Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Nitry Kmeč: Vítkovice nás vyzliekli donaha

Po zahanbujúcej prehre 0:7 v prvom stretnutí vo Vítkoviciach už nemali šancu na postup. Hokejisti Nitry chceli v domácom prostredí aspoň odčiniť debakel a potešiť fanúšikov. Aj v utorňajšej odvete šestnásťfinále Ligy majstrov však vybuchli a so súťažou sa tak rozlúčili ďalšou vysokou prehrou - 0:5.

12.10.2016 18:30
Andrej Kmeč Foto: ,
Tréner Nitry Andrej Kmeč.
debata

„Sme smutní. Absolútne nič z toho, čo sme si predsavzali, nám nevyšlo. Súper bol jednoznačne lepší a predčil nás vo všetkých činnostiach,“ priznáva tréner slovenského majstra Andrej Kmeč.

Prečo mužstvo nezvládlo ani domácu odvetu?
Chceli sme vyhrať a potešiť verných divákov. Hrať o česť a pre ľudí, ktorí nás vytrvalo povzbudzovali v Ostrave aj doma. Už v šiestej sekunde sme však išli do oslabenia a následne inkasovali gól. Pribrzdil nás. Zrazil dole. Hráči po ňom mentálne odišli a už sme nemali nárok uspieť. Náš plán, dostať Vítkovice pod tlak, sa úplne zrútil. Nemali sme adekvátny pohyb. Odveta mala ešte jednoznačnejší priebeh než prvý zápas. V ňom sme síce inkasovali až sedem gólov, ale zahrali výrazne lepšie. Doma sme sa vôbec nedokázali presadiť.

Ste viac smutný, sklamaný alebo nahnevaný?
Je to zmes týchto pocitov. Liga majstrov je vyšší level ako naša liga. Veci, ktoré sa nám doma nejako prepečú, súper v Lige majstrov nekompromisne trestal. My o týchto chybách vieme a pracujeme na ich odstránení. V domácej súťaži nie sú až také okaté, teraz nás pre ne súper vyzliekol úplne donaha. To, čo sa nám stalo v dvojzápase s Vítkovicami, by malo hráčov donútiť, aby na sebe ešte viac pracovali. Musia preniesť do vlastnej hry to, čo nám ukázal súper.

V základnej skupine ste dvakrát zdolali Plzeň a obsadili prvé miesto. V čom bol v play off najväčší rozdiel?
Plán bol, pochopiteľne, úplne iný. Verili sme, že by sme mohli s Vítkovicami odohrať vyrovnané zápasy. No zároveň sme si boli vopred vedomí, že v kvalite slovenských a českých klubov je podstatný rozdiel. Môžeme vyhrať nad českými mužstvami, ale pravidelne ich zdolávať nebudeme. Odvíja sa to od množstva faktorov počínajúc od ekonomických možností. Kvalita našich tímov jednoducho nedosahuje úroveň českých.

Znesú výkony niektorých hráčov v nevydarenom dvojzápase vysoké kritériá medzinárodného hokeja?
Jednotlivcov by som nemenoval, skôr ma milo prekvapil štvrtý útok. Vo Vítkoviciach aj doma odohral svoj štandard. Oveľa viac sme čakali najmä od našich elitných formácií, ktoré mali potiahnuť.

Čo dalo mužstvu účinkovanie v súťaži?
Liga majstrov je veľmi náročná. Vložené zápasy do domáceho kalendára zvyšujú zaťaženie hráčov. Pozitívne je, že sa nám podarilo vyhrať skupinovú fázu a urobili sme si dobré meno. I keď sme si ho hneď v prvom kole play off výrazne pošramotili. Hráči však na vlastnej koži videli, ako vyzerá európsky hokej a v ktorých veciach musia pridať. To je to podstatné, čo by si mali z účinkovania v súťaži vziať. Nesmú sa uspokojiť s tým, že to, čo stačí v domácej súťaži, je v poriadku. Treba na sebe naďalej tvrdo pracovať a ísť na tréningoch i v zápasoch na sto percent.

Čada: Urobili sme dve chyby. Tie rozhodli

Dlho držali s favoritom krok. Úvod poslednej tretiny však nezvládli a s prestížnou súťažou sa lúčia.

Hokejisti Košíc tvrdo vzdorovali švajčiarskemu Fribourgu-Gottéron v šestnásťfinále Ligy majstrov. Do ďalšej fázy však po utorkovej prehre 1:4 a minulotýždňovej sľubnej domácej remíze 1:1 nepostúpili. Jediný gól slovenského zástupcu v odvete strelil Juraj Milý.

„Necítime sa dobre, pretože sme prehrali a vypadli. Odohrali sme veľmi dobrých štyridsať minút proti hokejovo vyspelému súperovi. Boli sme mu viac ako vyrovnaným partnerom. Na začiatku tretej časti sme urobili dve chyby, ktoré rozhodli. Nemali sme už dostatok síl na to, aby sme so zápasom niečo urobili,“ vysvetlil na stránke súťaže tréner Rostislav Čada.

Jeho zverenci, najmä vďaka pozornému brankárovi Kopřivovi, ktorý si v zápase pripísal 26 zákrokov, udržali po štyridsiatich minútach v celku priaznivý stav 1:2. Dva presné zásahy švajčiarskeho tímu v priebehu 36 sekúnd položili víťaza minuloročnej základnej časti Tipsport Ligy na kolená.

„Prvé dve tretiny sme hrali veľmi dobre. Predviedli sme kvalitný výkon v defenzíve a nepúšťali sme domácich do veľkého množstva šancí. Bohužiaľ, rýchlo po vyrovnaní strelili gól a išli do vedenia 2:1. Puk sa nešťastne odrazil do našej bránky. Také veci sa v hokeji stávajú,“ povzdychol si kapitán Ladislav Nagy.

V rovnakej fáze sa Košičania so súťažou rozlúčili aj minulý rok, keď nestačili na Skellefteu po výsledkoch 4:3 a 0:3. Nagy aj napriek rozlúčke pred bránami osemfinále našiel pozitíva.

„Keď sa pozriem na celé naše ťaženie, musím povedať, že Liga majstrov je skvelou príležitosťou, špeciálne pre našich mladých hráčov. Môžu sa porovnávať s najlepšími hokejistami z iných líg. To môže zlepšiť ich hru a dáva im príležitosť napredovať,“ dodal 37-ročný útočník.

Autor: mg

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Andrej Kmeč