Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tatar: Cítil som, že dostanem ešte šancu. Náš príbeh teraz pokračuje

Na turnaji najlepších hokejistov na svete boli akoby nechcení a od začiatku podceňovaní, ale zahrajú si vo finále. Európania zložení z hráčov ôsmich krajín v semifinále Svetového pohára v kanadskom Toronte nečakane vyradili Švédov 3:2 po predĺžení. Všetky tri góly strelili Slováci, na 1:1: vyrovnal Marián Gáborík a potom bol dvakrát úspešný Tomáš Tatar.

26.09.2016 10:04
Henrik Lundqvist Foto: ,
Henrik Lundqvist sa iba prizerá, ako puk z hokejky Tomáša Tatara putuje do bránky.
debata

Jediný Slovák vo výbere Ralpha Kruegera, ktorý ešte nedovŕšil tridsiatku, v predĺžení definitívne pochoval švédske nádeje, keď na dvakrát a navyše korčuľou doklepol za Lundqvistov chrbát puk po skvelej prihrávke Matsa Zuccarella. Chvíľu napätia po konzultácii s videorozhodcom vystriedala bezbrehá radosť, odraz od korčule do bránky nebol hráčov zámer, gól teda platil a bol víťazný.

„Jeden z najlepších turnajov na svete s najlepšími hráčmi z NHL a my máme možnosť zahrať si vo finále. Náš príbeh pokračuje,“ uviedol Tomáš Tatar pre zámorské médiá po semifinále. Je zaujímavé, že v predchádzajúcich troch zápasoch v A-skupine na SP v Toronte zostal bez bodového zisku, no v poslednom prípravnom súboji proti Švédom dal gól a pridal aj asistenciu. Inými slovami, produktivitu si opäť odložil na severanov.

„Niekde vo vnútri som cítil, že dostanem šancu ovplyvniť ešte jeden zápas a to šťastie som dostal práve dnes. Sotva som strelil prvý gól, začal som sa na ľade cítiť lepšie,“ cituje 25-ročného Tatara web denníka Toronto Sun.

„Pri rozhodujúcom góle v predĺžení som vedel, že sa puk odrazil od mojej korčule. Bol som však presvedčený, že som ho do bránky nekopol. Som rád, že nám to vyšlo a zavreli sme ústa všetkým, ktorí v nás videli iba outsiderov tohto turnaja,“ doplnil Tatar pre slovenskú TV Dajto.

Európania na ceste do finále zvíťazili v troch zápasoch, z toho dvakrát sa tešili v predĺžení. Po presnom zásahu nemeckého mladíka Leona Draisaitla proti Čechom prišiel víťazný gól Tatara v súboji so Švédmi. V oboch prípadoch sa to skončilo 3:2 pre európsky výber.

„Svoju úlohu tam zohralo aj šťastie. Platí však, že ak neveríte v to, čo chcete dosiahnuť, môžete sa zbaliť a ísť domov,“ uviedol najskúsenejší spomedzi európskych obrancov, 39-ročný Zdeno Chára.

„Nikto by vopred nepredpokladal, že sa dostaneme do finále. Hovoria za nás výsledky a finále si zaslúžime. Je to skvelý pocit, každý z nás je naozaj šťastný,“ pridal postrehy útočník Marián Hossa pre Chicago Tribune.

Európsky výber na Svetovom pohári je zložený z hráčov krajín, ktoré rozhodne netvrdia muziku na najvyššom hokejovom fóre. Slováci dávnejšie ustúpili zo svojich pozícií, Švajčiari či Nemci sú odkázaní na jeden dobrý výsledok za niekoľko rokov, Slovinci, Francúzi, Nóri či Dáni sa permanentne trasú o zotrvanie v elitnej kategórii, Rakúšania v nej často ani nie sú.

Napriek tomu najlepší hráči týchto krajín ukázali, že vedia držať krok so špičkou a keď k tomu pridajú aj tímového ducha, môže sa v ich podaní zrodiť veľký výsledok.

„Je to presne o tom, že tieto krajiny z periférie svetového hokeja dostali šancu merať sa s najlepšími a využili ju. V reprezentáciách ich vlastných krajín by to nebolo možné. Tam sú odkázaní na boj o záchranu alebo na to, aby sa aspoň dostali na olympijské hry,“ trefne poznamenal tréner Európanov Ralph Krueger.

„Raz v kariére som bol s tímom Nórska vo štvrťfinále majstrovstiev sveta. Je to presne o tom. Na Svetovom pohári sme si spoločnými silami vybojovali šancu dostať sa ďaleko a splnili sme si to. Sme na to právom hrdí,“ podotkol nórsky líder Zuccarello.

„Užívame si každý jeden moment na tomto turnaji. Všetci tvrdia, že náš tím nemá budúcnosť. Tak sme sa rozhodli, že budeme žiť pre súčasnosť a darí sa nám to,“ uzavrel slovinský kapitán Európanov Anže Kopitar.

Finále Svetového pohára Kanada – Európa sa bude hrať na dva víťazné zápasy. Prvý duel je na programe v utorok 27. 9. (v strednej Európe začiatok v stredu o 2.00 h SELČ), druhý potom vo štvrtok 29. 9.. V základnej skupine si Kanaďania poradili s výberom so šiestimi Slovákmi v zostave 4:1.

„Kanaďania sú iná trieda. Každý z nás bude musieť siahnuť hlboko, aby sme boli úspešní,“ citujú Mariána Hossu zámorské médiá. „Musíme sa dobre pripraviť a ísť do toho naplno,“ pridal Zdeno Chára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Svetový pohár 2016