Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Skupina okolo Lintnera bude bojovať o post šéfa. Nemeček hovoril o bahne

Do júnových volieb na pozíciu prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) na mimoriadnom kongrese zväzu postaví svojho kandidáta aj skupina okolo Richarda Lintnera, ktorý v júni 2015 neúspešne kandidoval na post šéfa SZĽH v súboji s Igorom Nemečkom.

27.05.2016 13:10 , aktualizované: 16:00
kongres SZĽH, Foto: ,
Pohľad na sálu kongresu SZĽH s delegátmi.
debata (16)

Zatiaľ však nie je jasné, kto sa bude uchádzať o miesto na čele SZĽH. "Komunikácia o tejto otázke existuje a je veľmi aktívna. Do budúceho štvrtka bude potrebné tieto veci vyriešiť. Potom celý plán prezradíme. Je to vážny proces, preto nebudeme len tak hovoriť o menách. Celá filozofia sa musí detailne pripraviť, ak to má mať zmysel. Kým všetko nie je vyriešené, polemika o menách nie je podstatná. Nejde o to, že niečo tajím. Nerád by som vopred akoby zavádzal. Proces už trvá dlho, hokejové hnutie vie o našich krokoch. Komunikácia a celá príprava neustále prebieha, nič viac netvrdím,“ povedal v piatok popoludní Richard Lintner, ktorý aktuálne šéfuje slovenskej hokejovej Tipsport lige.

Niekdajší obranca slovenskej reprezentácie nevyvrátil ani nepotvrdil svoju opätovnú kandidatúru. Ak by sa o tento post uchádzal a získal ho, musel by sa vzdať pozície generálneho manažéra Pro Hokeja. Vyjadril sa aj k spolupráci s Miroslavom Šatanom, jeho meno pri kandidatúre tiež prichádza do úvahy. „S Mirom komunikujeme a je súčasťou celého procesu,“ dodal Richard Lintner.

Rada SZĽH schválila termín mimoriadneho kongresu

Delegáti rokovania Rady Slovenského zväzu ľadového hokeja, ktoré sa uskutočnilo v piatok v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton, okrem bilancovania uplynulej sezóny 2015/2016 schválili zmeny v poriadkoch a smerniciach SZĽH ako aj rozpočet zväzu na rok 2016. Zo 79 pozvaných delegátov Rady SZĽH bolo prítomných 72 delegátov, tí mali dovedna k dispozícii 130 hlasov. Po Kongrese SZĽH druhé najvyššie hokejové fórum, ktoré sa koná každý rok, malo v úvodnej časti na programe ocenenie najlepších v pôsobnosti zväzu. Neskôr delegátom Rady prezentoval prezident zväzu Igor Nemeček vyhodnotenie uplynulej sezóny. Vo svojom prejave hovoril o turbulentnej sezóne, hodnotil vystúpenie reprezentácií.

Následne pred delegátmi Rady SZĽH vystúpili jednotliví členovia výkonného výboru SZĽH s príspevkami za ich oblasti pôsobnosti. Delegátom Rady SZĽH potom predostreli návrh rozpočtu tejto organizácie na rok 2016. Po naplnení príjmových položiek by mal byť hospodársky výsledok SZĽH v roku 2016 vyrovnaný, pričom príjmy SZĽH budú na úrovni 6,744 milióna eur a výdavky len o 7-tisíc eur nižšie. Delegáti Rady SZĽH v hlasovaní schválili rozpočet zväzu na rok 2016. Richard Lintner pred hlasovaním argumentoval, že navrhovaný rozpočet nevideli všetci delegáti Rady SZĽH. Dostal odpoveď, že ktokoľvek si ho mohol vypočuť na výkonnom výbore SZĽH, ktorý je verejný.

Delegáti Rady SZĽH potom schválili termín mimoriadneho kongresu zväzu, na ktorom by sa mala konať voľba nového prezidenta organizácie. Kongres sa uskutoční vo štvrtok 16. júna 2016. Nasledovalo schvaľovanie volebnej komisie a volebného poriadku pre kongres.

Igor Nemeček pred kongresom SZĽH. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Igor Nemeček Igor Nemeček pred kongresom SZĽH.

Nemeček pred Radou SZĽH: Bol to turbulentný rok

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček v piatok predpoludním zhodnotil pred delegátmi Rady SZĽH svoje doteraz jedenásťmesačné pôsobenie vo funkcii po minuloročnom znovuzvolení. Hneď v úvode približne štvrťhodinového príhovoru pripomenul, že sa mu podarilo splniť viacero predsavzatí. „Bol to turbulentný rok. V úvode sme museli tvoriť realizačné tímy reprezentácií. Som rád, že Zdeno Cíger prijal ponuku na post hlavného kouča seniorského národného mužstva,“ povedal Nemeček a pripomenul prebiehajúcu generačnú výmenu v kádri reprezentácie. "Treba sa učiť a poučiť z chýb, len hlúpy sa nepoučí. Bavili sme sa predovšetkým o zápase proti Bielorusku,“ povedal na margo účinkovania SR na MS 2016 v Rusku.

Ďalej šéf zväzu zhodnotil pôsobenie mládežníckych výberov či tímov žien. Nemeček hovoril aj o infraštruktúre, ktorá podľa neho nie je vyhovujúca. „Podarilo sa nám spraviť čiastočné kroky, ale nie je to celoplošné. Verím, že po stabilizácii vlády bude možnosť na ďalšie kroky,“ povedal. Hovoril aj o marketingovej stránke a ocenil prijatie zákona o športe. „Tých jedenásť mesiacov bolo pre mňa najťažších za celý život. Nebolo to ľahké nielen pre mňa, ale aj pre celú rodinu. Toľko kritiky, svinstva a bahna som musel znášať. Verím, že za tie tri týždne pripravíme všetko tak, aby mimoriadny kongres prebehol dôstojne a aby nové vedenie malo právoplatnosť, aby ho všetci akceptovali,“ dodal Nemeček.

"Mimoriadny kongres je splnenie sľubu z roku 2015 vtedy bojkotujúcim hráčom, fanúšikom a všetkým, ktorí žiadali nové voľby. Dnes Rada SZĽH prijala návrh zvolať na 16. júna mimoriadny kongres, ktorý bude voliť nové vedenie na roky 2016 až 2020. Na začiatku kongresu odstúpi výkonný výbor a voliť sa bude na základe nových stanov,“ povedal Igor Nemeček a pokračoval: "Ešte si nechávam čas na rozhodnutie, či budem opäť kandidovať. Využijem čas do 2. júna, dovtedy je potrebné uzavrieť kandidátky. Zatiaľ o tom nebudem špekulovať. Musím všetko zvážiť a úprimne hovorím, že som postupne riešil celý záver sezóny. Najprv záchranu osemnástky, aby sa udržala medzi elitou a nechýbala na turnaji v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Potom s ‚áčkom‘ a prípravu tejto Rady SZĽH. Od pondelka začneme pripravovať kongres.“

Nemeček sa iba pousmial nad možnosťou, že by sa v júni opäť konal volebný súboj medzi ním a Richardom Lintnerom. Koncom júna 2015 sa obaja uchádzali o post prezidenta SZĽH a svoju pozíciu si ustrážil Nemeček. „Mám isté indície o možných kandidátoch, niekto ich najskôr musí navrhnúť. Nechám si to však pre seba,“ poznamenal.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Igor Nemeček #SZĽH #kongres SZĽH