Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhé miesta si nik nepamätá, burcuje Radivojevič

Rekord v základnej časti a postup cez Chomutov a Mladú Boleslav v najkratšom možnom čase. Marš Liberca do finále českej extraligy, pod ktorým nechýba výrazný podpis trojice slovenských hokejistov Jána Lašáka, Martina Bakoša a Branka Radivojeviča, vzbudzuje rešpekt.

08.04.2016 08:00
Branko Radivojevič Foto: ,
Slovenský hokejový útočník Branko Radivojevič.
debata

„Prvé kolo play off bolo psychicky azda ešte náročnejšie než semifinále. Verím, že budeme pokračovať v nastúpenom trende, vo finále potvrdíme formu a vyhráme pre Liberec historický titul,“ tvrdí 35-ročný Branko Radivojevič, s 13 bodmi (3+10) najproduktívnejší muž play off.

Aké bolo semifinále s Mladou Boleslavou?
Vyhrali sme na pohľad jednoznačne – 4:0, ale opäť to neboli jednoduché ani jednoznačné zápasy. Séria bola náročná najmä pre fyzickú hru súpera. Navyše šlo o regionálne derby. Mestá sú od seba vzdialené len polhodinu autom a rivalita medzi nimi vládne už roky. V kritických momentoch sa opäť ukázala naša väčšia skúsenosť i trpezlivosť. Čakali sme na svoje šance a využili ich. Pomohli nám vydarené presilovky a postúpili sme zaslúžene.

Čím to je, že prechádzate vyraďovacími bojmi bez jediného zakopnutia?
Sezóna je zatiaľ neuveriteľná. Hovorí sa, že na každé mužstvo príde počas ročníka nejaká kríza, no my sme sa jej zatiaľ úspešne vyhýbali. Neprehrali sme viac ako dva zápasy za sebou. Klobúk dole pred mančaftom, najmä tým, ako sa vyrovnáva s tlakom v play off. Chýba nám ešte posledný krok, no verím, že budeme pokračovať v nastúpenom trende, potvrdíme formu a vyhráme pre Liberec historický titul.

Každým víťazstvom stúpa vaše sebavedomie, ale zároveň i očakávania fanúšikov. Uvedomujete si, že nik z nich si už nič iné ako titul nepripúšťa?
Mentálne to nie je jednoduchá situácia, ale zatiaľ ju zvládame obdivuhodne. Všetci nás upozorňovali, že play off je iná súťaž.. Je to pravda, ale zatiaľ dokazujeme, že sme základnú časť vyhrali právom. Prvé kolo bolo psychicky azda ešte náročnejšie než semifinále. Tlak v boji o titul musí byť. Vo finále si už nevyberiete súpera. Nastúpia proti sebe dva najlepšie tímy. Ešte nevieme, s kým sa o titul popasujeme, no už sa na stretnutia tešíme. Máme dosť skúsené mužstvo na to, aby sme to zvládli.

V čom bol nepríjemný Chomutov vo štvrťfinále?
Mal veľmi dobrých hráčov a vynikajúceho, skúseného trénera Růžičku. My sme na zápasy čakali dvanásť dní a nevedeli, ako na tom budeme. Naopak, súper bol po vyradení Komety v predkole v eufórii. No zhostili sme sa toho výborne. Teraz sme na víťaznej vlne a chceme to preniesť do finále.

Opäť máte medzi zápasmi dlhú prestávku. Zapáčilo sa vám to?
Presne tak (smiech). Pred finále je trochu upokojujúce, že dvakrát sme už podobnú situáciu zvládli. Viacerí kľúčoví hráči majú rôzne šrámy a je dobré, že majú priestor dať sa dokopy. Tri dni úplného voľna, ktoré sme dostali, sú paráda. Synovia sú síce v škole a škôlke, ale sedemmesačná dcérka Lara sa mi o program postará. S manželkou sa s ňou zabavíme a voľno mi rýchle ubehne.

Aký veľký podiel na úspechoch Liberca má brankár Lašák?
Janko je náš hlavný pilier počas celej sezóny. Hovorí sa, že brankár je viac ako 70 percent mužstva, čo on potvrdzuje. Vždy chytí aj niečo navyše a v rozhodujúcich chvíľach podrží mužstvo. Hráme vďaka nemu s väčším sebavedomím – vieme, že aj keď urobíme chybu, Janko nás zastúpi. Je najstarší v mužstve, ale zároveň aj najlepší (smiech).

Vy ste druhý najstarší. Preto ste najproduktívnejší?
Áno, je to tak (smiech). Ale nie, my to ťaháme všetci spoločne. Užívam si play off rovnako ako predtým základnú časť. Bude to moje prvé klubové finále v seniorskom hokeji a veľmi sa naň teším.

Kedy ste sa naposledy cítili na ľade tak dobre?
(dlho premýšľa) Neviem. Systém, ktorý zaviedli tréneri, mi sedí. Máme extrémne krátke tréningy, ktoré trvajú možno 30–35 minút, ale sú o to intenzívnejšie. Všetko robíme naplno. Máme kondičného trénera, takže hlavný tréner Filip Pešán sa nemusí starať o prácu v posilňovni. Je to tu správne zariadené a cítim sa celý rok výborne. Hoci sa blíži koniec sezóny, všetci sme svieži. Dokazujeme to najmä v záverečných tretinách. Keď súperi ťahajú nohy, my ešte pridáme.

Ani bodov ste nezvykli mať v ostatných rokoch toľko…
Jasné. Body sa vždy ľahšie zbierajú, keď hráte v dobrom mužstve s výbornými spoluhráčmi. V klube sa zmenilo úplne všetko, sadol nám systém, prišiel mladý 38-ročný tréner, ktorý nastolil ofenzívny hokej. Zároveň máme aj najlepšiu defenzívu. Hráme piati vpredu aj vzadu. Body sú pre mňa len bonus, nabaľujú sa na dobré výsledky mužstva. Naposledy som toľko bodoval ešte v Spartaku Moskva, ale ani tam sme nemali také štyri vyrovnané päťky. V Liberci vždy zaberie jedna z nich alebo dve a točí sa to.

Brankár Lašák hovoril už po základnej časti, že snívate o titule, i keď s veľkou pokorou. Teraz už asi nemyslíte na nič iné…
Keby sme sa vyhýbali po základnej časti majstrovským ambíciám, boli by sme alibisti. Každé mužstvo by malo mať pred sezónou najvyššie ciele. Nemám rád, keď niekto hovorí len o postupe do play off. Jasné, kvalita je medzi klubmi vždy nejako rozvrstvená, ale každý musí chcieť vyhrať. Druhé miesta si nik nepamätá, dôležitý je len majster.

Sledujete popri klubových povinnostiach tvorbu nového reprezentačného tímu Slovenska?
Samozrejme, sledujem, ako sa rodí nominácia. S trénerom Zdenom Cígerom som hovoril asi pred dvoma mesiacmi a vysvetlili sme si môj postoj k národnému tímu. Je vhodný čas, aby dostali šancu mladší hráči. Reprezentácia ide teraz dobrou cestou, chlapci to dokázali na prípravných turnajoch. Mladí chalani budú hladní po úspechu a budú sa chcieť ukázať. Budem im držať palce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Branko Radivojevič #Ján Lašák #Česká Tipsport extraliga #HC Bílí Tygři Liberec