Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tím Európy potiahli do finále slovenskí hokejisti

Strelili osem gólov z dvanástich a senzačne doviedli mužstvo výberu Európy do finále Svetového pohára.

30.09.2016 18:22
Zdeno Chára, Jaroslav Halák Foto: ,
Obranca Zdeno Chára (33) gratuluje brankárovi Jaroslavovi Halákovi (41) po vychytanej nule v súboji s USA.
debata (2)

Tím, ktorý mal podľa prognóz skončiť na poslednom mieste, nakoniec trápil domáceho favorita v dvoch záverečných dueloch prestížneho turnaja v Toronte. Mix hráčov z ôsmich krajín viedla najpočetnejšia skupinka – poltucet slovenských reprezentantov.

Najlepším z nich bol Jaroslav Halák. Výkony 31-ročného Bratislavčana dvíhali tímu sebadôveru, zvyšovali jeho šance na úspech a privádzali najlepších hokejistov planéty do zúfalstva. „Vždy musíte hráčovi, ktorý stojí vedľa vás, veriť a on urobí svoju prácu najlepšie, ako vie. To nás všetkých spojilo. Každý z nás sa musel zlepšovať od zápasu k zápasu. To bol kľúč k úspechu,“ povedal pre ESPN Halák.

Slovenský brankár bol v každom zo šiestich stretnutí Európanom oporou. Bol najzaneprázdnejším mužom v maske, z 222 striel inkasoval trinásťkrát (úspešnosť zákrokov 94,1%). Pripísal si čisté konto pri víťazstve 3:0 nad USA a turnaj zakončil s priemerom 2,15 inkasovného gólu na zápas. „Halák, ktorý mal pôvodne kryť chrbát Fredrikovi Andersenovi, ukázal svoje majstrovstvo a doviedol Tím Európy do nečakaného finále Svetového pohára proti Kanade,“ chválil brankára New Yorku Islanders ESPN.

Najlepším strelcom tímu sa stal Tomáš Tatar s tromi presnými zásahmi. Krídelník Detroitu sa v prvej polovici turnaja nedokázal bodovo presadiť. Jeho veľká chvíľa prišla v pravý čas – dvomi gólmi v semifinále poslal Švédov domov a Tím Európy do finále. Skóroval aj v prvom finálovom súboji.

„Tlačí sa do bránky. Je šikovný a odhodlaný skórovať. Dobrý hokejista, o čom som sa presvedčil, keď som ho viedol v Detroite. Vyhľadáva situácie, keď sa láme chlieb,“ konštatoval o Tatarovi tréner Kanady Mike Babcock.

Výborne sa prezentovalo aj duo Mariánov z Trenčína. Gáborík, ktorý musel pre zranenie chodidla pred finále opustiť mužstvo, strelil dva góly. Výborným pohybom a častou streľbou vytvoril spolu s Nielsenom a Zuccarellom nebezpečný a produktívny útok. Hossa znovu ukázal, že je skvelým hráčom na oboch koncoch ľadovej plochy. Výborne odoberal puky, tímu pomáhal v početnej výhode i oslabeniach a strelil jediný gól Tímu Európy pri prehre s Kanadou 1:4 v základnej skupine.

Stabilnými piliermi v defenzíve a vhodnými ofenzívnymi alternatívami boli Zdeno Chára s Andrejom Sekerom. Kapitán Bostonu umlčal kritikov, ktorí pochybovali o jeho výkonnosti. Až na hrubú chybu v prvom finále, keď mu puk ľahko vzal Getzlaf a naservíroval ho Stamkosovi na gólovom podnose, hral spoľahlivo, bonusom boli dva góly.

„Nechápem, prečo ho podceňujú. Chára je jedným z hlavných dôvodov, prečo Tím Európy vôbec existuje. Hovorí ôsmimi jazykmi a je tmelom tímu na ľade i mimo neho. Aj vďaka nemu skupina outsiderov trápila vo finále najlepšieho turnaja Kanadu,“ vystrúhal poklonu rodákovi z Trenčína Joe McDonald z ESPN.

Sekera, najlepšie platený obranca Edmontonu, hral zodpovedne a k dvom asistenciám mohol pridať aj gól. V oslabení prvého finále mohol vyrovnať na 2:2, no Price si s jeho samostatným únikom poradil. Sekera sa podľa ESPN dostal spoločne s Halákom do All-star tímu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár v hokeji 2016