Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Môj vzor je Ovečkin. Verím, že sa s ním stretnem

Od útleho veku preukazoval hokejové nadanie. Mládežnícke roky strávil v nitrianskych tímoch, vyskúšal si aj projekt reprezentácie do 18 rokov. Krídelníka Mária Múčku draftoval tím Everett Silvertips z Kanadskej juniorskej ligy (CHL), nastal čas na presun do Severnej Ameriky.

18.07.2016 12:10
debata
Mário Múčka v zápase proti Nemecku. Foto: archív
Mário Múčka Mário Múčka v zápase proti Nemecku.

Kedy ste sa dostali k hokeju? Zapáčil sa vám od prvých chvíľ?
Dostal som sa k nemu asi v piatich rokoch. Bolo to moje rozhodnutie, nik ma nemusel nútiť. Keď som prvýkrát prišiel na štadión a zacítil som jeho vôňu, tak som si povedal, že musím hrať hokej.

Pomohlo vám, že bývate v hokejovom meste?
Celkom určite. Nitra je úžasné mesto s kvalitným hokejom. Vyrástli tu výborní hráči, takže aj vďaka tomu som sa rozhodol pre hokej.

Ako hodnotíte roky v mládežníckych tímoch? Čo vám dali?
Veľmi pozitívne. Spoznal som super trénerov, našiel som si kamarátov a iných ľudí, ktorí mi pomáhali a zažil som s nimi výborné chvíle. Je mi ľúto, že z Nitry odchádzam, ale taký je život. Nitra ma vychovala – a teraz sa jej chcem za to odvďačiť.

Na ľade je dôležitá chémia, mali ste nejakého spoluhráča, s ktorým ste si vždy rozumeli?
Erika Guba – môjho najlepšieho kamaráta na ľade i mimo neho. Poznáme sa od šiestich rokov. Spoznali sme sa na hokejbalovom ihrisku, vzájomnú chémiu sme odtiaľ preniesli aj na ľad. Všetko nám ide, na ľade sa vidíme aj naslepo. Keby sa dalo, najradšej by som ho vzal so sebou do Ameriky. (smiech)

Pod ktorým trénerom sa vám hralo najlepšie?
Chcel by som vyzdvihnúť Tomáša Chrenka. Naučil ma mnoho vecí, vďaka nemu som sa zdokonalil vo viacerých činnostiach. Pomohol mi aj tréner slovenskej reprezentácie do 18 rokov Peter Mikula. Tlačil na mňa, aby som sa zlepšil a naučil som sa veľa pozitívnych vecí.

Spomínate si aj na nejaké ťažké momenty, ktoré vám hokej priniesol?
Mal som v úmysle aj skončiť, hokej mi liezol na nervy. Potom však prišla sezóna, v ktorej som si spravil chuť a vyšla mi. Ťažké obdobia som mal pri zraneniach. Trápil som sa so zlomenými rebrami alebo nohami. Ale som rád aj za takéto chvíle, pretože ma posilnili a zocelili.

V rokoch 2011 a 2012 ste sa na Floride zúčastnili dvoch kempov pre mladých hráčov. Aké skúsenosti ste si odtiaľ priniesli?
Bolo super zažiť a vidieť Ameriku. Florida je úžasný región, je tam teplo, ale hokejovo to bolo náročné. Hrali sme proti mládežníckym tímom Floridy Panthers alebo Tampy Bay Lightning. Bola to pre mňa doteraz najväčšia hokejová škola v mojom živote. Do kempu som sa dostal vďaka Michalovi Krupovi, skautovi Montrealu Canadiens. Už vtedy som videl, že práca s hokejistami je v zámorí lepšia ako u nás. Tréningy sú tam podstatne náročnejšie, takže na to budem pripravený. Považujem to však za veľké plus. Rozdiely budú v korčuľovaní, to musím doladiť a vylepšiť. Tiež musím pribrať niekoľko kilogramov a zlepšiť obratnosť.

Presun do Severnej Ameriky býva pre tínedžerov ťažký. Ako sa na túto životnú zmenu chystáte?
Čakám, že život v USA nebude spočiatku jednoduchý, budem tam bez mojich najbližších. Absolvujem kurz angličtiny, pretože ju veľmi neovládam. Rovnako poctivo trénujem, aby som bol stopercentne pripravený.

Na internetovej stránke Everettu vás označili za hráča s dobrým ovládaním hokejky a výbornými zručnosťami. V ktorých herných činnostiach sa potrebujete zlepšiť?
Ovládanie hokejky mám dobré vďaka tomu, že som od siedmich rokov trénoval s golfovou loptičkou medzi kameňmi, ktoré som používal ako kužele. To mi pomohlo k tomu, aby som bol lepší po technickej stránke. Zlepšiť by som sa chcel v bránení, ktoré mi nešlo od začiatku kariéry.

Plánujete absolvovať s niekým špeciálnu prípravu, kto vám môže dať cenné rady?
Letnú prípravu absolvujem s dlhoročným hokejistom Petrom Szabom. Hovorí mi, na čo sa musím v Amerike sústrediť.

Rozprávali ste sa už so svojím agentom o presune do Ameriky?
Agent mi volal hneď po drafte, náš rozhovor trval asi tridsať minút. Už riešime ostatné veci ako víza alebo zmluvu a stále sme v kontakte.

Rozhodli ste sa opustiť Slovensko aj preto, aby ste boli v Kanade viac na očiach skautov pred draftom NHL?
Vždy bol môj sen byť draftovaný do NHL – a je mi jedno, kto by ma draftoval. Odmalička som pozeral videá z NHL, hral som na Playstation NHL, poznám skoro všetky mená. No je to ešte ďaleko, takže si zatiaľ nič nesľubujem. Do Ameriky idem práve preto, aby ma viac videli. Keď budem tvrdo pracovať, verím, že výsledok sa dostaví.

Máte hokejový vzor?
Môj hokejový vzor je odmalička Alexander Ovečkin. Vidí iba puk a bránku, nič iné ho nezaujíma Dúfam, že sa s ním raz osobne stretnem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mário Múčka