Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšia trofej pre Budaja! Vyhral hodnotenie brankárov AHL

Slovenský hokejový brankár Peter Budaj z klubu Ontario Reign získal v zámorskej AHL už druhú individuálnu trofej v sezóne 2015/2016.

18.04.2016 12:57
Peter Budaj Foto: ,
Peter Budaj.
debata

Pred týždňom získal ocenenie Aldege „Baz“ Bastien Memorial Award pre najlepšieho gólmana súťaže, po víkendovom závere základnej časti AHL mu udelili aj Harry „Hap“ Holmes Memorial Award. Tú 33-ročný rodák z Banskej Bystrice získal za najnižší priemer inkasovaných gólov na jeden duel (1,75) medzi brankármi so štartom aspoň v 25 zápasoch. Peter Budaj si v základnej časti AHL pripísal 60 štartov a v nich až 42 víťazných duelov a nezmazateľne sa zapísal do histórie AHL. Hranicu štyridsiatich víťazstiev totiž za ostatných 50 rokov dosiahol iba on a v sezóne 2004/2005 aj Ryan Miller, ktorý si tiež pripísal 41 triumfov. Absolútnym rekordérom je Gerry Cheevers, ktorý v ročníku 1964/1965 nazbieral 48 víťazstiev.

Peter Budaj sa stal víťazom tohtosezónnych brankárskych štatistík v AHL. Na svojom konte má spomedzi všetkých brankárov najväčší počet štartov (60), víťazstiev (42), shutoutov (9), priemer inkasovaných gólov na jeden duel (1,75) aj úspešnosť zákrokov (93,2 %). Jeho klub Ontario Reign vyhral Pacifickú divíziu a v 1. kole play off nastúpi proti mužstvu San Jose Barracuda, hrá sa na tri víťazstvá. Banskobystrický rodák Budaj je prvým Slovákom, ktorý získal Aldege „Baz“ Bastien Memorial Award aj Harry „Hap“ Holmes Memorial Award.

V play off AHL o Calderov pohár sa okrem Budaja predstavia aj ďalší dvaja Slováci – obranca Martin Gernát s klubom San Diego Gulls a útočník Miloš Bubela s tímom Utica Comets.

debata chyba
Viac na túto tému: #AHL #Peter Budaj #Ontario Reign