Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tatar: Daciuk nám bude chýbať. Rozumeli sme si

Ocenenie pre najlepšieho slovenského útočníka v ankete Hokejista roka 2016 považuje za veľkú česť. Aj keď má Tomáš Tatar (25) za sebou sezónu ako na hojdačke, neobzerá sa dozadu.

26.08.2016 10:00
Tomáš Tatar Foto:
Slovenského útočníka Detroitu Tomáša Tatara čaká šiesta sezóna v NHL. Ešte predtým si oblečie dres tímu Európy vo Svetovom pohári.
debata

„Nie je to nič príjemné, keď hráte jeden zápas v prvej formácii a potom ste zrazu vo štvrtej. Bol to čudný ročník, už je to však za mnou,“ vraví rodák z Dubnice nad Váhom. Po septembrovom Svetovom pohári, kde sa predstaví v tíme Európy, začne svoju šiestu sezónu v NHL.

Čo pre vás znamená, že ste najlepším slovenským útočníkom v sezóne 2015/2016?
Je to pre mňa veľká česť. Som rád, že som sa pridal k ďalším veľkým hráčom, ktorí ju získali predo mnou. Je to aj motivácia do ďalšej práce. Je trochu iná cena oproti tej, ktorú som vyhral pred pár rokmi ako najlepší hráč do 20 rokov. Chcem sa za to poďakovať všetkým spoluhráčom, trénerom aj blízkym. Som šťastný, že ju môžem držať v rukách. Bez nich by sa mi to nikdy nepodarilo.

Boli ste prekvapený z prvenstva?
Prežíval som skôr radosť a zadosťučinenie z dobre vykonanej práce. Vyhrať v takej konkurencii sa nepodarí každý rok.

Je to príjemná bodka za nie príliš vydarenou sezónou?
Ročník bol aký bol. Nie je to nič príjemné, keď hráte jeden zápas v prvej formácii a potom ste zrazu vo štvrtej. Nie som jediný, stalo sa to viacerým hráčom. Bol to čudný ročník, no je to už za mnou. Vyrovnal som sa s tým už na začiatku prípravy. Hľadím dopredu a minulú sezónu som hodil za hlavu. Nechcel som sa otáčať naspäť, všetko som podriadil tomu, aby som bol na novú sezónu čo najlepšie pripravený.

Ako s odstupom času hodnotíte prvú sezónu pod trénerom Jeffom Blashillom?
Pre hráča, tak aj pre kouča je prvý rok náročný. Je to niečo nové, tlak v NHL a AHL je neporovnateľný. Musel sa so svojou neľahkou situáciou vyrovnať. Trápili sme sa viacerí. Tréner chcel každému vyhovieť – a to zrejme nebolo to pravé orechové. Myslím si, že tento rok si to v kabíne lepšie uprace. Bude skúsenejší a odolnejší voći tlaku.

Z Detroitu odišiel vynikajúci center Pavel Daciuk, prišli Frans Nielsen a Thomas Vanek. Bude káder silnejší?
Pavel je veľká strata, je to jeden z najlepších hráčov na svete. Ťažko ho niekto môže nahradiť. Závideli nám ho všetky tímy. Bude hrať v Petrohrade KHL, rád by som si ho ako kamaráta pozrel. Verím, že sa mu bude dariť. Máme nové akvizície, Nielsen aj Vanek sú skúsení hokejisti. Verím, že nám pomôžu.

Vedeli ste už skôr, že Daciuk v Detroite končí?
Áno, oznámil mi to už v januári ako kamarátovi, ktorý s ním roky hral. Nebol som z toho nadšený. Dúfal som, že ho niekto ešte presvedčí, aby zostal, no jeho rozhodnutie bolo pevné.

Po jeho odchode vznikla v tíme diera. Ste pripravený ju prípadne zaplniť?
Pavel bol veľkou oporou tímu, pomáhal mu na ľade i v kabíne. Vždy mužstvu dal čosi naviac. Je to skôr strata ako otvorený priestor pre mňa. Keď máte kvalitu, svoju šancu dostanete. Budeme sa musieť o jeho priestor pobiť.

Boli ste s ním blízky?
Áno, snažil som sa od neho naučiť čo najviac. Pred minulou sezónou sme spolu veľa hrávali. Neskôr sme sa spolu stretli len na presilovkách. Snažili sme sa prísť na to, prečo to tak je a Pavel mi naznačil, že to môže byť práve kvôli jeho odchodu domov do Ruska.  

Ako vidíte šance Tomáša Jurča uchytiť sa v prvom tíme?
Bude to mať určite ťažké, konkurencia je veľká. Žije v Amerike a nemal som s ním možnosť o tom hovoriť. Ako ho poznám, tvrdo pracoval a do kempu príde pripravený pobiť sa o svoje miesto v prvom tíme.

Aký máte najbližší plán?
Do Detroitu by som chcel odletieť 30. augusta, aby som si týždeň zatrénoval so spoluhráčmi. Potom pôjdem do Québecu na prípravný kemp pred Svetovým pohárom. Ešte však potrebujem na Slovensku zariadiť viacero vecí, takže to nebude jednoduché.

V tíme Európy bude viacero národností. Ako ste túto myšlienku prijali?
Som poctený, že som sa do nabitého mužstva dostal. Máme svoju kvalitu, o víťazstvo sa bude uchádzať osem tímov, ktoré disponujú výbornými hráčmi. Je to veľká motivácia zahrať si proti nim. Bude to veľmi vyrovnaný turnaj nabitý hviezdami, kde každý môže prekvapiť. Veľmi sa na to teším.

Ako vnímate fakt, že Slovensko nebude mať vlastný tím?
Človeka to, samozrejme, mrzí. Bolo by to niečo výnimočné – vlajka, hymna, kolegovia z reprezentácie. Bude to nová situácia, nezávidím slovenským fanušikom, ktorí váhajú, či budú tímu Európy fandiť. My Slováci však budeme našu krajinu reprezentovať najlepšie, ako vieme a nezáleží na tom, pod akou značkou. Je to podobné ako v NHL. Rozhodnutie je už definitívne a nedá sa s tým už nič urobiť. Akceptoval som ho a na Svetový pohár v drese tímu Európy sa veľmi teším.

Akú prípravu ste absolvovali?
Podobnú ako minulý rok. Tréningové jednotky pod kondičným trénerom Romanom Švantnerom sa veľmi nezmenili. Som pripravený na novú sezónu.

Čo by vás po sezóne potešilo?
Nad osobnými štatistikami som veľmi nepremýšľal. Dôležitejší je tímový úspech – postup do play off. V budúcnosti by sme chceli zdvihnúť nad hlavy Stanleyho pohár, no musíme ísť postupnými krokmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Detroit Red Wings