Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovák: Aj moji kanadskí spoluhráči vedeli, kto je Tóth

Do vyraďovacej fázy Ligy majstrov postúpili vo veľkom štýle. Vyhrali tri zo štyroch stretnutí v J-skupine a zaslúžene v nej obsadili prvú priečku.

08.09.2016 10:00
matej tóth, marek slovák, buly, Foto: ,
Olympijský víťaz Matej Tóth sa postaral o úvodné vhadzovanie zápasu Ligy majstrov medzi Nitrou a Stavangerom. Atlétovi zablahoželal k zlatu aj útočník domácich Marek Slovák (vľavo).
debata

Teraz však už hokejisti Nitry myslia len na štart Tipsport Ligy, v ktorej by radi obhájili premiérový titul z minulej sezóny. "Povedali sme si to hneď po zápase so Stavangerom, ešte v šatni. Súperi sa na nás budú chcieť vytiahnuť.

Každý chce zdolať majstra. Musíme hrať tak ako v Lige majstrov, potom s nami budú mať všetci problémy," tvrdí najlepší hráč utorňajšieho zápasu Marek Slovák (27).

Ako hodnotíte účinkovanie Nitry v skupinovej fáze Ligy majstrov?
V prvom zápase v Nórsku sme sa ešte nedokázali etablovať na európsky hokej. Odvtedy sme však hrali presne tak, ako sme si zaumienili. Vo všetkých ďalších zápasoch sme už boli lepším mužstvom a právom sme vyhrali skupinu. Domáci duel s nórskym majstrom bol náročný po psychickej stránke. Všetci hovorili, že nám stačí bod, ale hokej je nevyspytateľný šport. Dostanete v prvej tretine tri góly a môže byť po zápase.Celý čas sme však boli pozitívne nastavení a zvládli sme to.

Čo vám naznačili dve výhry nad favorizovanou Plzňou?
Sme najmä radi, že sme uspeli aj tam. Nikto tak nemôže povedať, že prvé domáce víťazstvo bola náhoda či podcenenie od súpera. Ľuďom sme ukázali, že herne máme na európsky hokej.

V čom je najväčší rozdiel medzi Ligou majstrov a slovenskou ligou?
V Lige majstrov sa kladie veľký dôraz na korčuľovanie, menej sa hrá do tela. U nás v lige sú zápasy, v ktorých sa hrá tvrdšie.V Európe sa hrá naozaj päť na päť. Keď obranca rozohrá puk, neostane stáť, ale podporuje ofenzívu. Naopak, keď stratíte puk v útočnom pásme, všetci piati hráči sa musia zapojiť do defenzívy. Niekedy si ani nestíhate uvedomiť, kto je obranca a kto útočník.

V utorok vhodil čestné buly pred zápasom Matej Tóth. Stihli ste mu zablahoželať k olympijskému zlatu?
Bolo to prvé, čo som mu povedal. Je neuveriteľné, získať zlato na olympiáde. On mi zas vravel, že nám verí a vyhráme. Matej je Nitran a naše mesto je dosť malé, takže sa stretávame. Jeho tréner Spišiak ma dokonca učil na strednej škole. Určite si poriadne užil privítanie na štadióne, všetci postojačky skandovali jeho meno. Aj ja som mal radosť, že som mohol byť pri tom.

Vysvetlili ste aj súperom, že o úvodné vhadzovanie sa postaral olympijský víťaz?
Súperom nie, ale hovoril som to chalanom z útoku Juddovi Blackwaterovi a Davidovi Lalibertému. Prekvapili ma, že hneď vedeli, kto to je a že vyhral chodeckú päťdesiatku. Boli v obraze.

Zlepšili ste sa počas leta v angličtine? Debatuje sa vám s nimi už ľahšie?
Pochválili ma, že som sa zlepšil. Na žiadne doučovanie som však nechodil. Pomáha mi, keď ich počúvam. Postupne sa na mňa čo-to nalepuje. Základné športové i obyčajné frázy už poznám.

Ako dôležité je pre Nitru, že si oboch udržala?
Vedenie urobilo veľmi dobrý krok, keď si ich upísalo ešte pred skončením sezóny. Videli, že to tu funguje a majú vytvorené dobré podmienky. Navyše, Nitra je hokejové mesto, žije to tu hokejom a ľudia ich v meste spoznávali. Získali sme titul, mali sme možnosť hrať Ligu majstrov. Nemali dôvod hrnúť sa preč.

Už zajtra štartuje domáca súťaž. Budete na ňu mužstvo stopercentne nachystané aj psychicky?
Áno. Povedali sme si, že otáčame list a na LM sme už zabudli. Fanúšikovia videli naše obrovské odhodlanie a cenné víťazstvá. Verím, že ich to všetkých nalákalo do hľadiska na prvé kolo – reprízu finále s Banskou Bystricou.

Aké si dáva Nitra ciele pre sezónu?
Nič konkrétne som zatiaľ nepočul, ale my hráči máme vždy najvyššie. Potrebujeme zachytiť úvod sezóny a od toho sa odraziť. Základ úspechu je, počas sezóny nestagnovať, ale stále napredovať.

Kto bude najväčším súperom Nitry v boji o titul?
Silnejšie kádre by mali mať Banská Bystrica, Košice, Trenčín a Nové Zámky, ktoré ani nepovažujem za ozajstného nováčika. Vyskočiť hore však môže takmer každé mužstvo. Musím sa však priznať, že sme mali taký náročný program, že som počínanie ostatných klubov v príprave príliš nesledoval.

Ste už pripravení na predĺženia troch proti trom?
Párkrát do týždňa hráme v úvode tréningu traja na troch na celom ihrisku. Už dva alebo tri roky. Pripravovali sme sa na to dopredu (smiech). Bude to zaujímavé spestrenie a predpokladám, že väčšinou sa v predĺžení rozhodne a nebudú nájazdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #HK Nitra #Marek Slovák