Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Javorčík: Radi by sme hrali o medaily

Verí, že domáci ľad a zvýšený tlak fanúšikov nebude jeho zverencov zväzovať. Je presvedčený, že známe prostredie bude pre mladých hokejistov na majstrovstvách sveta do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi výhodou.

20.01.2017 09:00
Ľubomír Višnovský, Norbert Javorčík Foto: ,
Ľubomír Višnovský (vľavo) s Norbertom Javorčíkom.
debata

„Na februárovom Turnaji Vladimíra Dzurillu v Piešťanoch by sme si radi utvorili kostru a otestovali spôsob hry na svetový šampionát,“ tvrdí tréner osemnástky Norbert Javorčík (42).

Aké sú ambície vášho tímu?
Nedávame si minimálne ciele. Pokúsime sa zvíťaziť v každom zápase. Ak sa nám podarí napĺňať toto predsavzatie, mohli by sme prehovoriť aj do boja o medaily. Boli by sme veľmi radi, keby sme sa dostali do semifinále. Je ťažké hrať proti elitným výberom, ale náš tím bude pripravený čeliť aj takýmto výzvam a zdolať ich.

Čo vás ešte do šampionátu čaká?
Februárový turnaj v Piešťanoch bude vyvrcholením druhej časti prípravy. Pokúsime sa tam otestovať aj ďalších hráčov, ale najmä utvoriť kostru tímu pre majstrovstvá sveta. Záverečná fáza bude prebiehať v marci a apríli. Odohráme počas nej ešte dva prípravné zápasy s Českom a Švédskom a vyberieme tím pre MS.

Neobávate sa tlaku z domáceho prostredia?
Nie, pripúšťam si len to, že to bude pre nás výhoda. Chlapcov to bude motivovať. Ešte viac ich to vyburcuje. Tešíme sa na fanúšikov. Podpora prostredia a ľudí by nás mohla potiahnuť ku kvalitnej hre aj výsledkom.

Aký silný ročník máte k dispozícii?
Nerád porovnávam jednotlivé ročníky. Každý jeden je zhruba na rovnakej úrovni, odlišujú sa detailami. My pracujeme s ročníkom 1999 a pokúsime sa z chlapcov vyťažiť maximum.

Kto sú hlavné osobnosti tímu?
Pre mňa je najdôležitejší tím, tímová hra a tímový prístup. Vštepujeme to aj hráčom. Nejaké osobnosti sa vyprofilovali. O slovo sa rázne hlásia najmä najskúsenejší z hráčov – Martin Fehérváry, Miloš Roman, Adam Ružička, ktorí boli na šampionáte do dvadsať rokov, ale aj Adam Liška, Martin Kupec, Adam Žiak či Patrik Hrehorčák. No nerád by som tvrdil, že sa budeme spoliehať práve na nich. Všetci, ktorí sa dostanú do kádra, sú pre nás rovnako dôležití.

Ako sa vám páčila trojica Fehérváry, Roman, Ružička na MS juniorov?
Šampionát hráčov do dvadsať rokov je pre nich veľká skúsenosť. Medzi staršími chalanmi a v silnej medzinárodnej konkurencii sa rozhodne nestratili. Dúfam, že skúsenosti pretavia do svojich výkonov a pomôžu tímu k čo najlepším výsledkom.

Máte už prvého brankára?
Máme zatiaľ širší okruh kandidátov na vyriešenie brankárskej otázky. Zároveň máme aj predstavu, ako by sme to mohli vyriešiť, ale definitíva bude až otázkou záverečnej prípravy. Do úvahy pripadajú len brankári z projektu a slovenských klubov.

Aká je úloha Ľubomíra Višňovského vo vašom realizačnom tíme?
Nazval by som ho mentorom. Chceme, aby si chalani zobrali k srdcu jeho skúsenosti. Snaží sa ich motivovať ku každodennej poctivej práci a my s ním preberáme niektoré otázky, spôsoby hry nášho mužstva aj súperov. Keď má čas, zúčastňuje sa tréningového procesu, prípadne aj inej aktivity pri tíme. Jeho prítomnosť hráčov najmä burcuje a motivuje. Či už v šatni alebo v tréningovom procese. Aj jeho prítomnosť môže byť detail, ktorý nás posunie k úspešným výsledkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský #Norbert Javorčík #MS 2017 v hokeji do 18 rokov