povinnosti a nestihnem nejaký v priamom prenose, pozriem si ho zo záznamu.

Ako sa vám pozdávajú jeho výkony?
Som najmä spokojný, že si dokončil školu. U nás v rodine bolo vzdelanie vždy dôležité. Je to to najdôležitejšie, čo môžete deťom dať – umožniť im študovať. Keď si urobíte univerzitu, nemáte potom limity pre výber ďalšej kariéry. Môžete snívať o rôznych veciach a realizovať sa. Teraz je na ňom, aby našiel v živote to, čo ho napĺňa. Vyzerá to tak, že ho hokej baví. Uvidíme o rok alebo dva, kam sa jeho kariéra posunie a či v nej bude pokračovať alebo sa vyberie iným smerom.

Po štúdiu na Michigan State University sa rozhodol vyskúšať šťastie v Poprade. Radil sa aj s vami?
Veľmi sa nemusel. Situáciu v slovenskom hokeji pozná dobre aj sám. Každé leto sme chodili do Popradu a vždy tam aj trénoval. Jeho domov je v Amerike, ale svojím spôsobom je doma aj v Poprade. Má tam babku a dedka, bývajú tam sestry mojej manželky i môj brat. V Poprade sa cíti dobre.

Aké môže mať ambície v ďalšej kariére?
Jasné, o NHL už nesnívame. Realita je trochu iná. Mal trochu smolu, že počas štúdia na univerzite absolvoval operáciu jedného a následne aj druhého ramena. Nehrať takmer dva roky v období, keď sa kariéra ešte len rozvíja, vám veľmi ublíži. Teraz sa dostáva do pohody, prekonáva rôzne výzvy a skúša, ako ďaleko by to mohol v hokeji dotiahnuť. Tipsport Liga je pre neho skvelá v tom, že dostáva dostatok priestoru a hokejovo rastie.

Poprad pomaly stúpa v tabuľke nahor. Čím to je?
Nový tréner Ozimák priniesol zmenu systému hry, stredné pásmo je prehustené a zvýšila sa hráčska disciplína na ľade. Nie, že by nebola aj predtým, ale zlepšilo sa to. Navyše, mužstvo sa posilnilo. Prišli kvalitní hráči Svitana, Paločko a dvaja ruskí obrancovia. Škoda, že to takto nevyzeralo od začiatku sezóny, tím mohol byť niekde inde. Momentálne však rozhodne patrí k tomu lepšiemu v súťaži.

V rámci All Star víkendu si v sobotňajšom drafte budete vyberať hráčov. Máte už predstavu, koho by ste chceli do tímu?
Budem sa snažiť vyberať dobrých korčuliarov aj strelcov. Konkrétne mená však neprezradím, aby mi ich Miro nevyfúkol. Pokúsim sa navrhnúť aj nejakú výmenu, aby sme do draftu vniesli ešte viac zábavy. Určite sa ešte budeme s Mirom doberať. Na golfe medzi nami vždy padne nejaká stávka.

Aké sú vaše skúsenosti so Zápasmi hviezd?
V NHL som ich prežil niekoľko. Verím, že aj v Poprade to bude hokejový sviatok. Radi by sme zabavili divákov. Sme však aj športovci a vždy chceme vyhrať. Preto chceme obaja poskladať čo najlepšie mužstvo. Vo fanzóne si trúfam zdolať Mira v súťaži o tvrdšiu strelu, on má zase lepšie ruky na nájazdy. Uvidíme, ako to bude, ale pokúsim sa vyhrať. Teším sa aj na stretnutia s niektorými ľuďmi z hokejovej rodiny, ktorých som dlhšie nevidel.

Spomeniete si na najkrajšie zážitky?
Keď som pri prvej účasti vošiel do šatne, až ma zamrazilo. Boli tam Gretzky či Lemieux a Borque sedel vedľa mňa. Sám seba som sa pýtal, či tam vôbec patrím. Cítil som veľký rešpekt voči chlapcom okolo seba. Pri druhej účasti som si povedal, že sa prihovorím Gretzkému. Šiel som za ním a spýtal sa ho: Ahoj Wayne, nepodpísal by si mi hokejku? Aj som sa bál jeho reakcie, ale zbytočne. S úsmevom mi ju podpísal. Ešte stále ju mám odloženú. Inokedy som zase šiel po chodbe a oproti mne kráčal Bobby Orr. Pozdravil ma: Ahoj Peter, odohral si super zápas, máš super kariéru. Čudoval som sa, že vôbec vie, ako sa volám krstným menom. To je na týchto hokejových stretnutiach najkrajšie.

Hrdina Svetového pohára Jaroslav Halák pôsobí momentálne len vo farmárskej AHL. Ako vidíte jeho budúcnosť?
Hovoril som s ním asi pred týždňom. Pozitívna správa je, že je dobre naladený. Nie je to jeho chyba, že sa dostal do takejto nepríjemnej situácie. Môže za to platový strop a výsledky Islanders, ktorí vstúpili zle do sezóny. V lete urobil manažment klubu výrazné zmeny a teraz má slabšie mužstvo. Navyše, s troma brankármi v prvom tíme býva zväčša problém. Doplatil na to Jaro. Vôbec sa však nebojím, že by sa už nevrátil do NHL. Je to len otázka času. Možno ho získa niekto ešte do konca prestupového obdobia. Keby ho Islanders vykúpili spod zmluvy, našlo by sa desať až pätnásť mužstiev, ktoré by po ňom siahli. Problém je, že kluby, ktoré chcú bojovať o Stanleyho pohár, si ho momentálne pre platový strop nemôžu dovoliť.

Vo Washingtone určite pozorne sledujete Alexandra Ovečkina. Robí vám radosť jeho momentálna forma?
Samozrejme, teším sa nielen z neho, ale aj z výkonov celého Washingtonu. Capitals ťahali šnúru šestich až ôsmich zápasov, ktoré som videl naživo, kde nedali súperom žiadnu šancu. Ovečkin má opäť výbornú sezónu. Ak nie ste hokejový fanúšik, prídete po prvý raz na zápas a nepoznáte ho, po desiatich minútach sa musíte spýtať, kto je ten hráč s osmičkou na chrbte. Vyniká na ľade korčuľovaním, fyzickou hrou aj strelou. Jednoducho všetkým. Predpokladám, že sa dostane do prvej desiatky strelcov histórie. Strelu, vďaka ktorej v NHL dominuje, postupom času ani vyšším vekom nestratí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bondra