Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gernát: Cez Spartu sa túžim dostať do NHL

Uplynulých päť sezón strávil v zámorí, kde sa snažil vybojovať si miesto v prvom tíme Edmontonu Oilers, ktorý si ho v roku 2011 vybral v 5. kole draftu zámorskej NHL. Nepodarilo sa mu to, preto sa rozhodol skúsiť šťastie v Európe. Obranca Martin Gernát podpísal ročnú zmluvu so Spartou Praha.

31.05.2016 08:00
Martin Gernát, slovensko Foto: ,
Martin Gernát.
debata

„V Prahe budem viac na očiach. Je to pre mňa šanca, ukázať sa v dobrom svetle aj ľuďom z reprezentácie. Veľmi rád by som sa prebojoval do seniorského národného tímu,“ tvrdí 23-ročný obranca.

Ako prišlo k vášmu angažmánu v Sparte?
Agent bol v kontakte s viacerými klubmi a zo Sparty prišla najlepšia ponuka, takže som nemal ani veľmi nad čím váhať. Potrebujem sa poriadne vyhrať. Na začiatku minulej sezóny som ešte laboroval s operovaným kolenom, do hry som naskočil až v decembri a odohral som toho málo. V mojom veku však potrebujem hrať čo najviac. Pôsobenie v Sparte bude pre mňa po rokoch v zámorí nová výzva. Veľmi sa na to všetko teším a som zvedavý, aké to bude, hrať znova európsky hokej. Verím, že návrat do Európy je správny krok.

Dvadsaťsedem zápasov vo farmárskej AHL je ozaj málo. Prečo ste neodohrali viac stretnutí?
Počítal som s tým, že začnem hrať výrazne skôr, ale Edmonton ma nechcel pustiť na ľad. V klube sa obávali o stav kolena, a tak som začal až v decembri. Potom som naskakoval do rozbehnutého vlaku a nedostával toľko priestoru, ako som bol zvyknutý. Nejako to celkovo upadalo. V júni sa mi skončí nováčikovská zmluva a pre zámorie som voľný hráč.

Nezvažovali ste, že ešte zabojujete o šancu v NHL?
V závere februára ma v posledný deň prestupového obdobia vymenil Edmonton do Anaheimu. Rozprával som sa s trénerom farmy Ducks Dallasom Eakinsom, ktorý predtým dva roky pôsobil v Edmontone. Poznal ma a chcel ma do mužstva. Vravel mi, že jediná jeho voľba bola priviesť ma do klubu, ale nemá právo ani dať ma do zostavy, lebo všetky rozhodnutia chodia zvrchu. Končil sa mi kontrakt, čo tiež stálo v ceste, aby som dostal viac šancí. Pýtal som sa ho, čo hovorí na môj prípadný odchod do Európy. Odpovedal, že ako o hráča sa o mňa neobáva, len sa potrebujem vyhrať. Pokojne sa potom, podľa jeho slov, môžem vrátiť späť do zámoria.

Taký je váš plán?
Len nedávno som mal 23 rokov, stále som mladý hráč. Viem, čo je v zámorí dôležité a ktoré veci potrebujem najviac zlepšiť. Pokúsim sa to v Európe vyšperkovať, aby som sa mohol vrátiť späť a odohrať pár sezón v NHL. Uvidíme, ako sa mi bude dariť. Nebude to jednoduché, veď mením mužstvo, súťaž aj šírku klziska, ale verím, že to pôjde.

Na druhú šancu zabojovať o NHL by ste potrebovali výbornú sezónu a pomohla by najmä účasť v reprezentácii…
Áno. Je to jedna z výziev pre budúci ročník – hrať dobre za Spartu a prebojovať sa do národného tímu. V Prahe budem pod dohľadom skautov aj ľudí z reprezentačného tímu. Je to veľká šanca ukázať sa v dobrom svetle. Počas piatich rokov v Amerike ma ľudia na Slovensku nemali možnosť veľmi vidieť. Naposledy azda na juniorských MS pred štyrmi rokmi.

V Sparte sú okrem vás ďalší štyria slovenskí hokejisti. Poznáte ich?
Bol som teraz tri dni v Prahe, aby som podpísal zmluvu a ukázal sa. Stretol som sa s Čajkovským, Cingelom a Kudrnom, s Ďurom Mikušom nie. S Čajkovským aj Cingelom sa poznám z mládežníckych výberov. Viem, že Mišovi (Čajkovskému) sa darilo. Mal výborný rok, každý o tom rozpráva a ľudia v klube aj fanúšikovia ho ospevujú. Dúfam, že sa mi podarí zopakovať čosi také, ako predviedol v prvej sezóne po návrate zo zámoria on. K mužstvu sa pripojím v priebehu júna na časť letnej prípravy, ďalšiu absolvujem sám a definitívne sa k chalanom pridám v auguste na ľade.

Stihnete ešte nejakú dovolenku?
Nie, už nejdem nikam, len na výlet pozrieť tetu do Nemecka. Potom sa začnem pripravovať. Je to pre mňa zmena, keďže v zámorí začínala sezóna koncom septembra. Teraz mám menej času, veď chalani sú už v druhom týždni letnej prípravy. Prestávka je krátka.

Kto podľa vás vyhrá Stanleyho pohár?
Fandím San Jose Sharks. Doprial by som im to, keďže sú po prvý raz vo finále NHL. Pittsburgh ho hral viackrát a má už aj tri tituly. Sharks majú ozaj výborné dva útoky, mohli by to zvládnuť. Zápasy iste sledovať nebudem, asi len keby bol siedmy zápas. Nemám na to veľmi čas a navyše sa hrá vždy v noci nášho času.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Sparta Praha #Martin Gernát