Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľubomír Višňovský pokrstil knihu Hokejoví hrdinovia

Niekdajší vynikajúci slovenský hokejový reprezentačný obranca Ľubomír Višňovský v pondelok večer bol pri uvedení publikácie Hokejoví hrdinovia do predaja. Knihu autorov Stanislava Benčata a Tomáša Prokopa nemohol v bratislavskom kníhkupectve Martinus pokrstiť inak ako ľadom.

21.11.2016 22:40
Ľubomir Višňovský Foto: ,
Ľubomír Višňovský.
debata

Niekdajší vynikajúci slovenský hokejový reprezentačný obranca Ľubomír Višňovský v pondelok večer bol pri uvedení publikácie Hokejoví hrdinovia do predaja. Knihu autorov Stanislava Benčata a Tomáša Prokopa nemohol v bratislavskom kníhkupectve Martinus pokrstiť inak ako ľadom.

"Fanúšikovia sa dozvedia, ako sa z obyčajného syna farmárov menom Gordie Howe stal Pán hokej, ako sa bratia Šťastní museli prebíjať v nepriazni politického režimu k zámorskej sláve, ako si ďalšie ikony slovenského hokeja podmanili zámorie či cestu Wayna Gretzkého za ocenením najlepšieho hokejistu všetkých čias. Spoznajú nevšedný príbeh Theorena Fleuryho, ktorý vyhral boj s osobnými démonmi, aby mohol opäť dosahovať hokejové úspechy aj inšpiratívny zápas Maria Lemieuxa, ktorý porazil rakovinu a získal uznanie od najväčších nepriateľov,“ povedal o knihe Stanislav Benčat.

Autori sa v publikácii nechceli zamerať len na profily v zmysle štatistík. „Poňali sme ich cez príbehy. Hráčov sme spovedali aj na viackrát, nech majú priestor na zalovenie v pamäti. Za mnohými z nich som dokonca vycestoval do Ameriky, kde sme sa rozprávali po alebo pred zápasmi NHL. Informácie do knihy som takto získal od Mariána Hossu, Jara Haláka, Zdena Cháru, Mariána Gáboríka či Richarda Pánika,“ poznamenal Tomáš Prokop.

Kniha Hokejoví hrdinovia vznikala viac ako dva roky. Mapuje kariéry ikonických hráčov ako Gretzky či Lemieux, ako aj hviezd súčasnosti na čele so Sidneym Crosbym a Alexandrom Ovečkinom. Čitatelia v publikácii nájdu profily, ktoré majú rôzny rozsah. Niektorí hráči dostali priestor na jednej knižnej strane, mnohí na dvoch, tí najlepší na štyroch.

Autori hokejovej publikácie Hokejoví hrdinovia... Foto: Pravda.sk
Hokejoví hrdinovia Autori hokejovej publikácie Hokejoví hrdinovia Stanislav Benčat (vľavo) a Tomáš Prokop.

„Pri zahraničných hokejistoch, ktorí už ukončili kariéru, sme sa zamerali najmä na hráčov z 80. a 90. rokov minulého storočia. Teda liet, keď sme boli deti a výsledky NHL boli pre nás základom. Sledovať zostrihy, v ktorých hrali prím mená ako Lindros, Messier, Selänne, Gretzky, Bourque či Yzerman, bolo na nezaplatenie. O to výnimočnejší je pocit teraz o nich napísať knihu,“ dodal Benčat.

Krstný otec knihy Hokejoví hrdinovia, niekdajší skvelý obranca Ľubomír Višňovský, má v novej publikácii tiež svoje miesto. „Je pre mňa veľká česť, že som sa mohol objaviť v trejto knihe po boku veľkých hokejových hviezd akými sú Jágr, Selänne či Ovečkin. Nie je to prvýkrát, čo som sa stal krstným otcom. Na knihu sa veľmi teším, lebo ani presne neviem, čo je tam o mne napísané. Autorom som plne dôveroval, keď to písali. Knihy vo všeobecnosti čítam rád, najmä počas leteckých presunov som sa rád púšťal do biografií športovcov,“ povedal Ľubomír Višňovský po krste Hokejových hrdinov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský