Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fínske draftové nádeje ovládli šampionát

Búrlivá podpora v domácom prostredí, množstvo talentu, nepoddajnosť, najväčšia ofenzívna sila a najlepšia formácia na šampionáte.

06.01.2016 15:00
Fínsko, radosť, hokej Foto: ,
Fínska radosť po víťaznom góle.
debata (1)

To sú hlavné dôvody, vďaka ktorým to Fíni dotiahli na majstrovstvách sveta hokejistov do dvadsať rokov až k vytúženému zlatu. Hrdinom finálového stretnutia s Ruskom sa stal mladík so slávnym menom a veľkou budúcnosťou pred sebou – syn Samiho Kapanena Kasperi, ktorý rozhodol v 93. sekunde predĺženia o víťazstve severanov 4:3. Nezlomil ich ani vyrovnávajúci gól Andreja Svetlakova šesť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času.

Fíni sú so štyrmi titulmi historicky treťou najúspešnejšou krajinou juniorských MS po Kanade a Rusku. Z najcennejšieho kovu sa radovali v rokoch 1987, 1998 a 2014. Spolu s Kanaďanmi a Rusmi sú zároveň jedinými mužstvami, ktoré získali titul v domácom prostredí. Paradoxne, Fínom sa to podarilo v Helsinkách už druhý raz – v roku 1998 zdolali vo finále tiež Rusko až po predĺžení.

Obrovskú útočnú silu potvrdzovali zverenci Jukku Jalonena (v roku 2011 priviedol k zlatu aj seniorov Fínska na MS v Bratislave) od prvého stretnutia. V základnej skupine boli ich minimom štyri góly do siete Ruska. Len o gól (5:4) vyhrali nad Českom a následne aj vo všetkých troch stretnutiach play off. Najprv vyradili obhajcov titulu Kanaďanov (6:5), po nich dovtedy nezdolané Švédsko (2:1) a na záver odplatili prehru zo skupiny Rusom.

„Dosiahli sme veľký úspech nielen pre fínsky hokej, ale pre všetkých Fínov. Celá krajina nám nesmierne držala palce. Bolo to úžasné,“ nadchýnal sa po finále Kapanen a k svojmu rozhodujúcemu gólu dodal: „Oklamal som obrancu a keď mi na fintu naletel aj brankár, len som obkrúžil bránku.“ Kapanen, ktorého pred dvoma rokmi draftoval Pittsburgh v prvom kole, bol hviezdou finále, no výraznou mierou sa pod výsledok podpísal aj nezastaviteľný prvý fínsky útok.

Trojica Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho, Patrik Laine ovládla štatistiky turnaja. Vo finále si Aho a Laine pripísali po góle a asistencii a Puljujärvi dve prihrávky. Celkovo spolu nazbierali v siedmich zápasoch 44 bodov (v priemere viac ako dva body pre každého z nich na zápas).

„Finále sme si najmä užívali. Nastúpiť v záverečnom zápase svetového šampionátu na domácej pôde je vec, ktorá sa vám môže prihodiť raz za život,“ cituje oficiálna stránka šampionátu osemnásťročné­ho Aha.

Jeho ešte o rok mladších spoluhráčov (obaja patria medzi najväčšie nádeje tohtoročného draftu NHL) z formácie vybrali médiá do All-Star tímu a 17-bodový Puljujärvi sa zaslúžene stal najužitočnejším hráčom MS.

Slováci na ďalších MS v „zámorskej“ skupine
Mladí slovenskí hokejisti sa na prelome rokov 2015 a 2016 predstavia na nasledujúcom juniorskom šampionáte v základnej B-skupine v Toronte. Spoločnosť im budú robiť Rusi, Američania, Kanaďania a nováčik elitnej kategórie Lotyšsko. V A-čku si zahrajú Fíni, Švédi, Česi, Dáni a Švajčiari.

Konečné poradie MS a najlepší hráči
1. Fínsko, 2. Rusko, 3. USA, 4. Švédsko, 5. Česko, 6. Kanada, 7. Slovensko, 8. Dánsko, 9. Švajčiarsko, 10. Bielorusko (zostup). Najlepší hráči podľa direktoriátu turnaja – brankár: Söderström (Švéd.), obranca: Werenski (USA), útočník: Puljujärvi (Fín.). Najužitočnejší hráč: Puljujärvi. All-Star tím: Söderström – Werenski, Juolevi (Fín.) – Puljujärvi, Laine (Fín.), Matthews (USA).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #MS do 20 rokov