Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Janus: Medzi slovenskými brankármi panuje priateľská rivalita

Minulá sezóna vtedajšiemu obhajcovi českého titulu z Litvínova nevyšla. Nevedel nadviazať na majstrovské výkony, ocitol sa na pokraji vypadnutia.

26.10.2016 10:00
Jaroslav Janus Foto:
Jaroslav Janus.
debata

Teraz je situácia odlišná aj vďaka brankárovi Jaroslavovi Janusovi (27). Po nevydarenom ročníku je jedným z najlepších v súťaži a veľkou oporou mužstva. „Individuálne štatistiky odrážajú hru celého tímu. Šliape nám to vpredu aj vzadu,“ vraví rodák z Prešova.

Po slabšej sezóne Slovana v KHL ste v priebehu sezóny 2014/2015 odišli do Sparty. Ako si na to spomínate?
Zo Slovana som odišiel po rôznych problémoch. Nedarilo sa mne ani tímu. Vybral som si Spartu, kde som sa, žiaľ, nechytil. Potreboval som chytať a mať pri sebe kvalitného trénera brankárov. Z Litvínova mi prišla prvá a zaujímavá ponuka. Navrhli mi dobrú dvojročnú zmluvu vo výborných podmienkach. Dlho som neváhal a prijal ju.

Pred dvomi rokmi vaši spoluhráči oslavovali premiérový titul v českej extralige. O rok na to, aj s vami v zostave, Litvínov spadol do baráže. Čo spôsobilo, že obhajca trofeje bojoval o záchranu?
Vyrovnanosť ligy. Každý môže zdolať každého. Nebol som v Litvínove od začiatku minulého ročníka. Kvôli majstrovským oslavám sa začalo neskôr s letnou prípravou. Predošlá sezóna bola veľmi dlhá, hrali sme aj Ligu majstrov. Tá nám tiež vzala dosť energie. Zrejme sa toto všetko podpísalo pod zlý minuloročný rezultát.

Nastali v klube zmeny?
Ani nie, s výnimkou nového trénera obrancov zostal ten istý realizačný tím. Prišli aj výrazné posily, napríklad nórsky reprezentačný obranca Sorvik. Šancu dostávajú aj viacerí mladíci z farmy v Moste. Som príjemne prekvapený, uchytili sa. Štart do sezóny je kľúčový – a ten nám vyšiel. Dôležité bude aj to, aby sa nám vyhýbali zranenia. Máme dobrého kondičného trénera, pomáha nás udržať v najlepšej forme.

Máte výborné individuálne štatistiky, lepšie ako minulý rok. Vychytali ste 9 výhier z 13 zápasov, dvakrát ste udržali čisté konto, úspešnosť zákrokov pri priemere 1,86 gólu na zápas máte 93,53 %. Čím to je?
Sú odrazom hry tímu. Hráme agresívny hokej a veľa neinkasujeme. Snažíme sa o aktívnu obranu s napádaním súperovej rozohrávky už v počiatku. Chceme všetko robiť v pätici – útočiť aj brániť. To pomáha aj mne. Usilujeme sa hrať čisto. Vylúčenia sa nám minulú sezónu veľakrát vypomstili. Hoci bol duel vyrovnaný, zrazili nás a súpera posadili na koňa. Vždy sa hrá lepšie, keď sme na ľade piati.

V úspešnosti zákrokov ste druhým najlepším brankárom ligy. Sledujete priebežne svoje individuálne čísla?
Jasné, poteší to, ale tie nie sú podstatné. Pokiaľ sa vyhráva, je to super. Sme na tom dobre aj psychicky. To rozhoduje – kto urobí viac chýb v zápase, neuspeje. Keď sa darí, treba robiť stále tie isté veci. Iste, prídu aj momenty, keď nám všetko nepôjde podľa predstáv. Vtedy musíme myslieť pozitívne. V tom nám môže minulá sezóna pomôcť. Nerobili sme si svoju prácu, snažili sme sa plniť úlohy toho druhého.

Už ste si na Litvínov zvykli?
Áno. Je to maličké mesto s obrovskou chemickou fabrikou. Je tu väčšia pohoda a pokoj ako napríklad v Bratislave. Ak máme chuť na rušnejší život, odskočíme si do Prahy. (smiech)

Po minulotýždňovom víťazstve nad Pardubicami 2:0 ste dostali 30-tisícovú pokutu za vyrážačku. Prečo?
Keď brankárovi prídu nové veci, musia prejsť meraním. Vedúci tímu ich vezme do Prahy, kde každý kus brankárskeho výstroja podpíšu. V tom zápase som mal podpísanú lapačku, vyrážačku nie. Neviem, kde sa stala chyba. S Janom Lašákom teraz vyzeráme ako nejakí podvodníci, pritom sú to legálne vyrážačky s oficiálnymi rozmermi.

Zažili ste už niečo podobné?
Chytám už niekoľko rokov s výstrojom tej istej značky, nikdy som nemal podobný problém. Výstroj mi merali tri zápasy predtým proti Plzni a bolo to bez komplikácií. Niekedy nám kontrolujú iba podpis. Mal som ten istý výstroj ako s Pardubicami, no či je podpísaný, mi nekontrolovali. Vtedy všetko prešlo a teraz som dostal vysokú pokutu. Uvidíme, ako to dopadne. Rozhodne však nemám potrebu si nedovolene pomáhať. Z toho som už vyrástol.

Ako vnímate snahu vedení hokejových líg o vyšší počet strelených gólov?
No, ako sa tak pozerám na NHL, veľmi sa im to v zámorí nedarí…(smiech) Ak zmenšia výstroj, budeme v nej chytať. Ľudia chcú vidieť góly. Nezáleží na tom, aké veľké veci si oblečiem. Ak bude treba, prispôsobím sa.

V českej extralige chytá sedem slovenských brankárov. Registrujete sa?
Áno, ale každý sa sústreďuje na svoju hru. Jasné, rivalita nepustí. Snažíme sa zdolať toho druhého. Po zápase si vždy podáme ruky a zaželáme si veľa šťastia. Je to priateľská a zdravá rivalita.

Aké sú ambície Litvínova?
Každý klub chce postúpiť do play off. To je nevyspytateľné, potom sa už môže stať hocičo. Plusom by bola čo najvyššia pozícia.

Ako ste prijali nomináciu do reprezentácie?
Veľmi ma potešila, vážim si ju. Je to pre mňa ďalšia motivácia, dlho som v reprezentácii nebol. Darí sa celému tímu, aj preto pôjdem na Nemecký pohár.

Ste naklonený zotrvaniu v Litvínove?
Som otvorený všetkým ponukám, aj tej, že zostanem tu. Rád by som si ešte niečo vyskúšal. Ako vravím – je ešte skoro na takéto špekulácie. Čo bude, bude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Janus #česká extraliga