Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Danko: Pripadám si ako v rozprávke. Island ma očaril vrúcnosťou

Malebné Tatry vymenil za sopky a gejzíry. V elitných hokejových súťažiach pôsobí dosť slovenských hráčov, ale zaujímavé príbehy píšu aj v menej tradičných destináciách.

11.11.2015 08:00
Michal Danko Foto:
Michalovi Dankovi sa na Islande páči. Zmluvu mám do konca sezóny, ale rád by som tu ostal aj dlhšie, vraví.
debata

Obrancu Michala Danka odvial vietor k polárnemu kruhu. Už tretí mesiac žije na Islande a hráva za Skautafélag Reykjavikur. „Ihneď po príchode nás vedenie klubu zobralo do hokejového obchodu a nakúpilo nám kompletný výstroj. Vôbec sa nepozerali na cenu. Mohli sme si vybrať čokoľvek,“ vraví 25-ročný rodák z Lučenca.

Ako sa zrodila vaša hokejová avantúra?
Už počas letnej prípravy som si zaumienil, že chcem pokračovať v kariére v zahraničí. Rozhodil som siete do všetkých kútov sveta. Ozvali sa mi štyri kluby. Najviac ma prekvapil záujem z Islandu. Komunikácia a ponuka bola natoľko seriózna, že som si povedal: prečo to neskúsiť?

Čo ste vedeli o islandskom hokeji?
Absolútne nič. Vôbec som nevedel, že tam môžu hrať hokej. Keďže je to polárna krajina, predstavoval som si, že tam budú zavalení snehom (smiech). Pri komunikácii s islandským manažérom som zistil, že v klube už tretí rok pôsobí český hokejista. Skontaktoval som sa s ním a ubezpečil ma, že sa nemám čoho obávať. Klub hľadal dvoch obrancov a napokon som do Reykjavíku odcestoval aj s kamarátom Milanom Machom.

Ako prebehla aklimatizácia v novom prostredí?
Prvýkrát v živote som letel lietadlom. Zhruba sedemsto kilometrov pred Reykjavíkom sme videli polárnu žiaru – a zrazu sme si pripadali ako v rozprávke. Bolo to úžasné. Neveril som vlastným očiam. Na sever sme odchádzali na konci augusta, na Slovensku boli vtedy tropické horúčavy. Keď sme pristáli, na Islande bolo desať stupňov. Na letisku nás navyše prekvapil búrlivý vietor. Krátke rukávy sme ihneď vymenili za šál a čapicu.

Ako vás prijali spoluhráči?
Všetci boli milí, nezaznamenali sme žiadny problém. Každý sa nám snaží pomáhať. Vedenie klubu nám do týždňa vybavilo aj ubytovanie v dvojposchodovom rodinnom dome. Na prízemí bývame s Milanom, na poschodí žije majiteľ domu.

Aká je mentalita tamojších ľudí?
Islanďania sú priateľskí a dobrosrdeční. Sú vďační za každého cudzinca. Ich vrúcnosť ma potešila. Funkcionári nám vždy podajú ruku, vystískajú nás a stále sa pýtajú, či niečo nepotrebujeme. Je tu lepší život ako na Slovensku. Nepoznajú tu závisť a krádeže. V baroch je zakázané fajčiť a kým nemáte dvadsaťjeden, na diskotéku sa nedostanete.

Je hokej v krajine populárny?
Island má zhruba 300-tisíc obyvateľov, z čoho 120-tisíc žije v hlavnom meste. K najpopulárnejším športom patrí futbal a hádzaná. Hokej je na treťom, možno štvrtom mieste spolu s basketbalom. Sú tu štyri hokejové mužstvá, tri sú v Reykjavíku. S jedným sa delíme o útulný štadión s kapacitou 1500 divákov. Na domáce zápasy chodí zhruba 500 divákov. Tretí klub z Reykjavíku sídli v neďalekom nákupnom centre, klzisko má na druhom poschodí.

Michal Danko v drese Reykjaviku. Foto: Archív Michala Danka
Michal Danko Michal Danko v drese Reykjaviku.

Aká je úroveň domácej súťaže?
Je medzi druhou a treťou slovenskou najvyššou súťažou. Sú tu talentovaní hokejisti, ktorí by sa uchytili aj v najvyšších mládežníckych kategóriách na Slovensku. Najšikovnejší hráči odchádzajú do Švédska. V každom klube majú štyroch až piatich cudzincov, ktorí držia úroveň súťaže nad vodou.

