Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Janus mal milú konkurenciu. Chlapcovi dával cenné rady

Pre slovenského brankára opakujúca sa rutina, pre malého chlapca nezabudnuteľný moment. Nedeľňajší priamy súboj o štvrtú priečku v českej hokejovej Tipsport extralige medzi Litvínovom a Spartou priniesol víťazstvo Vervy 3:2, ktorá si upevnila svoju pozíciu. Skalp pražského tímu má vždy špecifickú príchuť, obzvlášť pre nečakanú posilu v bránkovisku domácich.

11.01.2017 18:58
Jaroslav Janus Foto:
Nezabudnuteľné stretnutie. Jaroslav Janus s osemročným nádejným brankárom Patrikom Bartkom.
debata

„Odkedy som sa dozvedel, že do Litvínova príde Janus, chcel som sa s ním stretnúť,“ priznal pre idnes.cz osemročný Patrik Bartko. „Páčia sa mi Pavel Francouz, Michael Petrásek a Jaroslav Janus, ktorých poznám z Litvínova. Mám rád aj Jardu Hübla, pretože je to môj strýko,“ vymenoval svojich obľúbencov.

Vedenie šampióna zo sezóny 2014/2015 sa rozhodlo v rámci rozvoja mládeže zapájať brankárov z nižších vekových kategórií do predzápasovej rozcvičky prvého mužstva. Vďaka tomu sa Bartko spoločne s Janusom naťahoval a dostával od slovenského reprezentanta cenné rady. „Veľa som sa od neho naučil. Je to pre mňa motivácia,“ radoval sa.

Šťúply chlapec v modrej maske si potlesk tribún i predzápasové rozohriatie užil do sýtosti. „Chytal som už aj tvrdšie strely. Kouč Orct na mňa počas tréningu posiela väčšie pecky,“ porovnával Bartko.

Po krátkej návšteve šatne zamieril na striedačku, aby si z prvého radu po boku svojich miláčikov užil prvú tretinu vypätého zápasu proti najslávnejšiemu českému hokejovému klubu.

„Šatňa je veľká. Janus aj všetci ostatní boli na mňa veľmi dobrí. Na striedačke to bol super zážitok. Bál som sa, aby sme neprehrali. Mám kamaráta, ktorý by si to chcel vyskúšať aj nabudúce. Ak by sme nevyhrali, asi by to zrušili,“ vysvetlil nervozitu Bartko.

Ten vďačí za nezabudnuteľný deň najmä svojmu otcovi. Ako amatérsky gólman ho priviedol do bránkoviska, získal trénerskú licenciu a vodí ho na ľad aj mimo tréningov. Vďaka jeho iniciatíve a dvojici trénerov litvínovských brankárov Jiří Podešva, Zdeněk Orct si jeho syn užil prvých pár minút slávy.

„Litvínov má výborných trénerov brankárov. Majú dobrú povahu a na chlapcov nekričia. Keď chceme ísť na ľad mimo rozpisu, klub sa nám snaží vyjsť maximálne v ústrety. Nemáme sa na čo sťažovať. Nie je na škodu, že mužstvu pomáhame ako rodičia. Kedysi sa deti hrávali vonku, teraz je to iné,“ podotkol otec 8-ročného Bartka Pavel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Janus