Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Patrik Rybár: Na zápas s otcom nikdy nezabudnem. Chcem sa mu vyrovnať

S jeho príchodom prišli víťazstvá. Hradec Králové posunuli na šiestu priečku, jeho medzi najlepších brankárov českej hokejovej Tipsport extraligy.

14.12.2016 09:00
Patrik Rybár Foto: ,
Patrik Rybár.
debata

Patrik Rybár (23) je s úspešnosťou zákrokov 92,2 % a priemerom inkasovaných gólov 1,97 jasnou jednotkou svojho tímu. „Tunajšia súťaž je v porovnaní so slovenskou o level vyššie. Kvalita, vyrovnanosť tímov aj rýchlosť hry sú na lepšej úrovni,“ vraví odchovanec skalického hokeja. Na východ Čiech zamieril z Piešťan.

V ostatnom ligovom stretnutí ste si doma poradili s Energiou Karlove Vary 3:0. Aký to bol zápas?
Dramatický. Prakticky celý zápas bolo skóre tesné. Museli sme byť koncentrovaní až do konca, v ktorom sme dvoma gólmi spečatili víťazstvo. Dôležité bolo, že sme si po prvej prestávke niečo povedali v šatni, zapli na vyššie obrátky a súpera zatlačili. Rozhodli sme až v závere. Škoda, že góly neprišli skôr. Nemuseli by sme sa tak nervovať a báť o výsledok. Mali sme šance na to, aby sme rozhodli skôr.

S Karlovými Varmi ste v tejto sezóne trikrát vyhrali bez inkasovaného gólu. Vyhovuje vám ich herný štýl?
To by som nepovedal, ich hra je veľmi nepríjemná. Výborne korčuľujú a napádajú rozohrávku súpera. Je dobré, že sme znovu udržali čisté konto.

Pripísali ste si druhý shutout v sezóne, znovu proti Energii. Vyzerá to tak, že je vaším obľúbeným súperom…
Takto to neberiem. Baví ma chytať, na súperovi nezáleží. Dva razy mi to proti Karlovým Varom vyšlo na nulu, z čoho mám radosť. Dôležité bolo, že mi puky nevypadávali z výstroja pred bránku, pretože súper čakal na dorážku. Výsledky našich vzájomných stretnutí možno evokujú, že to je ľahký súper. Zápasy však rozhodne jednoduché neboli.

Pripísali ste si 18 zákrokov, čo nie je veľa. Bolo náročné sa udržať v koncentrácii?
V zápasoch českej ligy sa stáva bežne, že tímy majú okolo 20 striel. Je to dané aj tým, že sú tu výborní hráči, nestrieľajú z každej pozície a snažia sa vylepšiť si ju. Určite je to pre brankára jednoduchšie, keď je stále v ohni. Nevnímam, koľko zákrokov som mal a či je to nula alebo nie. Máme tri body a tie potrebujeme ako soľ.

Čo vás bude druhý shutout v ročníku stáť?
Mám v pláne doniesť do šatne skalické trdelníky. Snáď budú chlapcom chutiť. (smiech)

Ako ste sa v Hradci Králové aklimatizovali?
Postupne som spoznal zázemie, mesto i spoluhráčov. Chodievame na spoločné večere. Mesto je pokojné, vyhovuje mi. Fanúšikovia sú skvelí, veľmi sa mi tu páči.

Pomohlo vám, že ste v tíme viacerí Slováci?
Samozrejme. Niektorých chalanov som poznal už predtým. Je to veľké plus. Kým som si zvykol na nové prostredie, veľmi mi pomohli.

Aké sú tímové ciele?
Všetci by sme chceli ísť čo najvyššie. Treba však zostať skromný. Radi by sme skončili do šiesteho miesta a postúpili priamo do play off. To je už iná súťaž, tam sa môže udiať hocičo.

Sezónu ste začali v druholigových Litoměřiciach, mali ste solídne štatistiky. Pomohli vám rýchlejšie dostať sa do prvého mužstva?
Do Litoměříc som sa mal ísť rozchytať a zvyknúť si na tunajší štýl. Chalanom v Hradci sa prestalo dariť, a tak ma tréneri zavolali. Podľa mňa to bolo skôr dielom šťasteny ako kvalitných výkonov.

S vaším príchodom začalo mužstvo vyhrávať. Čomu to pripisujete?
Bola to len otázka času, kedy začneme súperov zdolávať. Máme dostatočnú kvalitu.

V českej najvyššej súťaži chytá poltucet slovenských brankárov. Registrujete, ako sa im darí?
Samozrejme. Som rád, že je nás tu toľko. Občas prehodíme pár slov s Braňom Konrádom z Olomouca, poznám ho už dlhšie. S ostatnými sa po zápase len pozdravím.

Ako si budete krátiť čas počas reprezentačnej prestávky?
Čakajú ma fyzické testy, pred mesiacom som ich neabsolvoval. Neplánujem nič špeciálne. Budeme sa v klube pripravovať na súboj s Pardubicami. Cez Vianoce si chcem oddýchnuť s rodinou, od 26. do 31. decembra nás čaká účasť na Spenglerovom pohári v Davose.

S akými ambíciami tam pôjdete?
Spenglerov pohár je prestížny turnaj, na ktorý sa všetci tešíme. Budeme mať proti sebe veľmi tažkých súperov – Avtomobilist Jekaterinburg a HC Lugano. Pokúsime sa s nimi uhrať čo najlepšie výsledky a postúpiť čo najďalej. Dúfam, že tam predvedieme kvalitné výkony, aby sme dobre reprezentovali klub aj mesto.

Tešíte sa na derby proti Pardubiciam?
Samozrejme, už som jedno odchytal na ich ľade. Vyhrali sme 4:3 a úspech chceme zopakovať aj doma. Zápasy sú vypäté – na ľade i tribúnach. Budem rád, ak sa v ňom predstavím pred našimi fanúšikmi.

V sedemnástich rokoch ste v bránke vymenili svojho otca Pavla. Ako si na to spomínate?
Vraciam sa k tomu veľmi rád, bolo to v drese Slovana. Bol to skvelý pocit, že som s ním mohol byť v jednom tíme. Určite to sú spomienky, na ktoré nikdy nezabudnem.

Ste spolu v kontakte, radí vám?
Áno, s otcom pravidelne komunikujem, rozoberáme zápasy. Radí mi, ako riešiť niektoré situácie lepšie a podobne. Na zápase ešte zatiaľ nebol. Trénuje brankárov v Banskej Bystrici, má vyžrebovanie zápasov presne ako my. Sleduje ma len na diaľku prostredníctvom záznamov.

Motivuje vás, čo v kariére dokázal?
Otec bol pre mňa vždy vzorom, ktorému by som sa chcel aspoň vyrovnať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Rybár