Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trénera Vůjteka vystrieda pri českej reprezentácii Jandač

Trénerom českej hokejovej reprezentácie bude od budúcej sezóny Josef Jandač. Súčasný kouč pražskej Sparty a asistent pri národnom tíme vystrieda vo funkcii Vladimíra Vůjteka staršieho.

14.01.2016 17:43
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Vladimír Vůjtek.
debata

Celkom nečakane o tom vo štvrtok rozhodol výkonný výbor hokejového zväzu, ktorý menoval budúceho trénera tímu s predstihom najmä kvôli septembrovému Svetovému poháru v Kanade. Štyridsaťsedemročný Jandač podpíše dvojročnú zmluvu.

„S tým, že bude pôsobiť výhradne u národného mužstva. Jeho prvou úlohou bude zostaviť realizačný tím pre budúcu sezónu a v stanovenom termíne pripraviť spolu s asistentmi základnú nomináciu pre Svetový pohár,“ uviedol prezident hokejového zväzu Tomáš Král v tlačovej správe.

Prvú časť tímu so šestnástimi hráčmi musia účastníci Svetového pohára zverejniť do 1. marca. Konečný výber dvadsiatich hráčov do poľa a troch brankárov musí byť stanovený do 1. júna. Ešte v decembri pritom predstavitelia Českého zväzu ľadového hokeja (ČSLH) tvrdili, že úvodnú nomináciu bude mať na starosti Vůjtek so svojimi asistentmi, medzi ktorými je aj Jandač.

„Máme pred sebou veľkú akciu a je potrebné sa na ňu poriadne pripraviť, rovnako ako zvyšok sveta, ktorý sa jej zúčastňuje. A nejde len o nominácie, ale súvisí to napríklad aj s inšpekčnými cestami. Svetovému poháru prikladáme veľký význam,“ povedal Král.

Nový kouč bol s predstihom menovaný tiež preto, aby zväz nemusel túto otázku riešiť po sezóne, keď sú elitní tréneri už zmluvne viazaní v kluboch. „Nemožno čakať na koniec sezóny. Okruh ľudí, ktorí môžu túto funkciu vykonávať, nie je taký široký, aby sme mohli riskovať alebo nechávať ľudí v neistote ďalšieho pôsobenia,“ uviedol Král.

Súčasný realizačný tím, ktorý okrem Vůjteka a Jandača tvoria aj asistenti Jiří Kalous a Jaroslav Špaček, má zmluvy do konca sezóny 2015/16. „Na jeho činnosti sa nič nemení, pokračuje v prípravách na zápasy Euro Hockey Tour, Euro Hockey Challenge a májové majstrovstvá sveta v Rusku,“ povedal Král.

Podľa zväzového prezidenta nie je vylúčené, že v novom realizačnom tíme opäť bude aj šesťdesiatosemročný Vůjtek. „Sme dohodnutí, že ak by Vladimír Vůjtek zmenil svoje rozhodnutie uzavrieť zmluvu len pre túto sezónu a mal by záujem ako člen realizačného tímu pokračovať, môžeme s ním počítať aj po majstrovstvách sveta,“ povedal Král. Vůjtek sa zrejme rozhodne až po šampionáte.

Jandač, ktorý vedie Spartu od roku 2011 s krátkou odbočkou v Leve Praha, by mal zloženie svojho realizačného tímu oznámiť do desiatich dní. Král nepredpokladá, že by sa výrazne líšil od toho súčasného. Hokejový zväz by rád zachoval kontinuitu práce, preto tiež mal záujem, aby sa šéfom striedačky stal práve Jandač. „Neočakávam žiadne prevratné zmeny a rovnaký dojem mám aj z diskusií s ním. Myslím si, že by mala byť zachovaná kontinuita. Je ale vecou hlavného kouča, s kým chce spolupracovať,“ dodal Kráľ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #česká hokejová reprezentácia #Josef Jandač