Kým štýlom sa hrá?
Kým na Slovensku sa hrá viac s rozumom, na Islande je to živelnejšie. Viac sa korčuľuje, napáda, ale najväčší rozdiel je v agresivite. Bol som šokovaný, ako sa v každom zápase všetci búchajú po mantineloch. Na vlastnej koži som to pocítil hneď vo svojej premiére, keď ma po pár minútach ledva odtiahli z ľadu.

Popri hokeji máte aj prácu. Ako to zvládate?
Vedenie klubu nám vybavilo prácu v továrni na výrobu hliníka. Má približne 800 zamestnancov a robíme rôzne pomocné práce. Nie je to nič náročné, aby sme mali dostatok energie na hokej. Od ôsmej do piatej popoludní pracujeme, následne si oddýchneme a tréningy sa začínajú okolo deviatej až desiatej večer. Do postele zaľahneme po polnoci. Pre športovcov na Islande to nie je nič výnimočné. Pri sledovaní futbalového zápasu medzi Islandom a Holandskom nám spoluhráč prezradil, že brankár Halldorsson je zároveň hudobným producentom. Island je malá krajina a aj vrcholoví športovci pracujú.

Ako sa dorozumievate?
Po anglicky. Hoci národným jazykom je islandčina, po anglicky plynule rozprávajú deti i dôchodcovia. Nalepili sa na mňa aj nejaké islandské slovíčka, medzi prvými boli samozrejme nadávky. Raz som kolegov pobavil aj v práci. Zháňal som metlu, nech niečo pozametám. Všetci sa smiali. Až neskôr som zistil, že metla znamená v islandčine prostitútka (smiech).

Je niečo, načo si zvykáte ťažšie?
Zo Slovenska by som na Island preniesol teplo (smiech). Momentálne je tu päť stupňov, ale pocitová teplota je ešte nižšia. Fúka silný oceánsky vietor, zachádza až pod kožu. Zaujímavosťou je, že v lete slnko svieti 20 hodín denne a 4 hodiny je tma. Momentálne sa to otáča. Slnko vychádza až o desiatej ráno a zapadá okolo tretej popoludní. Keďže v tomto čase pracujeme vo fabrike, takmer ho nevidíme.

Aké sú v severskej krajine životné podmienky?
Životná úroveň je vyššia ako na Slovensku, hoci kilogram kuracích pŕs stojí 22 eur a pivo pod 8 eur nekúpite. K tomu sú však prispôsobené aj platy. Priemerná mzda je okolo 3000 eur. Spoluhráči nám hovoria, že pred finančnou krízou tu bolo raz tak dobre. Dôchodcovia majú postavené obrovské domy, žijú si v blahobyte. Zmluvu mám podpísanú do konca sezóny, ale rád by som tu ostal aj dlhšie. Nikdy by som nepovedal, že raz skončím na Islande.

Michal Danko ešte v drese Katovíc. Foto: Archív Michala Danka
michal danko Michal Danko ešte v drese Katovíc.

Čo robíte vo voľnom čase?
Toho sme zatiaľ veľa nemali. Posledné dva mesiace bol zápasový program dosť nabitý. Teraz budeme mať dva týždne voľnejšie. Na Islande je najviac činných sopiek a gejzírov, tak si nejaké pôjdeme pozrieť. Chystáme sa aj na loď, kde budeme pozorovať veľryby. Vedenie klubu nám vybavilo aj vstup na termálne kúpalisko s množstvom atrakcií.

V čom je hokejové prostredie na Islande iné v porovnaní so slovenským?
V každom slovenskom mužstve, v ktorom som doteraz pôsobil, mi ostali dlžní peniaze. Na Islande mám pracovnú zmluvu a presne viem, že dostanem to, čo mám. Navyše, nie sú tu vyvíjané zbytočné tlaky, keď sa mužstvu nedarí. Keď sa prehráva, snažia sa nás povzbudiť, aby sa to zmenilo. Keď sa víťazí, sú šťastní. Pôsobenie na Slovensku nevylučujem, ale radšej by som ostal na Islande.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #Reykjavík #Michal Danko #Skautafélag Reykjavikur