Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Turan: Hokej poznám i z ľadu. Nielen z obrazovky a VIP-ky

Dlhé roky bol kvalitným extraligovým obrancom. Má titul s Košicami a štyri zápasy odohral aj za seniorskú reprezentáciu.

15.06.2016 06:00
Tibor Turan Foto: ,
Kandidát na prezidenta SZĽH Tibor Turan.
debata (1)

Po skončení kariéry pracoval v rôznych funkciách pre popradský hokej a od minulého leta bol aj členom Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Vo štvrtkových voľbách v rámci mimoriadneho kongresu sa bude Tibor Turan (53) uchádzať o post prezidenta SZĽH. Okrem viacerých klubov má aj podporu bývalého výborného útočníka Žigmunda Pálffyho.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?
Žijem pre hokej celý život. Poznám podrobne situáciu v slovenskom hokeji – od stavu štadiónov až po tréningový proces s deťmi. Viem, aké je ťažké, starať sa o klub a aké problémy musia prekonávať ľudia, ktorí pracujú v našom hokeji. Mám riešenia, ktoré pomôžu.

V čom máte navrch oproti vášmu súperovi vo voľbách?
V tom, že mám skúsenosť a hokej som zažil z každej pozície. Poznám ho nielen z obrazovky alebo z VIP-ky, ale aj zo šatne, z ľadu či letnej prípravy. Zvládnuť hokejovú sezónu v každom klube sú desiatky procesov, ktoré musíte poznať a rozumieť im.

Čo momentálne najviac potrebuje slovenský hokej?
Môj program som poňal ako hokejovú päťku a brankára. Bez dobrého brankára tím nebude úspešný. Tým je naša mládež. Bez dobrej práce s mládežou nemáme budúcnosť. Obrana je stabilita a za to považujem infraštruktúru a financie. Pre dobrý hokej potrebujeme slušné prostredie a veľké investície do infraštruktúry. Ľavé a pravé krídlo sú naše nižšie súťaže a extraliga. V oboch prípadoch mám viacero bodov v programe, ale jedno je spoločné. Bojujme za každý klub. Nesmú nám krachovať a končiť. A napokon povestný center, to je naša reprezentácia – výkladná skriňa hokeja. Venujme sa jej viac, než len počas prípravných turnajov a MS.

Budete po voľbách riešiť otázku zotrvania Zdena Cígera na reprezentačnej stoličke?
Myslím, že sme všetci Zdenovi Cígerovi a mladým reprezentantom niečo dlžní. Najmä pokoj na zväze, prajnú atmosféru a dobré vzťahy. Postarajme sa všetci o to, aby na ďalšie MS išla reprezentácia bez rozhádanej hokejovej komunity a s plnou podporou verejnosti. Som jednoznačne za to, aby Zdeno vo svojej fukcii pokračoval.

Viete si po voľbách predstaviť spoluprácu s vaším konkurentom Martinom Kohútom?
Každý, kto chce pomôcť hokeju, je vítaný. Samozrejme, týka sa to aj môjho konkurenta.

Plánujete využiť v budúcnosti skúsenosti Igora Nemečka? Na akej pozícii?
Nechcem riešiť personálne otázky pred voľbou. Záleží mi na tom, aby sa situácia v hokeji upokojila a ťahali sme všetci za jeden povraz.

Vaši odporcovia vám vyčítajú zlé hospodárenie a opakujúce sa nedoplatky voči hráčom v popradskom klube, kde ste počas uplynulej sezóny museli skončiť. Nie je to zlá vizitka pre kandidáta na prezidenta SZĽH?
Dlh vznikol tak, že do klubu neprišli vopred dohodnuté sponzorské peniaze, a to by skomplikovalo život každému klubu, nielen Popradu. Myslím si, že je objektívnejšie hodnotiť ma na základe toho, ako som sa o popradský hokej staral 18 rokov, že sme dosiahli úspechy, patrili k najlepším mužstvám na Slovensku a že som napriek zložitej situácii bol schopný zabezpečiť dlhé roky jeho bezproblémový chod.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Žigmund Pálffy #voľba prezidenta SZĽH #Tibor Turan