Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kohút: Zväz potrebuje manažérsky prístup a skúsenosti

Hokej nikdy nehrával a nemá ani funkcionárske skúsenosti z klubu, ale za svoju nevýhodu to nepovažuje.

15.06.2016 09:00
Martin Kohút Foto: ,
Kandidát na post prezidenta SZĽH Martin Kohút.
debata

Navyše tvrdí, že za desať mesiacov vo Výkonnom výbore SZĽH prostredníctvom rôznych štatistických modelov porozumel veciam, ktoré by inak nemal šancu chápať. Martin Kohút (45) je jediným súperom Tibora Turana v boji o post prezidenta zväzu.

Podporuje ho vlaňajší neúspešný kandidát Richard Lintner, ale aj poprední slovenskí hráči Marián Hossa či Marián Gáborík.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?
Dlhodobo som sponzoroval slovenský šport, vrátane hokeja, a k športu som mal vždy blízko. V minulom roku som prijal ponuku stať sa členom Výkonného výboru SZĽH. Mal som možnosť hlbšie preniknúť do problematiky slovenského hokeja a ako manažér mám riešenia, ako pomôcť tomuto najpopulárnejšiemu slovenskému športu. Som presvedčený, že môj program je perspektívny a v spolupráci s hokejistami, funkcionármi, fanúšikmi a partnermi, vieme ozdraviť slovenský hokej a posunúť ho na vyššiu priečku v svetovom rebríčku.

V čom máte navrch oproti vášmu súperovi vo voľbách?
Predovšetkým mám za sebou takmer 20-ročné manažérske skúsenosti. Viedol som jednu z najúspešnejších slovenských IT firiem a viem, aké dôležité je nastaviť správne procesy riadenia či projektový manažment. Aj SZĽH je nutné riadiť ako firmu a túto náročnú úlohu ľahšie zvládne človek, ktorý má manažérske skúsenosti. Na rozdiel od svojho protikandidáta som nezanechal firmu, v ktorej som pôsobil na riadiacej pozícii, v dlhoch. Práve naopak.

Čo momentálne najviac potrebuje slovenský hokej?
Predovšetkým zjednotiť. Budem sa snažiť o to, aby každý, kto má úprimný záujem rozvíjať hokej, mal možnosť na ňom participovať. Chcem pomáhať, nie trestať, organizovať, nie riadiť, a spájať, nie rozdeľovať. V prvom rade sa stretnem so zamestnancami zväzu. Bude dôležité, aby som im predstavil moju víziu a misiu slovenského hokeja. Bude nutné nastaviť si ciele a postupne ich napĺňať.

Budete po voľbách riešiť otázku zotrvania Zdena Cígera na reprezentačnej stoličke?
Zdeno má zmluvu podpísanú do roku 2018. Z tohto pohľadu nie je čo riešiť. 

Viete si po voľbách predstaviť spoluprácu s vaším konkurentom Tiborom Turanom?
Želám si, aby po kongrese, nech sa stane prezidentom ktokoľvek z nás dvoch, sme si všetci podali ruky a začali reálne robiť to najlepšie pre slovenský hokej. Zaslúžia si to naši fanúšikovia, partneri aj hokejisti.

Plánujete využiť v budúcnosti skúsenosti Igora Nemečka? Na akej pozícii?
Chcem pozvať do spolupráce všetkých, ktorým záleží na slovenskom hokeji. Igor Nemeček má výborné medzinárodné kontakty na IIHF a ovláda 5 svetových jazykov. Pokiaľ vie byť nápomocný pre hokej, rád využijem jeho diplomatické a medzinárodné skúsenosti.

Vaši odporcovia vám vyčítajú, že nemáte dostatok skúseností z hokejového prostredia. Nie je to veľká nevýhoda pre kandidáta na prezidenta SZĽH?
Som presvedčený, že zväz musí byť riadený ako firma. Vyžaduje si to manažérsky prístup a skúsenosti. Z tohto pohľadu vnímam svoje manažérske skúsenosti ako veľkú pridanú hodnotu a výhodu oproti protikandidátovi, ktorý bol síce dobrý hokejista, ale nie dobrý manažér. Výsledky hospodárenia HK Poprad sú toho dôkazom. Obaja sme zároveň boli členmi výkonného výboru. Za päť mesiacov som získal do zväzu 7 nových komerčných partnerov a priniesol tak viac než 327-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #voľba prezidenta SZĽH #Martin Kohút