Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budaj žiari v AHL. Vráti sa medzi elitu?

Po zlej sezóne chytil výbornú formu. A klope na dvere NHL. Na predsezónnom tréningovom kempe Los Angeles Kings bol outsiderom.

22.01.2016 07:26
Peter Budaj Foto: ,
Peter Budaj.
debata

Napriek veľkej konkurencii a mnohým negatívnym ohlasom po katastrofálnej sezóne na farme Winnipegu v St. John's IceCaps (bez víťazstva v 19 dueloch a s priemerom 3,55 inkasovaného gólu na zápas) si slovenský hokejový brankár Peter Budaj vybojoval jednoročný dvojcestný kontrakt.

Prvé kroky rodáka z Banskej Bystrice putovali na farmu – do tímu AHL Ontario Reign. Nádej na prienik do prvého tímu však stále nestratil. Najmä vďaka skvelým výkonom. Budaj ťahá tím do play off. Štvrtkový duel s Manitobou Moose síce nezačal dobre, keď v siedmej minúte inkasoval, no potom už gól nepustil. S úspešnosťou takmer 96 % doviedol mužstvo k výhre 4:1 a seba k jubilejnému 200. víťazstvu v zámorí (v NHL a AHL).

Slovenského reprezentanta však láka aj iné okrúhle číslo. Ak by ho totiž Kings povolali do prvého tímu a Budaj by štyrikrát nastúpil, odchytal by v NHL 300 zápasov. „Tvrdo pracujem a snažím sa predvádzať čo najlepšie výkony. Chcem ukázať, že stále mám na to, aby som chytal na vysokej úrovni,“ povedal Budaj pre zámorské médiá ešte v decembri.

Štatistiky jeho slová potvrdzujú. V priemere dostal najmenej gólov (1,71) v súťaži, vychytal najviac shutoutov (5) a jeho percentuálna úspešnosť sa vyšplhala na 93,1 %.

Vďaka skvelým výkonom si vyslúžil aj pozvánku do februárového Zápasu hviezd AHL v New Yorku. V NHL chytal Budaj naposledy v sezóne 2013/2014. Z pozície dvojky kryl v Montreale chrbát Careymu Priceovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #AHL #Peter Budaj