Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladí Severania šokovali hokejových gigantov. Vyradili USA i Kanadu

Severské prekvapenia na úkor zámorských favoritov priniesli sobotňajšie semifinálové zápasy na svetovom šampionáte hokejistov do 18 rokov v americkom Grand Forks.

24.04.2016 10:16
debata

Domáci reprezentanti USA podľahli Fínom 2:4 a Kanaďania nestačili na Švédov 5:6 po samostatných nájazdoch. Pre oba zámorské tímy to boli prvé prehry na turnaji. Teraz už je isté, že jeden z dvojice velikánov zostane na MS 2016 bez cenného kovu. Kanaďania ťahajú medailovú sériu od roku 2012 (1× zlato, 3× bronz), Američania boli obhajcami titulu z ostatných dvoch rokov a bez cenného kovu zostali zatiaľ naposledy v roku 2003.

Švédi a Fíni sa stretnú v súboji o zlato na majstrovstvách sveta do 18 rokov vôbec po prvý raz. Víťazný švédsky gól proti Kanade dosiahol v nájazde Linus Lindström. Ďalšimi dvoma úspešnými strelcami v nájazdoch boli Švéd Lias Andersson a Kanaďan Brett Howden. Bolo to prvé švédske víťazstvo na svetovom šampionáte nad Kanadou od roku 2011.

„Vedel som, čo chcem urobiť, už dopredu. Vystrelil som nízko nad ľadom po ľavej strane. Je to neuveriteľné, že sme vo finále. Ak v ňom zahráme na vrchole svojich možností, môžeme sa pobiť o zlato,“ povedal Linus Lindström podľa webu IIHF a MS 2016.

Mladí Američania útočili na zlatý hetrik a siedmy titul za ostatných osem rokov, ale Fíni im to celé prekazili. Keď v 58. min domáci útočník Kailer Yamamoto vyrovnal na 2:2, Ralph Engelstad Arena zaburácala a americkí diváci sa tešili na predĺženie. Ibaže potom sa nechal vylúčiť Američan Clayton Keller a v čase 59:23 min Fíni dosiahli v presilovke víťazný gól, úspešný bol Aapeli Rasanen. Ten istý hráč ešte sekundu pred koncom gólom do prázdnej bránky definitívne dorazil Američanov. „Máme v tíme veľa talentu. Disponujeme hráčmi, ktorí vedia rozhodnúť veľké zápasy. To je naša špeciálna zbraň,“ povedal Rasanen.

Fíni môžu vo finále nadviazať na zlaté medaily z rokov 1999 a 2000, keď sa hrali prvé dva ročníky MS do 18 rokov. Vlani vo Švajčiarsku boli stríeborní, keď v súboji o zlato prehrali práve s Američanmi 1:2. Finále Švédsko – Fínsko sa začne o 2.00 h SELČ v pondelok nadránom. Súboj o tretie miesto USA – Kanada odohrajú sa začne o 22.00 h SELČ ešte v nedeľu. Ešte predtým príde na rad aj rozhodujúci tretí súboj o záchranu medzi Dánmi a Lotyšmi.

MS do 18 rokov – semifinále – Grand Forks (USA) – výsledky:

USA – Fínsko 2:4 (1:1, 0:0, 1:3)
Góly: 12. Bellows (Fox, Keller), 57. Yamamoto (L. Martin, Lindgren) – 16. Vaakanainen (Jokiharju, Nurmi), 56. Rasanen (Jokiharju), 60. Rasanen (Vesalainen, Puljujärvi), 60. Puljujärvi (Rasanen)

Kanada – Švédsko 5:6 (1:1, 1:2, 3:2 – 0:0, 0:1)
Góly: 3. Laberge (Chychrun), 29. Quenneville (McLeod), 49. Chychrun (Jost), 53. Bitten (M. Shaw, Chychrun), 55. Kyrou (Katchouk, Hague) – 17. Wahlgren (Brännström, Bokvist), 22. Steen (Bratt, Moverare), 30. Söderlund (Hugg, Jonsson-Fjällby), 48. Andersson (Moverare, A. Nylander), 53. Pettersson (A. Nylander) rozhodujúci nájazd Lindström

debata chyba
Viac na túto tému: #MS do 18 rokov