Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marek Svatoš bol hladný vlk, ale pribrzdili ho zranenia. Odišiel priskoro

V mládežníckych kategóriách vždy vynikal a svoje herné i strelecké kvality potvrdzoval aj v zámorskej juniorskej WHL. Colorado si ho vo vstupnom drafte NHL v roku 2001 vybralo až v siedmom kole, no Marek Svatoš talentom a tvrdou prácou presvedčil vedenie Avalanche, že si zaslúži šancu aj v najprestížnejšej lige na svete.

06.11.2016 16:34
Marek Svatoš Foto:
Marek Svatoš.
debata (2)

Začal obdivuhodnými 32 gólmi v 61 zápasoch v sezóne 2006/07 a keby ho nepribrzdili neustále zdravotné problémy, mohol toho v kariére dokázať istotne oveľa viac.

Slovenská hokejová rodina sa do nedeľňajšieho usmokleného rána prebúdzala so smutnou správou, ktorá sa nepríjemne zarývala pod kožu ako čepeľ dýky. Zo zámoria prenikla informácia, že 34-ročný bývalý slovenský reprezentant a niekdajší obávaný kanonier Marek Svatoš v sobotu zomrel. V Denveri, kde po skončení kariéry žil so svojou manželkou a dvoma deťmi.

„Celú našu obec aj mňa osobne táto neuveriteľne smutná správa hlboko zasiahla. Chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodine. Marek ostane navždy v našich srdciach,“ uviedol na klubovom webe Juraj Bakoš, generálny manažér Košíc, kde Svatoš vstúpil do seniorského hokeja.

Do NHL vletel ako raketa

Na medzinárodnom fóre na seba parádne upozornil na svetovom šampionáte juniorov na prelome rokov 2001 a 2002. V siedmich zápasoch nastrieľal sedem gólov, pridal jednu asistenciu a hoci Slováci po výbornom vstupe do turnaja a víťazstve v A-skupine nakoniec obsadili až ôsmu priečku, Svatoša vybrali do All-Star tímu.

Odchovanec košického hokeja dostal prvú šancu v prvom tíme Colorada už v sezóne 2003/04. V štyroch zápasoch strelil dva góly a vybojoval si pevné miesto v zostave pre play off. Nasledujúci výlukový ročník strávil celý na farme v Hershey, ale už ďalšiu sezónu to naplno rozbalil v NHL.

Cenu pre nováčika roka, prestížnu Calderovu trofej vtedy získal Alexander Ovečkin (52 gólov a 106 bodov), ale spomedzi nádejných ostrostrelcov pútal aj Svatoš veľkú pozornosť. V 61 zápasoch nastrieľal 32 gólov. Fraktúra pravého ramena začiatkom marca pre neho znamenala koniec sezóny. V čase zranenia viedol štatistiku víťazných gólov (9), čím dokonca vyrovnal nováčikovský rekord ligy. Hral aj na olympijskom turnaji v Turíne 2006, kde však nebodoval.

„V blízkosti bránky je ako hladný vlk. Tvrdo bojuje o každý puk. Dokáže získať veľa stratených pukov,“ chválil ho počas sezóny skúsený spoluhráč Steve Konavalchuk. „V okolí bránky je skutočne veľmi nebezpečný. Priťahuje puky a má presnú strelu,“ pridal sa vtedajší tréner Avs Joel Quenneville.

Marek Svatoš v obrazoch Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Košický útočník Marek Svatoš sa snaží prejsť...

Už od prvých rokoch Svatošovej profesionálnej kariéry sa ukazovalo, že mu budú život komplikovať zranenia. V ročníku 2006/07 ho trápili slabiny aj rameno a nastrieľal len 16 gólov (v 66-tich zápasoch). V ďalšej sezóne sa opäť rozstrieľal, s 26 gólmi (62 zápasov) bol druhý najlepší strelec mužstva, no roztrhnutý krížny väz v kolene mu opäť vystavil stopku už v marci. Ani v ďalších dvoch ročníkoch ho neobchádzali zdravotné patálie. Prejavilo sa to na stále nižšej produktivite i priestore, ktorý na ľade dostával od trénera.

Neúspešné pokusy o návrat

V lete 2010 sa rozhodol reštartovať kariéru v ruskej KHL. Zamieril do Omska k Jaromírovi Jágrovi, ale návrat do Európy sa mu príliš nevydaril. V 19 dueloch zaznamenal len tri góly a ambiciózny klub sa s ním rýchlo rozlúčil.

Z krátkej anabázy v KHL zostala v pamäti najmä jeho účasť v hromadnej bitke proti Viťazu Čechov. Tréner Andrej Nazarov poslal na úvodné vhadzovanie všetkých svojich bitkárov, ktorí sa okamžite pustili do hviezdnej prvej formácie Avangardu.

„Pustili sa do nás hneď po úvodnom buly. Prekvapilo nás to, čosi také sme nečakali. Bolo to zákerné a rozhodne to k hokeju nepatrí,“ vravel vtedy Svatoš.

Po konci v Omsku mu nevyšiel ani návrat do NHL. Podpísal zmluvu so St. Louis, ale keďže začal sezónu v Európe, musel prejsť cez tzv. waiver listinu. Odtiaľ ho Blues uchmatol Nashville, kde však stihol odohrať len deväť stretnutí. Do konca sezóny menil mužstvo ešte raz. Krátko pred záverom prestupového obdobia ho Nashville umiestnil na waiver, siahla po ňom Ottawa.

Ďalší ročník vynechal, aby sa dal zdravotne stopercentne do poriadku, ale neskôr už kariéru nanovo na najvyššej úrovni nenaštartoval. Po skončení výluky zabojoval v januári 2013 o zmluvu v kempe Floridy, ale neuspel. Sezónu dohral v bratislavskom Slovane, kde stál pred nesmierne náročnou úlohou nahradiť zraneného Miroslava Šatana.

„Dúfam, že sa mi na hokejku vráti pohoda a budem strieľať góly aj za Slovan. Sna o návrate do NHL som sa ešte úplne nevzdal, ale veľkú šancu už tomu nedávam. Pribrzdili ma zranenia a po takej dlhej pauze je veľmi náročné dostať sa späť do kolotoča NHL,“ vravel krátko po podpise zmluvy s Bratislavčanmi.

Do rozbehnutého vlaku však nedokázal naskočiť. Trápil sa, v ôsmich stretnutiach vrátane play off strelil jediný gól. Kariéru následne uzavrel majstrovským titulom v materských Košiciach v roku 2014.

„Informácia o Marekovom úmrtí ma poriadne zobrala. Mal som možnosť s ním spolupracovať. Mal za sebou peknú kariéru, ale držal sa v úzadí. Bol skromný a tichý. Ťažko si vysvetliť, čo sa mu stalo. Mal dve malé deti a manželku, ktorá mala tiež zdravotné problémy,“ zaspomínal si pre hokejportal.net jeho posledný tréner Anton Tomko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Svatoš