Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rád podporujem útok, vraví obranca Sparty Mikuš

V Prahe pôsobí už štvrtú sezónu. Najskôr odohral dve v drese dnes už neexistujúceho účastníka KHL HC Lev a teraz už druhú v českej extralige v drese pražskej Sparty. Slovenský obranca Juraj Mikuš (27) je s 20 bodmi (2+18) šiestym najproduktívnejším obrancom súťaže.

02.02.2016 06:00
Juraj Mikuš Foto:
Juraj Mikuš.
debata

„Dostávam dosť času v presilových hrách. Tam sa zbierajú body o čosi ľahšie,“ hovorí slovenský reprezentant. Približuje atmosféru v tíme aj ambície národného mužstve na blížiacom sa Slovakia Cupe v Žiline (11–13.2.).

Sparta vyhrala sedem zápasov v sérii. Spokojný?
Určite. Po výhrach sme dobre naladení. Znovu sme odskočili od tretieho miesta a máme solídny náskok.

Na vedúci Liberec strácate jedenásť bodov. Je pre vás prvé miesto po základnej časti prioritou?
Ak mám byť úprimný, veľmi sa na to nepozeráme. Snažíme sa zlepšovať našu hru a ísť od zápasu k zápasu. Nie je až také podstatné, z ktorého miesta pôjdeme do play off. Dôležité je doň postúpiť a zabojovať o titul.

Vaše mužstvo strelilo najviac gólov zo všetkých tímov súťaže. Nabáda vás tréner Josef Jandač k tomu, aby ste hrali útočnejšie?
Práve naopak. Hovorieva, že základom hry je kvalitná defenzíva. No najlepšou obranou je útok. Máme viacero ofenzívnych hráčov, ktorí dokážu stráviť v útočnom pásme dlhší čas a skórovať. O to je to potom ľahšie vzadu.

Doma ste prehrali len trikrát. Prilákali ste výkonmi fanúšikov?
Je pravda, že na začiatku ich bolo menej a hra sa im veľmi nepáčila. No časom sme si ich aj napriek defenzívnejšiemu štýlu získali a sme radi, že býva hala solídne zaplnená.

Prináša hra za najslávnejší český hokejový klub aj vyššiu mieru tlaku?
Určite, každý zápas je vypätý a sme pod väčším drobnohľadom médii aj fanúšikov ako iné mužstvá. Je to veľmi podobné napríklad so Slovanom Bratislava, keď ešte hral v slovenskej extralige. Všetky tímy sa proti nim vyhecujú k ešte väčšiemu výkonu.

Máte najlepšie presilovky v lige. Práve v nich sa veľakrát láme duel…
Je to veľká pomoc. Sme radi, že sa na ne môžeme spoľahnúť. Niekedy dáme za zápas aj dva góly v početnej výhode a je dobré, že nám to zatiaľ takto vychádza.

V čom sa Sparta zlepšila oproti minulej sezóne?
Najväčším pozitívom je, že nám odišlo len pár hráčov a mužstvo zostalo pokope.

V Sparte ste predĺžili kontrakt o ďalšie dva roky. S akými ambíciami?
Tu sú vždy len tie najvyššie ciele. Aj túto sezónu bude dôležité vybojovať si čo najlepšiu pozíciu pred play off a vyhrať titul.

Ste šiestym najproduktívnejším obrancom v lige. Máte viac ofenzívnych úloh?
Tréner Jandač nabáda každého z obrancov, aby sme sa nebáli podporiť ofenzívu. Navyše, dostávam dosť času v presilových hrách. Tam sa zbierajú body o čosi ľahšie.

Dostali ste pozvánku na Slovakia Cup v Žiline. Obháji Slovensko prvenstvo z vlaňajška?
Rozhodne by sme chceli doma predviesť dobrý výkon. Iný cieľ ako obhajobu minuloročného prvého miesta z Banskej Bystrice mať nemôžeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Mikuš