Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zámorské finále mohli prekaziť Rusi, ale neuspeli v nájazdoch

Zámorské tímy USA a Kanada si zahrajú o titul na majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov v Montreale a Toronte.

05.01.2017 08:15
Rusko, hokej, smútok, MS hráčov do 20 rokov Foto: ,
Smútok ruských mladíkov po semifinálovej prehre s USA.
debata

V semifinálových zápasoch Američania zdolali Rusov 4:3 po samostatných nájazdoch a Kanaďania Švédov 5:2. Američania majú v zbierke tri tituly majstrov sveta, Kanaďania sú najúspešnejší v histórii. Vo finále sa v piatok 5. januára pokúsia o sedemnáste zlato. Americkým hrdinom v nájazdoch proti Rusom sa stal Troy Terry, ktorý všetky svoje tri pokusy na Iľju Samsonova premenil na góly. Takýto nájazdový hetrik sa naposledy predtým podaril v roku 2007 Jonathanovi Toewsovi v semifinálovom súboji Kanada – USA (2:1). „Má skvelé ruky. Ukázal to aj dnes večer,“ pochválil Terryho jeho spoluhráč z obrany Charlie McAvoy. „Nikdy som nebol súčasťou takejto partie. Je neuveriteľné až šialené, že sme zvíťazili a zahráme si o zlato,“ nadchýnal sa najlepší strelec Američanov Clayton Keller. Tím USA nikdy predtým nezdolal súpera z Ruska v súboji play-off na MS do 20 rokov. Rusi prevýšili Američanov vo štvrťfinále v roku 2014 (5:3), vo štvrťfinále 2015 (3:2) a tiež v semifinále 2016 (2:1).

„Veľmi nás mrzí, ako to nakoniec dopadlo. Prehrať v nájazdoch je mrzuté. Dali sme do toho všetko, ani maximálna snaha nestačila. Sme smutní, ale ďakujem všetkým spoluhráčom za obrovskú snahu,“ uviedol ruský obranca Michail Sergačov na webe worldjunior2017­.com. Švédi strelili domácim Kanaďanom v prvej tretine v rozpätí dvoch minút dva góly, jeden dokonca v oslabení, ale to bolo v druhom semifinále z ich strany v útoku všetko. Ešte v 19. min vyrovnal na 2:2 Anthony Cirelli a v zostávajúcom priebehu dva góly Juliena Gauthiera a jeden zásah kapitána Dylana Stromeho definitívne poslali „javorové listy“ do finále. Kanaďania v histórii svetových šampionátov do 20 rokov získali už 29 medailí, z toho 16 zlatých. Zatiaľ naposledy sa z najcennejších kovov tešili pred dvoma rokmi rovnako v domácom prostredí, keď vo finále v Toronte zdolali Rusov 5:4. Slováci boli vtedy bronzoví.

„Mali sme herný plán, ktorý sme aj naplnili. Dôrazný forčeking, tvrdá hra do tela a nedovoliť hokejovo šikovným hráčom súpera veľa pohybu,“ uviedol kanadský útočník Anthony Cirelli na webe podujatia. „Hrali sme tvrdšie a urobili zopár vecí inak ako predtým. Zabrala aj naša tímová chémia,“ doplnil názor dvojgólový Julien Gauthier. Švédsky tréner Tomas Montén podotkol, že po dobrom úvode jeho zverencom chýbal k pohode ešte jeden dosiahnutý gól. „Mali sme niekoľko šancí na to, aby sme strelili aj tretí gól. Nepodarilo sa a postupom času naša rýchlosť nestačila na súperov forčeking,“ uviedol Montén.

Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov v Kanade – semifinále /Montreal/:

USA – Rusko 4:3 po sam. nájazdoch (1:1, 2:1, 0:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 20. a 37. White, 31. Kunin, rozhod. nájazd Terry – 12. Kaprizov, 22. a 47. Gurianov
Vylúčení: 1:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Švédsko – Kanada 2:5 (2:2, 0:1, 0:2)
Góly: 7. Eriksson Ek, 9. Grundström – 8. Stephens, 19. Cirelli, 33. a 50. Gauthier, 48. D. Strome
Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Švédsko #Kanada #MS hráčov do 20 rokov