Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SZĽH pripravil projekt štadiónikov, na ťahu sú samosprávy

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) oslovil primátorov všetkých obcí nad 5000 obyvateľov s možnosťou výstavby multifunkčných športových centier pre deti a mládež, ktorých súčasťou bude aj ľadová plocha.

25.01.2017 13:49
SZĽH, športová hala, vizualizácia Foto: ,
Vizualizácia športovej haly prezentovaná na tlačovej besede Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).
debata (4)

Takouto formou sa snaží zlepšiť podmienky v mládežníckom športe, aby deti na prvom stupni základných škôl mali jednoduchší prístup k ľadu a korčuľovaniu. Podmienkou je realizácia celého projektu v areáloch základných škôl či ich bezprostrednej blízkosti, cieľovou skupinou sú totiž deti od šiestich do desiatich rokov.

Priamo pred halou budú k dispozícii aj ďalšie športoviská (napr. lezecká stena) a v najmä v letných mesiacoch môže plocha v krytej časti slúžiť na iné odvetvia, napríklad hádzanú, basketbal, tenis či úpolové športy podľa potreby. Ľadová plocha bude mať rozmery 40×20 metrov, aby nebola zneužívaná na konanie súťaží.

SZĽH od samospráv, ktoré prejavia záujem o spoluprácu, požaduje napríklad zaviazať sa k príprave pozemku či zabezpečenie všetkých potrebných sieťových prípojok na jeho hranicu. Potrebná je aj ďalšia súčinnosť, o ktorej zástupcovia zväzu vedeného prezidentom Martinom Kohútom informovali samosprávy. Po výstavbe by prevádzkovateľmi takýchto hál bol SZĽH, ktoré by si pozemok od obce prenajímali na 40 rokov za jedno euro.

„Je dôležité, aby samospráva prejavila záujem, najlepšie do polovice februára. Budeme tak môcť začať komunikovať o tom, ako sa čo najskôr môžeme dostať k výstavbe, ktorý samospráva vyberie,“ povedal prezident SZĽH Martin Kohút a pokračoval: „Chceme na základných školách vybudovať športové centrá, ktoré budú financované a prevádzkované SZĽH. Zároveň by sme deťom chceli umožniť prístup v hodinách, ktoré sú im prijateľné. Nie v skorých ranných hodinách či večer, ale v čase vyučovania a popoludní.“

zväčšiť Jedna z vizualizácií športovej haly... Foto: SITA, SZĽH
SZĽH, športová hala, vizualizácia Jedna z vizualizácií športovej haly prezentovaná na tlačovej besede SZĽH.

Slovenský zväz ľadového hokeja o projekte už dlhšie komunikuje so zástupcami samospráv, ale aj iných športových odvetví prostredníctvom Slovenského olympijského výboru (SOV). „V roku 2017 by sme chceli začať s výstavbou približne desiatich štadiónikov,“ prezradil Martin Kohút. „Chceme, aby sa samospráva čiastočne podieľala na prevádzke tým, že denne zaplatí dve hodiny ľadu pre potreby verejného korčuľovania či iných športových aktivít svojich obyvateľov,“ doplnil prezident SZĽH.

Cena jednotlivých hál bude rôzna v závislosti od lokality a ďalších podmienok, na hokejovom zväze však plánujú na každý areál minút menej ako milión eur. Nepôjde iba o zdroje SZĽH, zväz bude na výstavbu jednotlivých hál hľadať investorov zo súkromného sektora, nebráni sa však ani finančnej podpore štátu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #SZĽH #Martin Kohút