Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V tíme Európy bude podľa SI prevaha Slovákov. Šesť vrátane Gáboríka

Až šesť hokejistov zo Slovenska vrátane Mariána Gáboríka. Takúto prognózu vyslovil rešpektovaný americký magazín Sports Illustrated (SI), keď sa pokúsil zostaviť nomináciu tímu Európy na budúcoročný Svetový pohár v kanadskom Toronte.

15.11.2015 09:00
Hokej, korčule, hokejka, ilustračné foto Foto:
debata (2)

Do výberu zaradil okrem Gáboríka aj brankára Jaroslava Haláka, obrancov Zdena Cháru s Andrejom Sekerom a útočníkov Mariána Hossu a Tomáša Tatara. Na 23-člennú súpisku vybral štyroch Švajčiarov aj Dánov, troch Nemcov, dvoch Lotyšov a po jednom hráčovi z Nórska, Rakúska, Francúzska a zo Slovinska.

„V NHL sledujeme zhruba päťdesiat hráčov, ktorí vlastnia pas niektorej z európskych krajín a mohli by sme ich zaradiť do nášho tímu. Myslím si, že ide o dosť veľkú skupinu hokejistov. Neodpisujeme však ani tých pôsobiacich v Európe, lebo nikdy neviete, čo sa môže udiať. Do hry vedia vstúpiť zranenia alebo niekto bude mať za sebou vydarenú sezónu v KHL, takže nám môže zamotať hlavu. Ale v prvom rade sa zameriavame na hráčov pôsobiacich v NHL,“ povedal pre server nhl.com generálny manažér tímu Európy pre SP 2016 Miroslav Šatan, ktorý so svojím štábom musí „prehliadať“ Rusov, Čechov, Švédov a Fínov, lebo tieto krajiny postavia na turnaji samostatné mužstvá.

V brankárskej trojici by miesto nemalo ujsť Jaroslavovi Halákovi popri dánskom obrovi Frederikovi Andersenovi a Lotyšovi Kristersovi Gudlevskisovi. „S dvoma olympijskými hrami a troma majstrovstvami sveta v životopise môže priniesť stabilitu medzi žŕdky. Má zamiesené na skvelý štart do sezóny,“ píše Sports Illustrated o 30-ročnom

V obrane by nemal chýbať veterán Zdeno Chára, vicemajster sveta 2000 a 2012. „Hoci paliva už v nádrži nemá nazvyš, jeho skúsenosti budú rozhodujúce,“ tvrdí SI. Dvojnásobný olympionik a päťnásobný účastník MS Andrej Sekera by mal byť v európskom výbere dokonca v elitnej štvorke obrancov.

Sports Illustrated pripomína, že Marián Hossa síce v tejto sezóne čo do produktivity vykazuje známy poklesu, ale so Chicagom trojnásobný víťaz NHL s aktuálne 487 gólmi a 1061 kanadskými bodmi sotva môže absentovať v nominácii. „V čase SP už bude v klube päťstogólových a môže mať v zbierke štvrtý Stanleyho pohár.“ SI takisto nepredpokladá, že by sa do výberu nezmestil Tomáš Tatar z Detroitu. „Je ťažké predstaviť si to, hoci v porovnaní s 29-gólovou minulou sezónou teraz ustrnul.“

Jedným z veľkých otáznikov zrejme bude Marián Gáborík, ktorý sa v prvej pätine sezóny 2015/2016 výrazne trápil. „Neexistuje spôsob, ako to zjemniť: v tomto ročníku je to strašné. Keď nadíde čas konečného rozhodnutia, môže existovať trinásť lepších možností, ale stále ide o jedného z najrešpekto­vanejších hokejistov v slovenskej histórii a v tomto prípade zaváži osoba bývalého spoluhráča z reprezentácie Miroslava Šatana,“ domnieva sa Sports Illustrated.

Všetkých osem účastníkov SP musí do 1. marca 2016 predostrieť 16-členný zoznam hráčov a súpisku obsahujúcu 23 mien potom uzavrieť 1. júna. Európsky tím pod trénerskou taktovkou Ralpha Kruegera nastúpi v Toronte v základnej A-skupine proti Kanade, Česku a USA.

Tím Európy na SP 2016 podľa Sports Illustrated:

Brankári: Frederik Andersen (Dán./Anaheim Ducks), Jaroslav Halák (SR/New York Islanders), Kristers Gudlevskis (Lot./Tampa Bay Lightning)

Obrancovia: Roman Josi (Švaj./Nashville Predators), Zdeno Chára (SR/Boston Bruins), Andrej Sekera (SR/Edmonton Oilers), Dennis Seidenberg (Nem./Boston Bruins), Mark Streit (Švaj./Philadelphia Flyers), Christian Ehrhoff (Nem./Los Angeles Kings), Yannick Weber (Švaj./Vancouver Canucks)

Útočníci: Anže Kopitar (Slovin./Los Angeles Kings), Marián Hossa (SR/Chicago Blackhawks), Thomas Vanek (Rak./Minnesota Wild), Zemgus Girgensons (Lot./Buffalo Sabres), Lars Eller (Dán./Montreal Canadiens), Nikolaj Ehlers (Dán./Winnipeg Jets), Frans Nielsen (Dán./New York Islanders), Tomáš Tatar (SR/Detroit Red Wings), Mats Zuccarello (Nór./New York Rangers), Nino Niederreiter (Švaj./Minnesota Wild), Leon Draisaitl (Nem./Edmonton Oilers), Marián Gáborík (SR/Los Angeles Kings), Antonine Roussel (Fr./Dallas Stars)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Zdeno Chára #Marián Gáborík